Följ oss

Nyheter

Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser

Publicerat

den

Vindkraftverk

Elpriset i september väntas hamna på 25 öre/kWh, och även oktober ser ut att bli billig. Ett nytt EU-direktiv väntas dock ge elpriserna norrut en skjuts uppåt. Det visar elbolaget Bixias prognos för hösten 2024.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

En svensk sommar utan extrema temperaturer och något mer nederbörd än normalt, kombinerat med en relativt lugn omvärld resulterade i att det genomsnittliga elpriset under juli och augusti landade på 22 öre/kWh. Det är mer än 40 procent lägre än 2023 års redan låga snitt på 41 öre/kWh för motsvarande period. Och de låga priserna ser ut att fortsätta även in på hösten.

– September och oktober blir sannolikt väldigt billiga. Vattenmagasinen är redan innan höstens regn välfyllda för årstiden och höstvindarna kommer innebära ökad vindkraftsproduktion. Samtidigt tar vi del av den kraftigt utbyggda solkraften i Europa ett tag till. Den pågående lågkonjunkturen med dämpad industriproduktion bidrar också till att hålla priserna nere, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

Så väntas elpriset bli september och oktober 2024 (föregående års utfall inom parentes)

SeptemberOktober
Systempris25 öre/kWh (16 öre, förra årets pris)30 öre/kWh (31 öre, förra årets pris)
SE115 öre/kWh (11 öre)15 öre/kWh (18 öre)
SE215 öre/kWh (11 öre)15 öre/kWh (18 öre)
SE318 öre/kWh (24 öre)23 öre/kWh (33 öre)
SE435 öre/kWh (51 öre)38 öre/kWh (36 öre)
Källa: Bixia

EU-direktiv ger jämnare elpriser i landet

Den första oktober träder ett nytt EU-direktiv i kraft som gör det möjligt att tillhandahålla mer effekt i elnätet. Det är positivt för elproducenterna som kan exportera mer el, men för konsumenterna, speciellt i norra Sverige, kan den ökade exporten innebära en höjning av elpriset.

– När Sverige exporterar mer av sin billiga el kommer norra Sverige, alltså SE1 till SE3, bli av med mer el till elområde 4 i södra Sverige. Exakt hur det kommer att påverka elpriserna går inte att säga men min tro är att det kommer att resultera i att skillnaden i elpris mellan Sveriges olika elområden minskar något, säger Johan Sigvardsson.

Nyheter

Stora Enso vill sälja 1,4 miljoner hektar av sina skogstillgångar

Publicerat

den

Skogsplantor hos Stora Enso

Stora Enso meddelade igår att de vill sälja omkring 12 procent av sina totala skogstillgångar, vilket motsvarar 1,4 miljoner hektar. En försäljning skulle minska bolagets skuldsättningen och stärka balansräkningen. Christian Kopfer kommenterar den planerade försäljningen, bland annat om vilka köparna skulle kunna vara, och sedan går samtalet vidare om skogsmarknaden i ett något större perspektiv.

Kopfer kommenterar även olja och koppar efter de senaste dagarnas oroligheter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Förtroendet är inte på topp för Boliden, men EFN ser ett köpläge

Publicerat

den

Boliden har radat upp motgångar och marknaden har tappat mycket av sitt förtroende för bolaget. Den pressade värderingen och utsikterna för konjunkturen gör dock att EFN:s analytiker Ellinor Beckett ger en köprekommendation till aktien på 12 månaders sikt.

”Inom Boliden finns hela värdekedjan, från att hitta metallerna i jorden till att återvinna dem. Däremellan bryts de och produceras. Mest koppar, guld och zink, men även silver, nickel och bly. Ungefär tre fjärdedelar av vinsten kommer från smältverken, resten från gruvorna. Rönnskärsverken utanför Skellefteå är Sveriges enda smältverk för utvinning av basmetaller och är världsledande på återvinning av elektronik.”

Vill man ha exponering mot koppar så finns det andra aktier som ger en renare exponering. Men Boliden har sina gruvor i Norden och Irland vilket minskar den politiska risken.

Boliden-aktien stängde på 344,50 kronor igår.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stora rörelser på råvarumarknaden när Kina stimulerar ekonomin

Publicerat

den

SSE Consume Commodity Index

Det har hänt mycket på råvarumarknaden den senaste veckan efter att Kina kraftigt ökat stimulanserna för att sätta fart på ekonomin. Det har fått effekt på både aktier och råvarupriser. Det kan även göra guld intressant på sikt då Kina nu väljer att öka mängden pengar. Eric Strand säger att nu har Kina valt väg, man stimulerar ekonomin, nu kan man inte gå tillbaka och sanera.

Samtidigt gör stimulanser med mer grön omställning och elektrifiering även metaller som silver och koppar intressanta.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära