Nyheter

Det största underskottet av silver på decennier

Published

on

Den globala efterfrågan på silver förväntas öka med 16 procent i år till 1,21 miljarder troy ounce, vilket skapar det största underskottet på decennier, enligt ett uttalande från Silver Institute på torsdagskvällen.

Användning av silver av industrin, för smycken och tackor och mynt för detaljhandelsinvesterare förväntades alla nå rekordnivåer, sa institutet.

Biltillverkare använder mer silver när mängden elektronik i fordon ökar, men sektorn står bara för cirka fem procent av den totala efterfrågan. Solpaneler står för cirka 10 procent av efterfrågan på silver.

Efterfrågan i Indien nästan fördubblades under 2022 eftersom köpare utnyttjade låga priser för att fylla på de lager som drogs ner under coronapandemin 2020 och 2021.

Efterfrågan från börshandlade fonder (ETF) som köper silver för investerare krympte dock och återförde metall till marknaden, men Silver Institute räknar inte ETFer som fysisk efterfrågan eftersom de bara lagrar silvertackor i grossistledet och inte omarbetar dem.

Silver Institute förutspådde ett underskott på 194 miljoner troy ounce i år, upp från 48 miljoner troy ounce 2021. Efterfrågan kommer sannolikt att falla nästa år, sa Philip Newman på konsulten Metals Focus, som förberedde Silver Institutes siffror.

”Indiens återuppbyggnad kommer sannolikt att fortsätta under 2023 men kommer någon gång att försvinna”, sa han. ”I förlängningen kommer vi att se höga efterfrågesiffror 2023 men det kanske inte matchar 2022s siffror.”

Newman sa att han förväntade sig en stark efterfrågan från industrier som solpaneler och biltillverkare och mer silverförsörjningsunderskott under de kommande åren, men inte lika stora som 2022.

Mängden silver som lagras i valv i London och New York som övervakas av COMEX-börsen och London Bullion Market Association har minskat med cirka 370 miljoner troy ounce – eller 25 procent – i år.

Men Newman sa att det fanns gott om silver kvar. ”Det finns fortfarande betydande lager av silver” sa han. ”Jag tror inte att det är ett problem.”

Silverpriserna har fallit runt 10 procent i år till 21 USD per troy ounce, mest på grund av att finansiella investerare säljer silver som svar på stigande amerikanska obligationsräntor och en starkare dollar.

Populära

Exit mobile version