Connect with us

Nyheter

Comex stoppade guldhandeln

Published

on

Guldhandel, mynt och online

Guldhandel, mynt och onlineUnder torsdagen upphörde handeln med guld på råvarubörsen COMEX i New York. Börsen valde att stoppa handeln med decemberkontrakten under cirka 20 sekunder klockan 02:54 på grund av prisfall.

Data från Bloomberg visar på att decemberkontraktet i guld föll med nästan 12 USD per troy ounce innan handeln avbröts. Det var den så kallade Stop Logic Halt, ett system som råvarubörsen har utformat för att för förhindra överdrivna kursrörelser, som stoppade handeln i guld. Comex har valt att inte kommentera storleken på den prisrörelse på det kontrakt som ledde till handelsstoppet. En talesman från Comex säger att stopp loss-funktioner inträffar på alla marknader världen över vid olika tillfällen, och att det till och med kan förekomma flera gånger under samma handelsdag. Stop loss-funktionen skapar tillfälliga avbrott i handeln vilket ger marknadsaktörerna möjlighet att tillhandahålla ytterligare likviditet så att korrekta priser kan återupprättas och marknaden kan återfå sin jämvikt.

Under 2013 har guldkursen rasat cirka 19 procent som en följd av ett rally på aktiemarknaden och oro för att den amerikanska centralbanken FED skall upphöra med sina stimulansprogram, vilket har minskat efterfrågan på guld som en inflationshedge. I en undersökning som nyhetsbyrån Bloomberg nyligen gjorde framkom att marknadsaktörerna tror att FED kommer att minska sina månatliga obligationsköp med tio miljarder USD per månad från och med nästa veckas FOMC-möte. Under augusti steg guldpriset med drygt sex procent som en följd av oro för att USA skulle inleda en militär aktion mot Syrien.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära