Nyheter
Är Kina och Ryssland köparna som driver upp guldpriset till rekordnivåer?

Guldpriset svävar på nära rekordnivåer eftersom efterfrågan är fortsatt robust trots stigande räntor som gör andra tillgångar som obligationer mer attraktiva. De senaste marknadstrenderna har underblåst spekulationer om att även vid nuvarande höga priser lagras guld i tysthet av centralbankerna i Kina och Ryssland.
Guldpriset i pund nådde rekordhöga 1 653 GBP i början av maj. Det nuvarande dollarrekordet på 2 075 USD per troy ounce toppades kort samma dag – även om det var inofficiellt – när marknadsbevakare satte det korta steget ner till handel med terminer och optioner snarare än fysiska affärer.
Priserna i pund och dollar har sedan dess sjunkit till 1 568 pund och 1 967 dollar. Men finansexperter tror att dessa priser är redo att stiga om det blir ytterligare en finansiell kris, eller att det finns tecken på att den amerikanska centralbanken är på väg att lätta på räntehöjningarna.
Investerare som håller ett öga på guldköpmöjligheter ser den ädla metallen som en placering för att bevara värde och säkrar sig mot inflation, ett användbart sätt att diversifiera en portfölj och en fristadstillgång under finansiell och politisk oro.
Rörelser leder till rykten om en mystisk köpare
I månader har rörelser i guldpriset väckt spekulationer om en ”hemlig köpare” vars aktiviteter på marknaden påverkar priset. Många tror att denna köpare är den kinesiska eller ryska centralbanken, eller rent av båda.
Vissa guldinköp förblir outredda och även om det är gissningar, ser det ut som att Kina och Rysslands centralbanker har varit på köprunda, enligt Adrian Ash, analyschef på BullionVault.
”Det måste gå någonstans och den som köper det tar det från marknaden till ett högt pris”, säger han. ”Dessa länder är de uppenbara misstänkta på grund av sin storlek och sin historia av förvärv av guld.”
Vanligtvis innebär höga amerikanska räntor att investerare föredrar att placera pengar i statsobligationer, vilket genererar en inkomst något som guld inte gör. Den här gången har guldpriset dock hållit sig högt, säger Ash.
”Den naturliga kopplingen mellan guld och räntor verkar ha försvagats om inte brutits. Skillnaden är guldets politiska dragningskraft som en tillgång utanför Washingtons kontroll.”
Ash noterar att när USA inför sanktioner mot ett land, kan det inte längre ta ut dollar från USAs finansiella system, och tillägger: ”I extrema fall är guld den ultimata formen av betalning.
”Guldpriserna är fortfarande höga med historiska mått mätt, och även om ädelmetallen har tappat 2 000-dollars-nivån för tillfället, fortsätter det underliggande priset att hålla sig mycket stabilt, med stöd av asiatiska konsumenters efterfrågan såväl som av centralbanksköp.”
”Det faktum att priserna är så höga i frånvaro av stor investeringsefterfrågan tyder på att det finns gott om utrymme för guldkursen att stiga kraftigt när finansmarknaderna nästa gång drabbas av problem.”
Priserna svänger på finansmarknaderna
Guld har nyligen levererat diversifieringsfördelar till investerare som äger denna råvara, säger Bestinvests vd Jason Hollands.
Medan räntorna på amerikanska statsobligationer har stigit dramatiskt högre, vilket speglar aggressiva räntehöjningar, ger guld inga inkomstbetalningar. Medan det för andra investeringar som obligationer eller aktier finns kuponger eller utdelningar, finns det inga sådana för guld. Guld är en statisk råvara.
Hollands anser att guldets styrka beror på faktorer inklusive som i banksektorn och den senaste tidens amerikanska skuldtakskris – och, som Ash föreslagit, centralbanksköp av Kina och andra länder.
Han säger: ”En av de största faktorerna bakom guldets styrka på senare tid är att centralbanker, särskilt från tillväxtmarknadsländer, har varit stora köpare av den ädla metallen för sina reserver under det senaste året.”
”Deras motivation påverkas sannolikt av hur USA och dess allierade har fryst de delar av Rysslands valutareserver som hålls utomlands.”
”Fysiskt guld som hålls i inhemska valv är mycket svårare för utländska makter att ta kontroll över. Nationer som är oroliga för risken att drabbas av liknande handlingar i framtiden noterar detta och köper fysiskt guld.”
”I slutändan är en guldtacka värd vad nästa person är beredd att betala för den. Även om det kan drivas av faktorer som efterfrågan som smyckesmarknaden, centralbanksköp och dess användning som en komponent i elektroniska föremål, kommer ett betydande inflytande på guldpriserna från finansmarknaderna som är benägna att svänga kraftigt i sentimentet. ’
Utsikterna för guld är fortfarande glimrande
”Även om de kortsiktiga guldutsikterna fortfarande är lite oklara, råder det ingen tvekan om att den långsiktiga prognosen är positiv”, säger Fawad Razaqzada, marknadsanalytiker på StoneX.
”Det har varit lite aggressiva prissättningar i de amerikanska räntorna på senare tid, men ju högre räntorna går, desto kraftigare kommer den eventuella ekonomiska nedgången sannolikt att bli. Så räntorna kommer att sjunka igen och kanske kraftigare än vad det för närvarande ser ut.”
Razaqzada säger att senaste kinesiska och europeiska data också signalerar fallande räntor. Ekonomiska kriser och inflation på tillväxtmarknader som Argentina, Turkiet och Pakistan kommer bara att öka guldets attraktionskraft.
Nyheter
Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.
Nyheter
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.
Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.
Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.
”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.
Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.
Nyheter
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad

Oljepriset är åter i fokus på grund av kriget i Mellanöstern. Är marknadens tystnad om de stora riskerna, det som vi egentligen verkligen bör oroa oss för? Och varför funderar Tyskland på att plocka hem sin guldreserv från New York? I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Henrik Mitelman om olja, tystnad och guld. Europa är ju mer beroende av oljepriset än USA, hur orolig ska man vara för att det stiger? En krönika i Financial Times lyfte nyligen “marknadens oroande tystnad”, den syftade på skillnaden mellan den dystra geopolitiska utvecklingen i världen och en marknad som samtidigt återhämtat sig 20 procent sen början av april, trots tullkriget. Vad säger marknadens tystnad egentligen? I Tyskland pågår en debatt om att plocka hem sin guldreserv från USA. Handlar det om bristande förtroende för Donald Trump – och kan det rentav ha något med “hämndskatten” att göra?
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter4 veckor sedan
Sommaren inleds med sol och varierande elpriser
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Analys4 veckor sedan
Brent needs to fall to USD 58/b to make cheating unprofitable for Kazakhstan
-
Nyheter4 veckor sedan
Tradingfirman XTX Markets bygger datacenter i finska Kajana för 1 miljard euro
-
Nyheter2 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter2 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning