Connect with us

Nyheter

Det största underskottet av silver på decennier

Published

on

Silvertackor

Den globala efterfrågan på silver förväntas öka med 16 procent i år till 1,21 miljarder troy ounce, vilket skapar det största underskottet på decennier, enligt ett uttalande från Silver Institute på torsdagskvällen.

Användning av silver av industrin, för smycken och tackor och mynt för detaljhandelsinvesterare förväntades alla nå rekordnivåer, sa institutet.

Biltillverkare använder mer silver när mängden elektronik i fordon ökar, men sektorn står bara för cirka fem procent av den totala efterfrågan. Solpaneler står för cirka 10 procent av efterfrågan på silver.

Efterfrågan i Indien nästan fördubblades under 2022 eftersom köpare utnyttjade låga priser för att fylla på de lager som drogs ner under coronapandemin 2020 och 2021.

Efterfrågan från börshandlade fonder (ETF) som köper silver för investerare krympte dock och återförde metall till marknaden, men Silver Institute räknar inte ETFer som fysisk efterfrågan eftersom de bara lagrar silvertackor i grossistledet och inte omarbetar dem.

Silver Institute förutspådde ett underskott på 194 miljoner troy ounce i år, upp från 48 miljoner troy ounce 2021. Efterfrågan kommer sannolikt att falla nästa år, sa Philip Newman på konsulten Metals Focus, som förberedde Silver Institutes siffror.

”Indiens återuppbyggnad kommer sannolikt att fortsätta under 2023 men kommer någon gång att försvinna”, sa han. ”I förlängningen kommer vi att se höga efterfrågesiffror 2023 men det kanske inte matchar 2022s siffror.”

Newman sa att han förväntade sig en stark efterfrågan från industrier som solpaneler och biltillverkare och mer silverförsörjningsunderskott under de kommande åren, men inte lika stora som 2022.

Mängden silver som lagras i valv i London och New York som övervakas av COMEX-börsen och London Bullion Market Association har minskat med cirka 370 miljoner troy ounce – eller 25 procent – i år.

Men Newman sa att det fanns gott om silver kvar. ”Det finns fortfarande betydande lager av silver” sa han. ”Jag tror inte att det är ett problem.”

Silverpriserna har fallit runt 10 procent i år till 21 USD per troy ounce, mest på grund av att finansiella investerare säljer silver som svar på stigande amerikanska obligationsräntor och en starkare dollar.

Diagram över efterfrågan på silver

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Nyheter

Kopparpriset stiger på lägre utbud

Published

on

Koppar

Kopparpriset steg på måndagen, med stöd av sänkta globala leveranser och lägre utbud. Koppar för leverans i maj på Comex-marknaden i New York nådde 4,09 USD per pound (8 998 USD per ton), en ökning med 0,5 procent jämfört med fredagens stängning.

Mängden koppar i de lager som övervakas av Shanghai Futures Exchange minskade med 11,6 procent i fredags, och föll för fjärde veckan i rad. Lagren har hittills minskat med 36,2 procent till 161 152 ton, från en topp i slutet av februari.

Continue Reading

Populära