Följ oss

Nyheter

Centralbankernas innehav hotar inte prisuppgången på guld

Publicerat

den

Massiva utförsäljningar av centralbankernas innehav av guld sägs vara det enda som skulle kunna sätta stopp på prisutvecklingen på guld. Att guld anses som en tämligen efterfrågad råvara under oroliga tider har vi alla blivit varse under de senare åren. Vi har under ett par års tid vant oss vid att guldet blir dyrare och dyrare, med andra ord än mer efterfrågat.

Fler och fler bedömare anser att guldpriset kommer att passera 2.000 USD per troy ounce inom snar framtid. Det finns emellertid flera debattörer som tror att eventuella utförsäljningar från de spanska och italienska centralbankerna kan få priset på guld att falla tillbaka kraftigt. Motiveringen är att ”det är mycket guld som kan komma att säljas”, något som vi anser vara ganska felaktigt.

Om de spanska och italienska ekonomierna faller kommer det att innebära att misstron mot så kallade FIAT-valutor uppbackade av löften kommer att öka enormt. I detta fall kommer allt fler investerare att söka sig till reella investeringar. På kort sikt kan priset komma att falla ned något, men sannolikheten för att en utförsäljning av betydande mängder guld sker direkt över marknaden är att betrakta som låg. I november 2009 sålde IMF ut 250 ton guld i syfte att pressa ned priset på guld, en post som köptes av Indien. Spanien har cirka 295 ton guld, Italien 2.400 ton. Marknaden har således redan visat att den klarar av att svälja större poster guld som är ute till försäljning.

Det är vidare högst troligt att länderna i Latinamerika, Kina, Indien och Ryssland, länder som allihop har köpt betydande mängder guld under 2011 har ett fortsatt intresse för att köpa ännu mer av denna ädelmetall. Vi är av den åsikten att det kommer att vara frågan om vem som köper guldet, inte hur mycket priset faller som är den relevanta frågan vid en eventuell utförsäljning av centralbankernas innehav av guld. Vi gör bedömningen att priset på guld inte kommer att pressas ned av utförsäljningarna, inte annat än möjligen kortsiktigt, och marknaden kommer att tolka stora utförsäljningar som en misstroendeförklaring mot pappersvalutorna och PIIGS-ländernas och övriga EU:s förmåga att lösa den pågående skuldkrisen, något som i sin tur kommer att leda till att efterfrågan på guld kommer att stiga ytterligare. Betänk att de 98,8 ton guld som Mexiko köpt under 2011 och de 41,8 ton guld som Ryssland köpt är affärer som skedde innan oroligheterna kulminerade.

Vi kan även konstatera att de olika centralbankerna har sålt synnerligen litet guld under det senaste året. Under det avtal som centralbankerna har, det som kallas för CBGA3, så har de totala försäljningarna av guld under det senaste året endast uppgått till 53,3 ton, varav 52,2 ton såldes av IMF. Det är synnerligen lågt jämfört med det tak om 400 ton som centralbankerna tillåts sälja ut enligt detta avtal och endast en tredjedel av det guld som såldes under året innan. Vi är av den åsikten att centralbankerna hellre behåller sitt guld och ökar sina innehav än att behålla den utländska valutan de har sina reserver.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära