Följ oss

Nyheter

Betydligt lägre elpriser än väntat i vår – trots köldknäppen

Publicerat

den

Lugnare tider väntar svenska elkonsumenter. Trots pågående köldknäpp ser elpriserna på den nordiska elbörsen ut att landa på 80 öre per kWh i snitt i vår, vilket är en fjärdedel av vad marknaden förutspådde i december. Milt vinterväder, betydligt lägre gaspriser och normaliserade vattenmagasin ligger bakom prisfallet. Det visar elbolaget Bixias prognos för vårens elpriser. 

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

Vintern har inte blivit så extrem prismässigt som marknaden förväntade. I december i fjol fick oron för en kall vinter, med eventuell brist på gas, förväntningarna på vårens elpriser att skjuta i höjden. Förutsättningarna har förändrats radikalt sedan dess och terminspriset (det förväntade framtida elpriset) för mars-april har sjunkit med över två kronor sedan december. Nu väntas vårens elpris ligga på omkring 80 öre per kWh i snitt.

– Elprischocken ser ut att vara över för denna gång. Det ovanligt milda vädret i Europa där många dragit ner på gaskonsumtionen har gett helt nya förutsättningar. Det har aldrig varit så mycket gas i depåerna som det är just nu i Europa, vilket har fått gaspriserna att falla till den lägsta nivån på 1,5 år. Allt detta påverkar de svenska elpriserna nedåt i vår, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia. 

Normaliserade vattenmagasin och mycket vind

Den hydrologiska balansen, som är starkt prisdrivande i Norden, har stärkts under vintern på grund av riklig nederbörd. Nya stora flöden väntas till vattenmagasinen när snösmältningen kommer i gång, vilket också inverkar dämpande på vårens elpriser.  

Även i Europa har elpriserna fallit till följd av att gaslagren är välfyllda för säsongen, vilket bland annat beror på att européerna varit återhållsamma med sin förbrukning. Den milda väderleken har inneburit ett lägre behov av gas som är huvudkällan till uppvärmning, samtidigt som god tillgång på billigare förnybar kraft trängt undan den dyrare fossila kraften.

– Att vi har relativt god tillgänglighet på kärnkraft i Frankrike just nu och bättre vind- och vattenkraft påverkar också elpriserna nedåt. Kopplingen mot kontinenten och dess priser kvarstår, men den betydligt lägre prisbilden i Tyskland än tidigare gör att de nordiska priserna hålls på en modest nivå även när vi smittas av deras priser, säger Johan Sigvardsson.

Köldknäpp ger tillfälligt högre priser

I februari låg elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool på i snitt 90 öre per kWh. Nu väntar en köldknäpp till ungefär mitten av mars samtidigt som kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 stängs ned i minst åtta dagar. Detta innebär tillfälligt högre elpriser i södra Sverige då priskopplingen mot Tyskland blir mer frekvent. Därefter blir förbrukningen mindre temperaturberoende när ljuset kommer och medeltemperaturen stiger, och i snitt förväntas priset för mars, april och maj ligga runt 80 öre per kWh. 

Kärnkraften ett frågetecken

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4, som genomgår reparationsarbete, väntas gå i drift den 19 mars. Den nya finska reaktorn Olkiluoto 3 väntas efter rekordlånga förseningar starta upp 17 april.  Det sammanfaller med årets första underhållsperiod för kärnkraftverken, som sedvanligt är planerad till perioder med fallande till låg elförbrukning. 

– Om driften för Ringhals 4 eller Olkiluoto 3 återigen skjuts upp samtidigt som andra reaktorer tas ur drift för underhåll eller om det blir en kylig vår med sen vårflod, kan priserna återigen bli lite högre. Men det blir inte lika dramatiska pristoppar som i december, eftersom de tyska elpriserna ligger betydligt lägre nu, säger Johan Sigvardsson.

Nyheter

Viscariagruvan i Kiruna får miljötillstånd

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har idag meddelat att Copperstone erhåller tillstånd enligt miljöbalken till gruv- och vattenverksamhet vid Viscaria gruva i Kiruna.

”Vi är oerhört glada över dagens beslut från domstolen som dessutom har förordnat att tillståndet får tas i anspråk i vissa delar utan hinder av laga kraft (verkställighetsförordnande). Det innebär att vi omedelbart kan påbörja viktiga arbeten för att förbereda för gruvverksamheten. Dagens domslut gör att planen om en återöppning av Viscariagruvan under 2026 ligger fast”, säger Jörgen Olsson, vd för Copperstone Resources.

Tillståndet omfattar brytning av maximalt 3,6 miljoner ton malm per år och förenas med villkor om bland annat utsläpp till vatten och luft, artskydd, Natura 2000 och skyddsåtgärder för rennäringen.

Copperstone ska huvudsakligen utvinna koppar i Viscariagruvan.

Fortsätt läsa

Nyheter

Det talar för råvarusektorn framöver

Publicerat

den

Råvaruexperten Torbjörn Iwarson intervjuas av Placeras Pär Ståhl och Karl Lans om den nystartade råvarufonden Centaur Commodity, vilka råvaror han tror mest på och vad som talar för att investerare bör ha exponering mot sektorn.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stockholm Exergi tecknar världens hittills största avtal med Microsoft för permanenta minusutsläpp

Publicerat

den

Stockholm Exergi ska fånga in koldioxid

Stockholm Exergi har skrivit avtal med Microsoft om 3,33 miljoner ton permanenta minusutsläpp från Stockholm Exergis planerade bio-CCS-anläggning vid Värtan i Stockholm. Det är världens hittills största avtal för permanenta minusutsläpp. Leveranserna planeras att inledas 2028 och kommer att pågå under tio år.

– Avtalet med Microsoft är ett stort steg framåt för vårt bio-CCS-projekt, för Stockholm Exergi och för klimatet. Det är det bästa möjliga erkännandet av både betydelsen, kvaliteten samt inte minst hållbarheten i vårt projekt. Avtalet tar oss ett stort steg närmare vårt investeringsbeslut det fjärde kvartalet i år. Jag tror att avtalet kommer att inspirera företag med ambitiösa klimatmål och vi siktar på att tillkännage fler avtal med andra banbrytande företag under de kommande månaderna, säger Stockholm Exergis vd Anders Egelrud.

Genom att åta sig ambitiösa och frivilliga klimatmål hoppas Microsoft och Stockholm Exergi att kunna bidra till branschens tillväxt för att göra det möjligt för företag att uppnå sina netto-nollmål och för länder att uppfylla målen i Parisavtalet. Nästa steg för Stockholm Exergi är att söka kompletterande statligt stöd och teckna ytterligare avtal på den frivilliga marknaden, vilka båda är förutsättningar för företagets investeringsbeslut senare i år.

Sedan 2020 har Microsoft strävat efter att vara koldioxidnegativa 2030 med strategin att utsläppsminskningar kommer först och kompletteras med en portfölj av avtal för minusutsläpp. Microsoft har offentligt fastställt sina kriterier för minusutsläpp av hög kvalitet, eftersträvat finansieringsbara leveransavtal, förmedlat lärdomar och årligen rapporterat om sina framsteg.

– Vi är mycket stolta över att kunna tillkännage detta avtal mellan oss och Stockholm Exergi för minusutsläpp från deras ledande bio-CCS-projekt vid Värtan i Stockholm. Att utnyttja befintliga biokraftverk är ett viktigt första steg för att bygga upp en global kapacitet för minusutsläpp. I det här fallet är vi nöjda med effektiviteten som uppnås genom att återvinna värme från koldioxidinfångningen till fjärrvärmenäten. Slutligen är det avgörande att biobränslet för bio-CCS-projekt kommer från hållbara källor och vi är imponerade av Stockholm Exergis åtagande på denna punkt, säger Brian Marrs, Senior Director, Energy & Carbon Removal på Microsoft.    

Enligt avtalet med Microsoft, kommer Stockholm Exergi att leverera minusutsläpp enligt strikta kvalitetskrav. Detta inkluderar kriterier för hållbar anskaffning av biobränsle som har utvecklats tillsammans med Microsoft, konservativ kvantifiering av nettomängden minusutsläpp och omfattande övervakning, rapportering och verifiering (MRV).

I linje med den svenska regeringens politik kommer de permanenta minusutsläppen i detta avtal att användas av Microsoft för att motverka egna utsläpp och det kommer transparent att redovisas att de hör till nationen Sveriges klimatmål, på samma sätt som företags utsläppsminskningar bidrar till nationella klimatmål.

Om bio-CCS-anläggningen

När Stockholm Exergis anläggning är i drift kommer den att permanent avlägsna upp till 800 000 ton koldioxid från atmosfären varje år.

Stockholm Exergi fick den 28 mars i år miljötillstånd för den fullskaliga anläggningen. Byggnationen av koldioxidavskiljningen, förvätskningen och mellanlagringen planeras att starta 2025 och kommer att utgöra ett tillägg till Stockholm Exergis befintliga biokraftvärmeverk som har varit i drift sedan 2016. Biobränsleråvaran för projektet kommer likt idag fortsätta vara kontrollerad så att hållbar skogsförvaltning, skydd av känsliga områden och stabila kollager säkerställs. Dessutom kontrolleras att råvaran inte kommer från rundvirke som annars skulle användas för långlivade träprodukter. Den permanenta geologiska lagringen kommer att ske i Norden.

Leveransen av de permanenta minusutsläppen är beroende av Stockholm Exergis slutliga investeringsbeslut, som planeras till fjärde kvartalet i år. För att kunna fatta investeringsbeslut planerar Stockholm Exergi att delta i det svenska stödprogrammet för bio-CCS, som förväntas slutföras före årets slut, samt att teckna ytterligare avtal på den frivilliga marknaden. Finansieringen av projektet bygger också på redan beviljade medel från EU:s innovationsfond. Trots statligt stöd och EU-medel krävs ytterligare intäkter från försäljning av Carbon Removal Certificates (CRC) på den frivilliga marknaden för att investeringsbeslutet ska kunna fattas. Denna affärsmodell, som kommer att kombinera avtalet med Microsoft (och andra privata köpare) med EU-finansiering och statligt stöd, är en stark validering av hur offentlig-privat samfinansiering kan maximera mängden permanenta minusutsläpp och projekt som kan realiseras inom en nations budget för klimatåtgärder.

Fortsätt läsa

Populära