Nyheter

Comex stoppade guldhandeln

Publicerat

den

Under torsdagen upphörde handeln med guld på råvarubörsen COMEX i New York. Börsen valde att stoppa handeln med decemberkontrakten under cirka 20 sekunder klockan 02:54 på grund av prisfall.

Data från Bloomberg visar på att decemberkontraktet i guld föll med nästan 12 USD per troy ounce innan handeln avbröts. Det var den så kallade Stop Logic Halt, ett system som råvarubörsen har utformat för att för förhindra överdrivna kursrörelser, som stoppade handeln i guld. Comex har valt att inte kommentera storleken på den prisrörelse på det kontrakt som ledde till handelsstoppet. En talesman från Comex säger att stopp loss-funktioner inträffar på alla marknader världen över vid olika tillfällen, och att det till och med kan förekomma flera gånger under samma handelsdag. Stop loss-funktionen skapar tillfälliga avbrott i handeln vilket ger marknadsaktörerna möjlighet att tillhandahålla ytterligare likviditet så att korrekta priser kan återupprättas och marknaden kan återfå sin jämvikt.

Under 2013 har guldkursen rasat cirka 19 procent som en följd av ett rally på aktiemarknaden och oro för att den amerikanska centralbanken FED skall upphöra med sina stimulansprogram, vilket har minskat efterfrågan på guld som en inflationshedge. I en undersökning som nyhetsbyrån Bloomberg nyligen gjorde framkom att marknadsaktörerna tror att FED kommer att minska sina månatliga obligationsköp med tio miljarder USD per månad från och med nästa veckas FOMC-möte. Under augusti steg guldpriset med drygt sex procent som en följd av oro för att USA skulle inleda en militär aktion mot Syrien.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version