Nyheter
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
Elpriset i september väntas hamna på 25 öre/kWh, och även oktober ser ut att bli billig. Ett nytt EU-direktiv väntas dock ge elpriserna norrut en skjuts uppåt. Det visar elbolaget Bixias prognos för hösten 2024.
En svensk sommar utan extrema temperaturer och något mer nederbörd än normalt, kombinerat med en relativt lugn omvärld resulterade i att det genomsnittliga elpriset under juli och augusti landade på 22 öre/kWh. Det är mer än 40 procent lägre än 2023 års redan låga snitt på 41 öre/kWh för motsvarande period. Och de låga priserna ser ut att fortsätta även in på hösten.
– September och oktober blir sannolikt väldigt billiga. Vattenmagasinen är redan innan höstens regn välfyllda för årstiden och höstvindarna kommer innebära ökad vindkraftsproduktion. Samtidigt tar vi del av den kraftigt utbyggda solkraften i Europa ett tag till. Den pågående lågkonjunkturen med dämpad industriproduktion bidrar också till att hålla priserna nere, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.
Så väntas elpriset bli september och oktober 2024 (föregående års utfall inom parentes)
September Oktober Systempris 25 öre/kWh (16 öre, förra årets pris) 30 öre/kWh (31 öre, förra årets pris) SE1 15 öre/kWh (11 öre) 15 öre/kWh (18 öre) SE2 15 öre/kWh (11 öre) 15 öre/kWh (18 öre) SE3 18 öre/kWh (24 öre) 23 öre/kWh (33 öre) SE4 35 öre/kWh (51 öre) 38 öre/kWh (36 öre)
EU-direktiv ger jämnare elpriser i landet
Den första oktober träder ett nytt EU-direktiv i kraft som gör det möjligt att tillhandahålla mer effekt i elnätet. Det är positivt för elproducenterna som kan exportera mer el, men för konsumenterna, speciellt i norra Sverige, kan den ökade exporten innebära en höjning av elpriset.
– När Sverige exporterar mer av sin billiga el kommer norra Sverige, alltså SE1 till SE3, bli av med mer el till elområde 4 i södra Sverige. Exakt hur det kommer att påverka elpriserna går inte att säga men min tro är att det kommer att resultera i att skillnaden i elpris mellan Sveriges olika elområden minskar något, säger Johan Sigvardsson.
Nyheter
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
Priset på järnmalm har fallit kraftigt och har den senaste tiden handlats kring 100 USD per ton och var idag till och med nere under 90 USD. Felix Lindberg, VD på familjeföretaget Lindberg & Son som handlar med skrot ger en fantastiskt intressant och tydlig genomgång. Vi får både veta vad som hänt med järnmalm och stål, samt vad det får för konsekvenser framåt i tiden.
Kinas utveckling de senaste 25 åren är helt central. Landet har inte haft något något skrot att använda och har därför behövt använda järnmalm för att skapa stål för att bygga infrastruktur och hus för ett land på 1,4 miljarder personer. Nu taktar Kinas utveckling av och dessutom kan landet börja använda skrot för att göra nytt stål. Det här kommer att få stora följdeffekter på flera sätt i hela världen.
Nyheter
Italien satsar på ny kärnkraft
Italien tog 1987 i en folkomröstning beslut om att lägga ner kärnkraften och landets sista två reaktorer stängdes ner år 1990. År 2011 hölls en ny folkomröstning då man bekräftade ett nej till kärnkraft.
Precis som i många länder som inte bygger kärnkraft så har Italien gjort sig beroende av naturgas. Koldioxidutsläppen har tidigare inte uppfattats som något problem och är fortfarande inte något huvudnummer. Men kombinationen av att vara beroende av storskalig energiimport i en geopolitiskt orolig värld och ett något större fokus på att koldioxidutsläpp har fått Italien att försöka tänka om.
Italien satsar nu åter på kärnkraft och ska skapa ett nytt företag i partnerskap med en utländsk investerare. Landets industriminister säger att landet ska sätta upp ett nytt företag med en utländsk teknikpartner för att bygga avancerad, tredje generationens kärnkraftverk. Regeringen ska se över lagstiftningen för att möjliggöra satsningen.
Nyheter
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.
-
Nyheter3 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Analys4 veckor sedan
OPEC poised to scrap Q4 production hike
-
Nyheter2 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys3 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter2 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på järnmalm under 100 USD på svag efterfrågan i Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Guld håller sig över rekordpriset 2500 USD
-
Analys3 veckor sedan
Brent trades lower with concerns for oil demand down the road the likely culprit