Nyheter
Cargill ligger bakom den stora affären som skakade Londons kakaomarknad
Cargill, världens största handlare av jordbruksråvaror, ligger bakom den stora affären som höjde priset på kakaomarknaden i London.
Cargill har byggt upp en dominerande ställning på kakaomarknaden i år. Handelshuset har genom råvarubörsen ICE Futures Europe köpt stora mängder av den viktigaste chokladingrediensen. Att köpa mer kakaobönor via terminsmarknaden denna månad skulle ytterligare cementera den positionen.
Affären gjordes efter två år av dramatiskt minskade lager som fick reserverna av kakao i förhållande till konsumtionen att falla till den lägsta nivån på nästan fyra decennier. Utbudet på den fysiska kakaomarknaden är så snäv att det krävs en stor premie för att attrahera innehavare av kakaobönor att leverera dem via börsen.
Det är precis vad som hände i det här fallet. Cargills agerande fick handlare som sålde terminer att leta efter tillräckligt med kakao att leverera när juli-terminerna går till lösen på fredag. Det gjorde att julikontraktet handlades till en premie på så mycket som 240 pund, motsvarande 314 dollar per ton jämfört med septemberkontraktet.
Affären, även om den är annorlunda, är den största sedan hedgefondförvaltaren Anthony Ward på Armajaro Asset Management försökte ta över marknaden för mer än ett decennium sedan.
Mycket har förändrats på marknaden sedan dess. Elfenbenskusten och Ghana säljer nu det mesta av sin skörd innan skörden börjar, vilket gör att få försäljningar äger rum under spotmånaderna. Det betyder att frontmånadskontrakt tenderar att se mindre säljtryck än längre terminskontrakt.
Det kan finnas flera anledningar till att Cargill köper kakao över börsen. Det Minneapolis-baserade företaget är världens näst största processor och det kan behöva bönor för att hålla sina europeiska fabriker igång.
Den globala kakaoproduktionen har redan sjunkit under efterfrågan under två på varandra följande år, vilket har sänkt det globala lagerförhållandet till 32,2 procent, den lägsta siffran sedan säsongen 1984-1985, enligt Internationella kakaoorganisationen. För att göra saken värre hotar ett vädermönster i El Niño för närvarande att störa leveranserna från nästa skörd i Västafrika.
Cargill förlorade också kakaobönor på grund av en brand i ett lager i Vollers Group i Amsterdam i april, sa personer som är bekanta med saken.
2020 köpte Hershey också en stor mängd kakao över börsen i New York, ett drag som fick New York-marknaden att rusa.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030