Följ oss

Nyheter

Efterfrågan på LNG ökar med 60 % till 2040 – ännu större investeringar i exportkapacitet krävs nu

Publicerat

den

Den globala efterfrågan på flytande naturgas (LNG) väntas öka med cirka 60 % fram till 2040, till stor del drivet av den ekonomiska tillväxten i Asien, utsläppsminskningar inom tung industri och transport samt effekterna av artificiell intelligens, enligt Shells LNG Outlook 2025. Nuvarande LNG-produktion och produktionsanläggningar under konstruktion räcker inte, kapaciteten måste expanderas för att möta efterfrågan.

Förväntad efterfrågan och utbud på LNG
Efterfrågan på LNG förväntas fortsätta öka, till betydligt högre nivåer än utbudet som det ser ut idag.

Branschprognoser uppskattar nu att efterfrågan på LNG kommer att uppgå till 630-718 miljoner ton per år 2040, vilket är en högre prognos än förra året.

Den globala LNG-handeln ökade med endast 2 miljoner ton under 2024, den lägsta årliga ökningen på 10 år, till 407 miljoner ton på grund av begränsad utveckling av nya leveranser. Mer än 170 miljoner ton ny LNG kommer att finnas tillgänglig 2030, vilket kommer att bidra till att möta en starkare efterfrågan på gas, särskilt i Asien, men tidpunkterna för uppstart av nya LNG-projekt är osäkra.

”Uppgraderade prognoser visar att världen kommer att behöva mer gas för kraftproduktion, uppvärmning och kylning, industri och transport för att nå målen för utveckling och minskade koldioxidutsläpp”, säger Tom Summers, Senior Vice President för Shell LNG Marketing and Trading.

”LNG kommer även i fortsättningen att vara ett förstahandsval eftersom det är ett pålitligt, flexibelt och anpassningsbart sätt att möta den växande globala efterfrågan på energi.”

Kina ökar sin importkapacitet av LNG avsevärt och har som mål att bygga ut gasledningar för 150 miljoner människor fram till 2030 för att möta den ökande efterfrågan. Indien går också vidare med att bygga naturgasinfrastruktur och lägga till gasanslutningar för 30 miljoner människor under de kommande fem åren.

Inom den marina sektorn kommer en växande orderbok för LNG-drivna fartyg att leda till att efterfrågan från denna marknad ökar till mer än 16 miljoner ton per år 2030, en ökning med 60 % jämfört med föregående prognos. LNG håller på att bli ett kostnadseffektivt bränsle för sjöfart och vägtransporter.

Europa kommer att fortsätta att behöva LNG under 2030-talet för att balansera den växande andelen väderberoende energikällor i energisektorn och för att trygga energiförsörjningen.

En betydande tillväxt i LNG-försörjningen kommer från Qatar och USA. USA kommer att utöka sin ledande ställning som världens största LNG-exportör och potentiellt nå 180 miljoner ton per år 2030, vilket motsvarar en tredjedel av det globala utbudet.

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Publicerat

den

Graf över oljepriset, 25 år

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära