Connect with us

Nyheter

Dödsdömd råvara i rampljuset

Published

on

Säck med kakaobönor

Kakao, bönor och frukt2018 startade med rapporter från forskare som varnade för att kakaoplantan kan komma att försvinna under det närmaste årtiondet, detta som ett resultat av klimatförändringar.

Varningar om utrotning av kakaoplattan

De börshandlade produkterna för kakao såg under januari stora omsättningsökningar. Många medier har publicerat artiklar som innehåller förutsägelser om att kakao är en dödsdömd råvara som kommer att vara utrotad år 2050, vilket i sin tur skulle få effekt på ETCer och certifikat med kakao som underliggande tillgång.

Forskare har hävdat att odlingsområden med förutsättningar som är bra för att odla kakaoplantor kan försvinna under de kommande årtiondena, eftersom klimatet blir varmare och torrare i Ghana och Elfenbenskusten, världens största kakaoproducenter.

Klimatvarningen har hittills inte påverkat de börshandlade produkterna för kakao. iPath Bloomberg Cocoa har uppvisat en relativt oförändrad kurs den senaste månaden. Kakaopriset ligger cirka 40 procent under den toppnotering som denna råvara noterade för två år sedan. Faktum är att kakaomarknaden har drabbats av ett överutbud de senaste åren, vilket lett till den branta prisnedgången.

Investerarna tar varningen med en nypa salt

Investerare har uppenbarligen tagit nyheterna om kakaoplantans hotade framtid med en nypa salt. Det har kommit varningar tidigare och utbudet har hittills fortsatt att växa. Dessutom avsatte chokladtillverkaren Mars nyligen en miljard dollar till ett forskningsprogram som syftar till att genetiskt modifiera kakaoplantan. Detta skulle göra det möjligt för den att överleva under hårda förhållanden. Om programmet är framgångsrikt kanske varningarna inte uppfylls.

Dessutom odlas kakaoväxten i många andra delar av världen, inte bara i Ghana och Elfenbenskusten, regionerna förväntas mest påverkas av klimatförändringen. Sydamerikanska länder som Brasilien, Ecuador och Colombia är bland de 20 största tillverkarna i världen.

Leveranser av kakaobönor kan dock komma att bli lidande under de närmaste åren då många bönder har kämpat med att få lönsamhet i sin odling med dagens låga kakaopris. En effekt av detta skulle kunna vara att de styr över sin produktion från kakao till andra, mer lönsamma, odlingar. Detta skulle kunna få kakaopriset att stiga eftersom utbudet då skulle minska.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *