Nyheter
Brasilien kan vara nyckeln till slutet på sockerprisets svaghet

Investmentbanken Macquarie har publicerat en uppdaterad syn på sockerpriset. Trots att sockerpriset nu handlas till sin lägsta nivå på fem månader räknar Macquarie med att det kommer att vända uppåt snart, trots en lageruppbyggnad i Brasilien, som en följd av en extrem brist på nederbörd i viktiga sockerrörsodlande regioner.
De brasilianska sockerlagren uppgick i slutet av juni 2014 till 6,0 miljoner ton, nästan dubbelt så mycket som året innan, något som har bidragit till att pressa priset på råsockerterminerna i New York till 16,2 cent per pound, den lägsta nivån sedan i februari 2014.
De ökade lagren är emellertid orsakade av engångsfaktorer som till exempel ökade möjligheter till export av spannmål och sojabönor samt ökade transportkostnader. Transportkostnaderna nådde under det andra kvartalet 2014 rekordvolymer vilket periodvis gjorde det för dyrt för de brasilianska odlarna att exportera sitt socker varför den totala exportvolymen föll med 21 procent till 4,6 miljoner ton. Den relativt svaga sockerexporten är således inte endast en funktion av en svag efterfrågan på denna råvara skriver Macquarie.
Etanol
Förbrukningen av drivmedel som bensin och etanol har ökat snabbare än väntat. Under april och maj 2014 steg denna med 8,3 procent på årsbasis, något som sänder signaler om ett ökat användande av vattenhaltig etanol.
Priset på vattenhaltig etanol – den typ som används outspädd, till skillnad från den vattenfria etanolen som blandas med bensin – har sjunkit till 66 procent av bensinpriset, vilket tyder på ett svar i termer av efterfrågan.
Macquarie ser framför sig en ökad användning av vattenhaltig etanol, något som skulle kunna öka efterfrågan till 2,4 miljarder liter innevarande säsong, något som skulle kunna innebära att mindre sockerrör används för att producera socker och istället används för att producera biobränslen.
Macquarie betonade också de skador som torkan åsamkat sockerrörsskörden, något som många bedömare, inklusive industrigruppen Unica, tror kommer att innebära en tidig avslutning på kross-säsongen. Med en nederbörd som legat 40 procent under normalt i staten Sao Paolo under perioden oktober till och med juni, i hjärtat av den brasilianska sockerrörsodlingsregionen, innebär det att torkan inte enbart har påverkat den kommande sockerrörskörden utan även har fört med sig negativa effekter på de sockerrör som mognar senare.
Risk för prisutbrott
Under det senaste decenniet har nederbörden i Brasilien legat så pass mycket som 20 procent under den normala nivån. Det gör att produktionsförlusten är svår att uppskatta och kan ligga högre än vad marknaden i dag estimerat.
Macquarie gör bedömningen att sockerrörsskörden i Centre South, som under normala omständigheter svarar för närmare 90 procent av Brasiliens skörd, kommer att falla till 564 miljoner ton, 32 miljoner ton lägre än året innan. Det gör att Brasilien nu kan komma att stå inför en mycket snäv situation när det gäller utbudet av socker och efterfrågan på etanol, något som kan komma att innebära ett bra stöd för sockerpriset i framtiden. Macquarie sammanfattar sin syn med att säga att även om sockerterminerna nu är pressad som en följd av stora lager så finns det en möjlighet att vi kommer att få se ett utbrott uppåt.
Indien
Banken noterade också andra potentiella prisstöd, bland annat från den indiska monsunen. Planteringarna på de indiska sockerrörsodlingarna har försenats tack vare regnet. Den 25 juli i år hade det fallit 4,64 miljoner hektar regn, 210 000 hektar mindre än året innan enligt uppgifter från det indiska jordbruksministeriet.
Ett annat hot mot den indiska sockerproduktionen är de planer som sockerbruken i Uttar Pradesh, där en betydande andel av allt indiskt socker produceras, har på att avbryta verksamheten från och med oktober i år och under delar av 2014/2015. Detta beror på de höga kostnaderna för grödan. De indiska producentpriserna bestäms av de federala och delstatliga regeringarna. I dag förlorar de statliga sockerbruken 5,5 rupier (0,09 USD) per kilogram socker när de betalar 280 rupier per 100 kilogram sockerrör.
Nyheter
Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.
– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.
Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.
– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.
Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.
– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.
Medelspotpris | Juni 2024 | Juni 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,04 öre/kWh | 3,05 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 24,04 öre/kWh | 4,99 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 27,27 öre/kWh | 22,79 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,70 öre/kWh | 40,70 öre/kWh |
Nyheter
Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.
Nyheter
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.
Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.
Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.
”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.
Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter4 veckor sedan
Tradingfirman XTX Markets bygger datacenter i finska Kajana för 1 miljard euro
-
Nyheter2 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter2 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Analys2 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter1 vecka sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld