Följ oss

Nyheter

Beowulf Mining, Iron man ”steels” the show…

Publicerat

den

Beowulf Mining - Järnmalm i marken

Gruvbolaget Beowulf Mining - Noterat på Aktietorget och AIMDet brittiska järnmalmsföretaget Beowulf Mining genomförde under november en minst sagt kuppartad presentation när bolagets styrelseordförande bara minuter innan han gick upp och talade på Raw Materials Groups årliga konferens valde att skicka ut ett pressmeddelande. Detta pressmeddelande talade om att bolaget hade tillförts 6,7 miljoner brittiska pund, drygt 72 Mkr i svensk valuta, genom en riktad nyemission till såväl svenska som brittiska institutionella placerare.

Pengarna som Beowulf Mining tillförs skall användas för att finansiera ytterligare borrningar, analyser, ekonomiska- och konceptuella studier samt miljökonsekvensbeskrivningen avseende bolagets helägda järnmalmsprojekt Kallak. Vidare skall delar av dessa likvider användas till bolagets joint venture, koppar-guldprojekt Ballek samt till allmänt rörelsekapital.

Uppköp på gång?

Vidare meddelade bolagets ledning att de ingått en icke-bindande avsiktsförklaring med en tredje part som har uttryckt ett intresse för att genomföra en omfattande sex månader lång due diligence och analys av Beowulfs järnmalmprojekt vid Kallak och Ruoutevare. Syftet är att eventuellt lägga fram ett förslag om att låta denna part förvärva en majoritetspost i, eller hela, bolagets järnmalmtillgångar som är föremål för due diligencen, givet att erforderliga aktieägare och godkännanden kan erhållas vid denna tidpunkt. Vem denna part är har inte kommunicerats, men brittisk press spekulerar i att det rör sig om ett kinesiskt företag. Det finns redan två bolag som har kommunicerat stort intresse för Beowulf Minings fyndigheter, även om det varit tyst om detta under de senaste två åren. Kanske kommer de att agera nu?

Brittiska Beowulf Mining (AIM: BEM; Aktietorget: BEO), det på AIM och Aktietorget handlade mineralprospekteringsbolaget är engagerat i prospektering och utveckling av malmförekomster av koppar, guld, järn och molybden i Sverige. Det är emellertid bolagets järnmalmsfyndigheter som styrelsen fokuserar hårdast på i dagsläget. I dag är Beowulf Mining ägare till två av Skandinaviens största obearbetade järnmalmsfyndigheter, Kallak och Ruoutevare, som är belägna i den norra delen av Sverige.

JORC-beräkning visar på stora tillgångar

Nyligen kommunicerade Beowulf Mining den första oberoende JORC-beräkning av antagen mineraltillgång för sin Kallakfyndighet, som har genomförts av det oberoende analysföretaget GeoVista. JORC-beräkningen avsåg emellertid endast 800 meter den norra delen av Beowulf Minings järnmalmsfyndighet i Kallak, som hittills har en påvisad längd om över 3,7 kilometer. De data som publicerades visar på ett tonnage om 131,6 Mt med en genomsnittshalt om 28 procent järn (Fe).

Clive Sinclair-Poulton presenterar Beowulf Mining

Clive Sinclair-Poulton presenterar Beowulf Mining på Raw Materials konferens

Utöver detta visar den malmpotential som har identifierats för den södra delen av bolagets Kallakfyndighet på ett tonnage om 200 till 230 Mt med halter om 30-32 procent järn (Fe).

Beowulf Mining planerar att fortsätta att undersöka mineraliseringen längs med hela dess utsträckning genom att utvidga det befintliga borrprogrammet till 2012, med syfte att öka denna första resursberäkning.

En nyligen partiell tolkning och beräkning av den markmagnetiska geofysiska anomalin som rapporteras av GeoVista säger att det föreligger ett betydande tonnage av magnetitmineralisering vid den södra delen av Kallakfyndigheten. Tolkningen baseras på mätdata från magnetiska susceptibilitetsmätningar, geofysiska markmagnetiska data och analyser av borrkärnorna från de undersökta anomalierna. Den södra delen av Kallakfyndighetens mineraliserade område visar att strykningen är N-S över cirka 2,3 kilometers längd, och varierar i bredd från cirka 350 till 450 meter.

Under november 2011 presenterade Clive Sinclair-Poulton, Chairman, bolaget vid Raw Materials årliga konferens i Stockholm. Presentationen filmades och kan ses här på Råvarumarknaden.se.

Nyheter

Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Publicerat

den

Kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.

Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Kinas produktion av kol, januari till mars per år.
Fortsätt läsa

Nyheter

Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Publicerat

den

Grafer över råvarupriser

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.

Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Samtal om råvarumarknaden.
Råvarupriser exklusive energi under 5 år
Index över råvarupriser exklusive energiråvaror. Sett över 5 år är det totala fallet den senaste tiden inte enormt.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära