Följ oss

Nyheter

Efter rekordhöga elpriser förväntas priset sjunka något

Publicerat

den

Nu utökar banken sitt utbud och lanserar som första aktör möjligheten att ta en position med fem gångers hävstång.

Nu utökar banken sitt utbud och lanserar som första aktör möjligheten att ta en position med fem gångers hävstång.Enligt elbolaget Bixias sommarprognos som släpptes i maj förväntades elpriserna hamna på i snitt 42 öre per kWh. På grund av det dominerande högtrycken utan regn och vind, hamnade snittet i juli istället på cirka 53 öre per kWh. Men senare i veckan förväntas priserna sjunka något då det blir mer lågtrycksbetonat väder.

– Det torra och varma vädret har lett till en snabbt försämrad hydrologi och därmed minskad vattenkraftsproduktion. Dessutom har vindkraftsproduktionen varit låg. Kärnkraften har varit reducerad på̊ grund av revision men också̊ på̊ grund av att kylvattnet nått för hög temperatur. För att täcka behovet har vi under sommaren importerat kraft från grannländerna, förklarar Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia.

Innevarande vecka blir successivt svalare och blötare än förra veckan, dessutom kommer vindkraften att öka. Under nästa vecka räknar Bixia med att elpriset har sjunkit till cirka 50 öre per kWh.

– Det har också varit en händelserik sommar på bränslemarknaden. OPEC har beslutat att öka sin oljeproduktion, handelskriget mellan USA och Kina har nått nya nivåer och sanktionerna mot Iran har trätt i kraft. Samtidigt har högtrycket över Europa ökat behovet av koleldad kraft vilket håller upp prisbilden för såväl kol som utsläppsrätterna, säger Matina.

Begränsad kärnkraft och begränsningar i överföring på grund av bränder

Sommaren har varit unik. Det långvariga högtrycket med torrt och mycket varmt väder har lett till en låg vattenkraftsproduktion då mängden vatten i magasinen minskat kraftigt. Utöver detta har det varit svaga vindar och lite vindkraftsproduktion.

Den 31 juli satte dessutom SVK kärnkraftverket Karlshamn 3 i standby-läge för att skapa tillräcklig marginal. Orsaken var den extrema vädersituationen som lett till för varmt kylvatten i anslutning till kärnkraftverket Ringhals 2 som reducerade till 50 procent och senare stängdes ned helt.

– Utöver det har bränderna orsakade av det torra vädret lett till begränsningar i överföringen, vilket också var en bidragande orsak till standby-läget, säger Matina Rosenberg.

Den här veckan ligger kärnkraftstillgängligheten på cirka 85 procent och under nästa vecka beräknas den hamna på närmare 90 procent.

– Nu är vi inne i årets andra revisionsperiod av kärnkraftverken och tillgängligheten beräknas bli som lägst, kring 60 procent, i slutet av augusti och början på september, säger Matina Rosenberg.

Den sista kilowattimmen sätter priset

Den varma sommaren och semestertider leder till minskad elanvändning, men den har ökat något under de riktigt varma dagarna då användningen av komfortkyla ökar. En annan faktor som håller uppe prisnivån under sommaren är ett betydligt högre pris på marginalkostnaden på kol. Stigande priser på kol men också utsläppsrätter är orsaken bakom det.

– Det är den ”sista” kilowattimmen som sätter priset på el. El som är producerat med kolkondens är fortsatt en del av den nordiska elmixen, eftersom Finland och Danmark har kolkondens som ett produktionsslag samt att vi är kopplade via ledningar mot övriga Europa där det sker ett ständigt utbyte, säger Matina Rosenberg.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Hochman

    12 augusti, 2018 vid 16:28

    Vore intressant att se vad som händer när vi får mer batterier i systemet, skulle gå att handla mer aktivt i elpriset då.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Nyheter

Fortum och Vargön Alloys tecknar femårigt avtal om kärnkraftsel

Publicerat

den

Vargön Alloys producerar

En framgångsrik omställning kräver stora mängder pålitlig och prisvärd fossilfri el skriver Fortum. Företaget har nu skrivit ett femårigt avtal om att leverera kärnkraftsel till Vargön Alloys.

”Vår uppgift är att se till att elen finns tillgänglig precis när våra kunder behöver den. Långsiktiga partnerskap spelar här en viktig roll.”

Avtalet omfattar elleveranser på 0,4 TWh per år och inkluderar ursprungsgarantier för kärnkraft i SE3 för hela volymen. Leveranserna börjar i december 2024. Vargön Alloys AB, beläget vid Göta Älv i Vänersborg, är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, den legering som ger stålet dess hårdhet och motståndskraft mot korrosion.

– Jag är mycket förväntansfull inför de möjligheter som avtalet med Fortum ger oss som företag. Vårt partnerskap representerar en gemensam vilja att ta ett hållbarhetsansvar och vi ser att detta kommer ha en positiv påverkan för vår verksamhet, det säger Anders Lehman, vd Vargön Alloys.

Avtalet bidrar till Fortums strategiska mål om att ha minst 20 procent av sin produktion, under en rullande tioårsperiod, prissäkrad.

Fortsätt läsa

Populära