Följ oss

Nyheter

Börsnotering i London planerad för private equity-energi

Publicerat

den

Energy produceras i form av olja

Private equity-firman Riverstone HoldingsDen energi-fokuserade private equity-firman Riverstone Holdings, där den tidigare BP-chefen Lord Browne är managing partner, planerar enligt uppgifter till Financial Times att börsnotera Riverstone Energy, ett företag skapat specifikt för energiinvesteringar.

Enligt uppgifterna ska Goldman Sachs och JP Morgan ha anlitats för att sköta noteringen, där målet är att resa ett kapital på minst 500 miljoner brittiska pund. Riverstone Energy ska enligt samma uppgifter vara inriktat på investeringar i olja, gas och förnybar energi.

Är investerare intresserade av börsnoterade private equity-enheter?

Traditionellt sett reser private equity-fonder sitt kapital från institutioner och förmögna familjer. För några år sedan såg vi dock en ny trend där bland andra KKR, Carlyle och Apollo börsnoterades, i vissa fall i form av “moderbolaget” och i vissa fall i form av moderbolags enskilda investeringsportföljer. Det blev inte alltid helt lyckat, då trenden tog sin början strax innan den ekonomiska krisen slog till, vilket även gjorde att trenden snabbt var över. Riverstone Holdings plan att börsnotera en private equity-enhet blir därför också en form av test huruvida marknaden är intresserad igen.

Riverstone Holdings grundades år 2000 och har 25 miljarder dollar under förvaltning.

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Publicerat

den

Graf över oljepriset, 25 år

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära