Nyheter
Brasilien kan vara nyckeln till slutet på sockerprisets svaghet

Investmentbanken Macquarie har publicerat en uppdaterad syn på sockerpriset. Trots att sockerpriset nu handlas till sin lägsta nivå på fem månader räknar Macquarie med att det kommer att vända uppåt snart, trots en lageruppbyggnad i Brasilien, som en följd av en extrem brist på nederbörd i viktiga sockerrörsodlande regioner.
De brasilianska sockerlagren uppgick i slutet av juni 2014 till 6,0 miljoner ton, nästan dubbelt så mycket som året innan, något som har bidragit till att pressa priset på råsockerterminerna i New York till 16,2 cent per pound, den lägsta nivån sedan i februari 2014.
De ökade lagren är emellertid orsakade av engångsfaktorer som till exempel ökade möjligheter till export av spannmål och sojabönor samt ökade transportkostnader. Transportkostnaderna nådde under det andra kvartalet 2014 rekordvolymer vilket periodvis gjorde det för dyrt för de brasilianska odlarna att exportera sitt socker varför den totala exportvolymen föll med 21 procent till 4,6 miljoner ton. Den relativt svaga sockerexporten är således inte endast en funktion av en svag efterfrågan på denna råvara skriver Macquarie.
Etanol
Förbrukningen av drivmedel som bensin och etanol har ökat snabbare än väntat. Under april och maj 2014 steg denna med 8,3 procent på årsbasis, något som sänder signaler om ett ökat användande av vattenhaltig etanol.
Priset på vattenhaltig etanol – den typ som används outspädd, till skillnad från den vattenfria etanolen som blandas med bensin – har sjunkit till 66 procent av bensinpriset, vilket tyder på ett svar i termer av efterfrågan.
Macquarie ser framför sig en ökad användning av vattenhaltig etanol, något som skulle kunna öka efterfrågan till 2,4 miljarder liter innevarande säsong, något som skulle kunna innebära att mindre sockerrör används för att producera socker och istället används för att producera biobränslen.
Macquarie betonade också de skador som torkan åsamkat sockerrörsskörden, något som många bedömare, inklusive industrigruppen Unica, tror kommer att innebära en tidig avslutning på kross-säsongen. Med en nederbörd som legat 40 procent under normalt i staten Sao Paolo under perioden oktober till och med juni, i hjärtat av den brasilianska sockerrörsodlingsregionen, innebär det att torkan inte enbart har påverkat den kommande sockerrörskörden utan även har fört med sig negativa effekter på de sockerrör som mognar senare.
Risk för prisutbrott
Under det senaste decenniet har nederbörden i Brasilien legat så pass mycket som 20 procent under den normala nivån. Det gör att produktionsförlusten är svår att uppskatta och kan ligga högre än vad marknaden i dag estimerat.
Macquarie gör bedömningen att sockerrörsskörden i Centre South, som under normala omständigheter svarar för närmare 90 procent av Brasiliens skörd, kommer att falla till 564 miljoner ton, 32 miljoner ton lägre än året innan. Det gör att Brasilien nu kan komma att stå inför en mycket snäv situation när det gäller utbudet av socker och efterfrågan på etanol, något som kan komma att innebära ett bra stöd för sockerpriset i framtiden. Macquarie sammanfattar sin syn med att säga att även om sockerterminerna nu är pressad som en följd av stora lager så finns det en möjlighet att vi kommer att få se ett utbrott uppåt.
Indien
Banken noterade också andra potentiella prisstöd, bland annat från den indiska monsunen. Planteringarna på de indiska sockerrörsodlingarna har försenats tack vare regnet. Den 25 juli i år hade det fallit 4,64 miljoner hektar regn, 210 000 hektar mindre än året innan enligt uppgifter från det indiska jordbruksministeriet.
Ett annat hot mot den indiska sockerproduktionen är de planer som sockerbruken i Uttar Pradesh, där en betydande andel av allt indiskt socker produceras, har på att avbryta verksamheten från och med oktober i år och under delar av 2014/2015. Detta beror på de höga kostnaderna för grödan. De indiska producentpriserna bestäms av de federala och delstatliga regeringarna. I dag förlorar de statliga sockerbruken 5,5 rupier (0,09 USD) per kilogram socker när de betalar 280 rupier per 100 kilogram sockerrör.
Nyheter
Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.
Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Nyheter
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.
Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Nyheter
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.
USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.
Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion
Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.
Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys3 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter4 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter3 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys3 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer