Följ oss

Nyheter

Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser

Publicerat

den

Vindkraftverk

Elpriset i september väntas hamna på 25 öre/kWh, och även oktober ser ut att bli billig. Ett nytt EU-direktiv väntas dock ge elpriserna norrut en skjuts uppåt. Det visar elbolaget Bixias prognos för hösten 2024.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

En svensk sommar utan extrema temperaturer och något mer nederbörd än normalt, kombinerat med en relativt lugn omvärld resulterade i att det genomsnittliga elpriset under juli och augusti landade på 22 öre/kWh. Det är mer än 40 procent lägre än 2023 års redan låga snitt på 41 öre/kWh för motsvarande period. Och de låga priserna ser ut att fortsätta även in på hösten.

– September och oktober blir sannolikt väldigt billiga. Vattenmagasinen är redan innan höstens regn välfyllda för årstiden och höstvindarna kommer innebära ökad vindkraftsproduktion. Samtidigt tar vi del av den kraftigt utbyggda solkraften i Europa ett tag till. Den pågående lågkonjunkturen med dämpad industriproduktion bidrar också till att hålla priserna nere, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

Så väntas elpriset bli september och oktober 2024 (föregående års utfall inom parentes)

SeptemberOktober
Systempris25 öre/kWh (16 öre, förra årets pris)30 öre/kWh (31 öre, förra årets pris)
SE115 öre/kWh (11 öre)15 öre/kWh (18 öre)
SE215 öre/kWh (11 öre)15 öre/kWh (18 öre)
SE318 öre/kWh (24 öre)23 öre/kWh (33 öre)
SE435 öre/kWh (51 öre)38 öre/kWh (36 öre)
Källa: Bixia

EU-direktiv ger jämnare elpriser i landet

Den första oktober träder ett nytt EU-direktiv i kraft som gör det möjligt att tillhandahålla mer effekt i elnätet. Det är positivt för elproducenterna som kan exportera mer el, men för konsumenterna, speciellt i norra Sverige, kan den ökade exporten innebära en höjning av elpriset.

– När Sverige exporterar mer av sin billiga el kommer norra Sverige, alltså SE1 till SE3, bli av med mer el till elområde 4 i södra Sverige. Exakt hur det kommer att påverka elpriserna går inte att säga men min tro är att det kommer att resultera i att skillnaden i elpris mellan Sveriges olika elområden minskar något, säger Johan Sigvardsson.

Nyheter

På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Publicerat

den

Kol i Kina

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Publicerat

den

Kopparpris i USA och utanför

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.

Bjarne Schieldrop från SEB reder ut vad som händer med kopparpriset.
Fortsätt läsa

Nyheter

USA är världens största importör av aluminium

Publicerat

den

Var USA importerar sin aluminium från

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.

Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.
Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.

Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära