Följ oss

Nyheter

Efterfrågan på LNG ökar med 60 % till 2040 – ännu större investeringar i exportkapacitet krävs nu

Publicerat

den

Den globala efterfrågan på flytande naturgas (LNG) väntas öka med cirka 60 % fram till 2040, till stor del drivet av den ekonomiska tillväxten i Asien, utsläppsminskningar inom tung industri och transport samt effekterna av artificiell intelligens, enligt Shells LNG Outlook 2025. Nuvarande LNG-produktion och produktionsanläggningar under konstruktion räcker inte, kapaciteten måste expanderas för att möta efterfrågan.

Förväntad efterfrågan och utbud på LNG
Efterfrågan på LNG förväntas fortsätta öka, till betydligt högre nivåer än utbudet som det ser ut idag.

Branschprognoser uppskattar nu att efterfrågan på LNG kommer att uppgå till 630-718 miljoner ton per år 2040, vilket är en högre prognos än förra året.

Den globala LNG-handeln ökade med endast 2 miljoner ton under 2024, den lägsta årliga ökningen på 10 år, till 407 miljoner ton på grund av begränsad utveckling av nya leveranser. Mer än 170 miljoner ton ny LNG kommer att finnas tillgänglig 2030, vilket kommer att bidra till att möta en starkare efterfrågan på gas, särskilt i Asien, men tidpunkterna för uppstart av nya LNG-projekt är osäkra.

”Uppgraderade prognoser visar att världen kommer att behöva mer gas för kraftproduktion, uppvärmning och kylning, industri och transport för att nå målen för utveckling och minskade koldioxidutsläpp”, säger Tom Summers, Senior Vice President för Shell LNG Marketing and Trading.

”LNG kommer även i fortsättningen att vara ett förstahandsval eftersom det är ett pålitligt, flexibelt och anpassningsbart sätt att möta den växande globala efterfrågan på energi.”

Kina ökar sin importkapacitet av LNG avsevärt och har som mål att bygga ut gasledningar för 150 miljoner människor fram till 2030 för att möta den ökande efterfrågan. Indien går också vidare med att bygga naturgasinfrastruktur och lägga till gasanslutningar för 30 miljoner människor under de kommande fem åren.

Inom den marina sektorn kommer en växande orderbok för LNG-drivna fartyg att leda till att efterfrågan från denna marknad ökar till mer än 16 miljoner ton per år 2030, en ökning med 60 % jämfört med föregående prognos. LNG håller på att bli ett kostnadseffektivt bränsle för sjöfart och vägtransporter.

Europa kommer att fortsätta att behöva LNG under 2030-talet för att balansera den växande andelen väderberoende energikällor i energisektorn och för att trygga energiförsörjningen.

En betydande tillväxt i LNG-försörjningen kommer från Qatar och USA. USA kommer att utöka sin ledande ställning som världens största LNG-exportör och potentiellt nå 180 miljoner ton per år 2030, vilket motsvarar en tredjedel av det globala utbudet.

Nyheter

USA ska införa 50 procent tull på koppar

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

USA:s president Donald Trump har precis meddelat att landet ska införa en tull på 50 procent på basmetallen koppar. Priset på råvarubörsen i USA stiger omgående med 10 procent.

USA har viss inhemsk produktion av koppar, men den inhemska efterfrågan överstiger produktionen. Därför måste landet importera koppar för att täcka behovet, särskilt för användning inom elnät, elektronik, byggindustri och fordonssektorn. De största exportörerna till USA är Chile, Kanada, Mexiko och Peru.

När tullar av denna typ införs uppstår prisskillnader i världen. Handlar man koppar på börsen är det därför viktigt att veta vilken börs man handlar på eller om man använder certifikat så är det viktigt att veta vilka underliggande värdepapper de följer.

Sedan är det som alltid med Trump, begreppet är som bekant TACO, Trump Always Chickens Out. Man ska alltså inte ta några definitiva stora beslut baserat på vad han säger. Saker och ting kan ändra sig från dag till dag.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ryska staten siktar på att konfiskera en av landets största guldproducenter

Publicerat

den

Guldtacka från Scottsdale Mint

En våg av panik sprider sig bland Moskvas elit sedan Vladimir Putins regim inlett en dramatisk offensiv för att beslagta tillgångarna hos Konstantin Strukov – en av Rysslands rikaste affärsmän och ägare till landets största guldgruvföretag, Yuzhuralzoloto. Åtgärden ses som ett tydligt tecken på hur långt Kreml är villigt att gå för att säkra ekonomiska resurser i takt med att kostnaderna för kriget i Ukraina stiger.

Strukovs förmögenhet, som uppskattas till över 3,5 miljarder dollar, byggdes upp under decennier i nära relation med maktens centrum i Ryssland. Men den 5 juli stoppades hans privatjet från att lyfta mot Turkiet. Enligt flera ryska medier deltog den federala säkerhetstjänsten FSB i ingripandet, och Strukovs pass beslagtogs. Händelsen ska vara kopplad till en omfattande rättsprocess där åklagare kräver att hela hans företagsimperium förverkas – med hänvisning till påstådd korruption och användning av skalbolag och familjemedlemmar för att dölja tillgångar.

Företaget själva förnekar att något inträffat och kallar rapporteringen för desinformation. De hävdar att Strukov befann sig i Moskva hela tiden. Trots det bekräftar rättsdokument att både han och hans familj förbjudits att lämna landet, och att myndigheterna snabbt verkställt beslutet.

Det som nu sker är en del av ett större mönster i ett Ryssland präglat av krigsekonomi: staten tar tillbaka kontrollen över strategiska sektorer som guld, olja och försvarsindustri – industrier som nu allt mer mobiliseras för att finansiera och stödja krigsinsatsen. Intressant nog handlar det inte om att Strukov ska ha varit illojal mot regimen – tvärtom har han varit en lojal allierad, med politiska uppdrag knutna till Putins parti. Men lojalitet räcker inte längre som skydd.

Medan tidigare utrensningar ofta riktade sig mot krigskritiker eller de som flydde landet, drivs dagens tillgångsövertaganden av något mer fundamentalt: ekonomisk nöd. De växande sanktionerna har nästan helt strypt inflödet av utländskt kapital. Statens oljeintäkter minskar och budgetunderskotten växer. Putins lösning är att vända sig inåt – till de oligarker han själv lyfte fram – för att fylla statskassan.

Det här är inte ett enskilt fall. På senare tid har flera framstående affärspersoner hamnat i plötsliga rättsliga tvister, omkommit under mystiska omständigheter eller sett sina bolag tas över av staten. Den oskrivna överenskommelsen som länge gällde i Putins Ryssland – rikedom i utbyte mot lojalitet – håller på att kollapsa.

Den 8 juli väntar en rättsförhandling som kan avgöra framtiden för Strukovs affärsimperium. Men budskapet till Rysslands näringslivselit är redan tydligt: ingen är för rik, för lojal eller för nära den politiska makten för att gå säker. I ett Ryssland där kriget kräver allt större uppoffringar riskerar oligarker att snabbt förvandlas till måltavlor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Hur säkrar vi Sveriges tillgång till kritiska metaller och mineral i en ny geopolitisk verklighet?

Publicerat

den

Svemin-seminarie i Almedalen

När världsläget förändras ställs Europas beroende av metaller och mineral på sin spets. Geopolitiska spänningar, handelskonflikter och ett mer oförutsägbart USA gör att vi inte längre kan ta gamla allianser för givna. Samtidigt kontrolleras en stor del av de kritiska råvarorna vi är beroende av av andra makter – inte minst Kina. Vad händer med Sveriges industriella förmåga i ett läge där importen stryps? Hur påverkas försvarsindustrin av Kinas exportrestriktioner? Är EU:s nya råvarupolitik tillräcklig för att minska sårbarheten – eller krävs ytterligare statliga insatser och beredskapslagring? Svemin anordnade den 25 juni ett seminarium som bestod av bestod av deltagare från myndigheter, politik och industri. Man diskuterar Sveriges och EU:s strategiska vägval i en ny global verklighet – och vad som krävs för att säkra tillgången till metaller när vi behöver dem som mest.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära