Följ oss

Nyheter

Christian Kopfer om guld, olja och stål

Publicerat

den

Graf över guldpriset

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Nyheter

Blykalla erhåller 17,5 miljoner euro från EU:s acceleratorprogram

Publicerat

den

Flytande bly

Den svenska kärnreaktorutvecklaren Blykalla har utsetts att få 17,5 miljoner euro i finansiering från EU:s EIC-acceleratorprogram. 15 miljoner euro är en aktieinvestering och 2,5 miljoner euro är ett bidrag. Ett krav för erhålla kapitalet är att andra investerare också går in med nytt kapital samtidigt, vilket Blykalla nu planerar för.

Det säger också något om Blykalla då det var 1211 företag som ansökte och Blykalla var ett av de 71 företagen som valdes ut.

Jacob Stedman, VD för Blykalla, säger: ”Bara knappt två veckor efter vår första spadtaget-ceremoni med Sveriges energiminister Ebba Busch är vi glada över att kunna tillkännage denna nya milstolpe. Det bekräftar inte bara potentialen i vår SEALER-teknik utan påskyndar också vårt uppdrag att utveckla Europas första avancerade SMR. Stödet från EU:s EIC Accelerator-program kommer att vara avgörande för att vi ska kunna nå våra utvecklingsmilstolpar och utöka våra strategiska partnerskap.”

Kapitalinvesteringen genomförs genom EIC-fonden, som finansieras av EU-kommissionen och förvaltas av Europeiska investeringsbanken (EIB). Som en del av Blykallas kommande finansieringsrunda kommer EIC-fonden att delta med ett belopp på 15 miljoner euro, vilket avsevärt minskar risken för företagets nästa fas.

Fortsätt läsa

Nyheter

Iskyla ger de högsta elpriserna på ett år – södra Sverige drabbas mest

Publicerat

den

Vinterns första riktiga köldknäpp är på väg in över Skandinavien. Det får både elförbrukningen och elpriserna att skjuta i höjden. Systempriset väntas bli runt 1 krona per kWh i snitt den närmaste veckan, medan södra Sverige tillfälligt kan få priser på upp till 5 kronor per kWh. Det visar Bixias prognos.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

Hittills i år har vintern varit ovanligt mild och nederbördsrik, vilket har hållit elpriserna nere på relativt låga nivåer, mellan 30 och 50 öre per kWh. Men när ett högtryck med kall grönländsk luft sveper in över Skandinavien kommande vecka pressas elpriserna upp till det dubbla.

– Köldknäppen gör att elförbrukningen skjuter i höjden, vilket driver upp elpriset till de högsta nivåerna på ett år. Dåligt med vind, vilket ger låg vindkraftsproduktion både i Norden och Tyskland, bidrar också till prisökningen, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

Temperaturen väntas sjunka till 5 grader under det normala redan i dag, fredag, och först i slutet av nästa vecka väntas en långsam temperaturuppgång.

Högst elpriser i syd

Högst elpriser väntas i södra Sverige, vilket beror på att höga tyska elpriser spiller över till elområde SE4. Dygnssnittet väntas ligga på 2 kronor per kWh under fredag och måndag. Även under helgen blir elpriserna ovanligt höga, men dämpas av en lägre förbrukning.

Priset är sedvanligt som allra högst under höglasttimmarna, mellan sju och tio på förmiddagen och fem och åtta på kvällen.

– När industrin drar i gång på måndag morgon kan elpriserna nå upp mot 4–5 kronor per kWh i södra Sverige. De som har timprisavtal bör ha lite extra koll på när de lägger sin förbrukning, säger Johan Sigvardsson.

Även SE3 dras med i de höga elpriserna i söder, medan situationen ser betydligt lugnare ut i norr.

– El har varit nästan gratis, runt 15 öre per kWh, i norra Sverige de senaste åtta månaderna. Den inkommande kylan kan höja priset något, men det stora vattenkraftsöverskottet håller fortfarande priserna på betydligt lägre nivåer jämfört med södra Sverige, säger Johan Sigvardsson.

Mildare väder och dämpade priser i sikte

Högtrycket väntas lätta mot slutet av nästa vecka, vilket öppnar för en återgång till mildare och blötare väder – och samtidigt lägre elpriser.

– Vårens elpris ser fortfarande ut att bli väldigt lågt, även om det kraftigt ökande gaspriset de senaste månaderna har pressat upp förväntningarna något, säger Johan Sigvardsson.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära