Nyheter
Den globala efterfrågan på guld steg med 36 procent under tredje kvartalet 2022
Aktuella marknadsförhållanden kan lätt beskrivas som katastrofala. Inflation, lågkonjunktur, post-pandemiska frågor inklusive lock downs och krig spelar en stor roll på den nuvarande björnmarknaden.
BestBrokers har nyligen publicerat en analys över guldinvesteringsnivåerna i de stora investeringsregionerna Nordamerika, Kina, Indien och Europa.
Globalt sett har efterfrågan på guld av investeringskvalitet under tredje kvartalet varit den högsta sedan första kvartalet 2021. Totalt uppgick efterfrågan till 351,1 ton, en ökning med 36 procent jämfört med tredje kvartalet 2021 och en ökning med 41 procent jämfört med andra kvartalet 2022.
”Den makroekonomiska miljön, inte bara i USA utan globalt, har placerat guld som en försäkring mot inflation och valutafluktuationer i förgrunden. Amerikanska privatinvesterare verkar ha hållit fast vid tanken att guldtackor och myntinvesteringar erbjuder skydd i perioder av envist hög inflation och ekonomisk osäkerhet. Andra kan överväga guld av investeringskvalitet som ett bra alternativ för portföljdiversifiering” säger Alan Goldberg, analytiker på BestBrokers.
Enligt de senaste uppgifterna från det brittiska World Gold Council har försäljningen av amerikanska guldmynt nått sin högsta nivå sedan 1999. Orsaken är investerarnas oro över tillståndet i den amerikanska ekonomin och den högsta inflationen under flera decennier.
Efterfrågan på fysiska guldinvesteringar i USA var fortfarande förhöjd under tredje kvartalet 2022 i ljuset av en komplex makromiljö med ihållande hög inflation, stigande räntor och bromsande ekonomisk tillväxt.
USAs efterfrågan på guld av investeringskvalitet i form av tackor och mynt ökade med 3 procent på årsbasis under tredje kvartalet till 25 ton. Den siffran representerade en minskning med nästan 11 procent jämfört med andra kvartalet 2022, men höll sig fortfarande över den genomsnittliga kvartalsnivån för de senaste 5 åren (15 ton).
I den nordamerikanska regionen som helhet ökade efterfrågan på fysiska guldinvesteringar med 5,2 procent på årsbasis under tredje kvartalet, till 27,9 ton, men minskade med 13,3 procent jämfört med andra kvartalet.
I Kina ökade efterfrågan på guldinvesteringar med 87,4 procent till 70,1 ton under tredje kvartalet från andra kvartalet, då aktiviteten sjönk till följd av covid-19-relaterade nedstängningar. Jämfört med tredje kvartalet 2021 ökade efterfrågan i landet med 8,3 procent förra kvartalet. Lokala guldpriser föll avsevärt i juli och uppmuntrade fyndjakt. Det senare stärktes till och med av att uppdämd efterfrågan släpptes efter stränga pandemirelaterade restriktiva åtgärder i ett antal större städer under andra kvartalet.
I Indien, en annan viktig marknad för fysiskt guld, steg investeringsefterfrågan med 49,3 procent till 45,4 ton under tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet 2022, eftersom investerare drog fördel av lägre guldpriser lokalt, samt en nedgång i lokala aktier. Siffran låg 14 procent över den genomsnittliga kvartalsnivån för de senaste 5 åren. På årsbasis ökade efterfrågan på guldmynt och tånginvesteringar i landet med 5,8 procent förra kvartalet.
I Europa ökade efterfrågan på fysiska guldinvesteringar med 28 procent på årsbasis under tredje kvartalet till 71,8 ton. Guldinvesteringsflöden uppmuntrades av olika faktorer, inklusive en avmattning i tillväxten över stora delar av kontinenten, fortsatt militär konflikt i Ukraina och ett försök från monetära myndigheter att höja räntorna tillräckligt för att hålla tillbaka inflationen utan att tippa regionens ekonomi till en plötslig lågkonjunktur.
I Turkiet sköt efterfrågan på guldinvesteringar i höjden med 509 procent på årsbasis under tredje kvartalet 2022. Jämfört med Q2 2022 uppgår ökningen till 493 procent. Detta är ett tydligt tecken på att investerare finner guldet som en safe haven, särskilt med tanke på den volatila turkiska liran.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030