Nyheter
De höga elpriserna i sommar ser ut att bestå

Höga bränslepriser i Europa, krig i Ukraina, strypta gasleveranser, mindre regn och blåst är faktorer som bidrar till att elpriserna halvvägs in i 2022 ligger på sällan skådade nivåer. De är dock lägre i Norden än på kontinenten tack vare den nordiska produktionen av vind-, vatten- och kärnkraft som under juni varierat kraftigt, men motverkar ännu kraftigare höjningar av elpriset.

Under juni har elpriset vissa dygn svängt kraftigt från en dag till en annan. Till exempel var elpriset i elområdena 3 och 4, den 20 juni mellan 08:00 – 09:00 över 500 öre/kWh, att jämföras med 4 öre/kWh samma tid dagen innan. Det är också större variation än vanligt mellan helger och vardagar då elpriset gått ned under helgerna och upp på vardagarna.
– Medelspotpriset för juni är 126,31 öre/kWh i elområde 3, vilket innebär att juni i år har det högsta medelspotpriset på 10 år. För dem med timprissättning har det varit gynnsamt att försöka styra elkonsumtionen till timmar med lägre elpris och till helgen eftersom helgpriserna generellt sett är betydligt lägre, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Vattenmagasinen i Sverige tangerar max nivåer och i Norge har de förbättrats till normalt, däremot är vattenmagasinen i södra Norge på låga nivåer vilket påverkar framförallt södra Sverige. Under juni har vindkraften producerat lägre än väntat vilket bidragit till något högre elpriser även i norra Sverige. De årliga avställningarna för bränslebyte, service och underhåll pågår vid Sveriges och Finlands kärnkraftverk. Kärnkraften har i slutet av juni levererat på planerad kapacitet, cirka 80 procent.
Bränslepriserna på kontinenten fortsätter att vara höga framförallt på gas. Nord Stream 1, naturgasledningen mellan Ryssland och Tyskland kommer att gå ner för planerat underhållsarbete den 11-20 juli. Det finns en stor oro att gasen inte kommer att komma tillbaka efter revisionsperioden och att Ryssland stryper gasen helt till Europa.
Nyheter
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.
Nyheter
Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.
Nyheter
Vad som händer med råvaror, dollar, olja, mjölk och koppar

Ett inslag om aktuella rörelser på råvarumarknaden. Hur oljepriserna har sjunkit, påverkat av OPEC+ planer på att öka produktionen. Samtidigt har kopparpriserna stigit, vilket professor Adam Simon vid University of Michigan förklarar med kopparens nära koppling till global ekonomisk tillväxt.
Dollarförsvagningen är en annan viktig faktor, vilket kan påverka råvarupriser generellt. Dessutom diskuteras prisrekord på mjölk, där svenska mjölkbönder nu får högre ersättning, vilket möjliggör investeringar i verksamheten. Samtalen berör också framtida kopparproduktion och behovet av nya gruvor, samt vikten av återvinning.
-
Nyheter4 veckor sedan
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden
-
Nyheter2 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys4 veckor sedan
Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter1 vecka sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter1 vecka sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter1 vecka sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar