Följ oss

Nyheter

Centralbankernas innehav hotar inte prisuppgången på guld

Publicerat

den

Centralbanker hotar inte guldprisetMassiva utförsäljningar av centralbankernas innehav av guld sägs vara det enda som skulle kunna sätta stopp på prisutvecklingen på guld. Att guld anses som en tämligen efterfrågad råvara under oroliga tider har vi alla blivit varse under de senare åren. Vi har under ett par års tid vant oss vid att guldet blir dyrare och dyrare, med andra ord än mer efterfrågat.

Fler och fler bedömare anser att guldpriset kommer att passera 2.000 USD per troy ounce inom snar framtid. Det finns emellertid flera debattörer som tror att eventuella utförsäljningar från de spanska och italienska centralbankerna kan få priset på guld att falla tillbaka kraftigt. Motiveringen är att ”det är mycket guld som kan komma att säljas”, något som vi anser vara ganska felaktigt.

Om de spanska och italienska ekonomierna faller kommer det att innebära att misstron mot så kallade FIAT-valutor uppbackade av löften kommer att öka enormt. I detta fall kommer allt fler investerare att söka sig till reella investeringar. På kort sikt kan priset komma att falla ned något, men sannolikheten för att en utförsäljning av betydande mängder guld sker direkt över marknaden är att betrakta som låg. I november 2009 sålde IMF ut 250 ton guld i syfte att pressa ned priset på guld, en post som köptes av Indien. Spanien har cirka 295 ton guld, Italien 2.400 ton. Marknaden har således redan visat att den klarar av att svälja större poster guld som är ute till försäljning.

Det är vidare högst troligt att länderna i Latinamerika, Kina, Indien och Ryssland, länder som allihop har köpt betydande mängder guld under 2011 har ett fortsatt intresse för att köpa ännu mer av denna ädelmetall. Vi är av den åsikten att det kommer att vara frågan om vem som köper guldet, inte hur mycket priset faller som är den relevanta frågan vid en eventuell utförsäljning av centralbankernas innehav av guld. Vi gör bedömningen att priset på guld inte kommer att pressas ned av utförsäljningarna, inte annat än möjligen kortsiktigt, och marknaden kommer att tolka stora utförsäljningar som en misstroendeförklaring mot pappersvalutorna och PIIGS-ländernas och övriga EU:s förmåga att lösa den pågående skuldkrisen, något som i sin tur kommer att leda till att efterfrågan på guld kommer att stiga ytterligare. Betänk att de 98,8 ton guld som Mexiko köpt under 2011 och de 41,8 ton guld som Ryssland köpt är affärer som skedde innan oroligheterna kulminerade.

Vi kan även konstatera att de olika centralbankerna har sålt synnerligen litet guld under det senaste året. Under det avtal som centralbankerna har, det som kallas för CBGA3, så har de totala försäljningarna av guld under det senaste året endast uppgått till 53,3 ton, varav 52,2 ton såldes av IMF. Det är synnerligen lågt jämfört med det tak om 400 ton som centralbankerna tillåts sälja ut enligt detta avtal och endast en tredjedel av det guld som såldes under året innan. Vi är av den åsikten att centralbankerna hellre behåller sitt guld och ökar sina innehav än att behålla den utländska valutan de har sina reserver.

Förstsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Publicerat

den

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.

Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.

En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.

Torrare väder ökar takten i kaffeskörden

Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.

Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.

Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.

Förstsätt läsa

Nyheter

Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Publicerat

den

Exxon Mobil producerar olja på Permian-fältet

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.

Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla

Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.

Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.

Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.

Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.

Förstsätt läsa

Nyheter

Zimbabwe förväntas dra nytta av stigande priser på platina

Publicerat

den

Inyanga-bergen i Zimbabwe

Zimbabwes platinagruvindustri kommer att dra nytta av den förväntade prisökningen på råvaran, på grund av ett förväntat produktionsunderskott över hela världen.

World Platinum Investment Council har avslöjat att det kommer att bli ett globalt underskott i platinaproduktion på över 980 000 troy ounce i år.

Underskottet innebär en möjlighet för Zimbabwes lokala platinagruvindustri att öka produktionen och upprätthålla den globala efterfrågan. Zimbabwe är bland de fem största platinaproducerande länderna över hela världen.

I år förväntas underskottet att öka, något som kommer att översättas till en ökning av priset på platina, men det kommer också att öka lönsamheten för platinaproducenterna.

Detta är en positiv för Zimbabwe eftersom landet är en primär producent av platina och detta kommer att fungera som ett incitament till att öka produktionen vid redan etablerade gruvor. Det skapar också utrymme för andra greenfield-projekt eftersom efterfrågan fortsätter att öka över hela världen.

För Zimbabwe kommer detta att vara bra eftersom det kommer att generera utländsk valuta till ekonomin och skapa arbetstillfällen.  Landets platinaproducenter, Zimplats, Mimosa och Unki redan rullar ut expansionsprojekt som kommer att få dem att öka produktionen.

Förstsätt läsa

Populära