Nyheter
Är Kina och Ryssland köparna som driver upp guldpriset till rekordnivåer?
Guldpriset svävar på nära rekordnivåer eftersom efterfrågan är fortsatt robust trots stigande räntor som gör andra tillgångar som obligationer mer attraktiva. De senaste marknadstrenderna har underblåst spekulationer om att även vid nuvarande höga priser lagras guld i tysthet av centralbankerna i Kina och Ryssland.
Guldpriset i pund nådde rekordhöga 1 653 GBP i början av maj. Det nuvarande dollarrekordet på 2 075 USD per troy ounce toppades kort samma dag – även om det var inofficiellt – när marknadsbevakare satte det korta steget ner till handel med terminer och optioner snarare än fysiska affärer.
Priserna i pund och dollar har sedan dess sjunkit till 1 568 pund och 1 967 dollar. Men finansexperter tror att dessa priser är redo att stiga om det blir ytterligare en finansiell kris, eller att det finns tecken på att den amerikanska centralbanken är på väg att lätta på räntehöjningarna.
Investerare som håller ett öga på guldköpmöjligheter ser den ädla metallen som en placering för att bevara värde och säkrar sig mot inflation, ett användbart sätt att diversifiera en portfölj och en fristadstillgång under finansiell och politisk oro.
Rörelser leder till rykten om en mystisk köpare
I månader har rörelser i guldpriset väckt spekulationer om en ”hemlig köpare” vars aktiviteter på marknaden påverkar priset. Många tror att denna köpare är den kinesiska eller ryska centralbanken, eller rent av båda.
Vissa guldinköp förblir outredda och även om det är gissningar, ser det ut som att Kina och Rysslands centralbanker har varit på köprunda, enligt Adrian Ash, analyschef på BullionVault.
”Det måste gå någonstans och den som köper det tar det från marknaden till ett högt pris”, säger han. ”Dessa länder är de uppenbara misstänkta på grund av sin storlek och sin historia av förvärv av guld.”
Vanligtvis innebär höga amerikanska räntor att investerare föredrar att placera pengar i statsobligationer, vilket genererar en inkomst något som guld inte gör. Den här gången har guldpriset dock hållit sig högt, säger Ash.
”Den naturliga kopplingen mellan guld och räntor verkar ha försvagats om inte brutits. Skillnaden är guldets politiska dragningskraft som en tillgång utanför Washingtons kontroll.”
Ash noterar att när USA inför sanktioner mot ett land, kan det inte längre ta ut dollar från USAs finansiella system, och tillägger: ”I extrema fall är guld den ultimata formen av betalning.
”Guldpriserna är fortfarande höga med historiska mått mätt, och även om ädelmetallen har tappat 2 000-dollars-nivån för tillfället, fortsätter det underliggande priset att hålla sig mycket stabilt, med stöd av asiatiska konsumenters efterfrågan såväl som av centralbanksköp.”
”Det faktum att priserna är så höga i frånvaro av stor investeringsefterfrågan tyder på att det finns gott om utrymme för guldkursen att stiga kraftigt när finansmarknaderna nästa gång drabbas av problem.”
Priserna svänger på finansmarknaderna
Guld har nyligen levererat diversifieringsfördelar till investerare som äger denna råvara, säger Bestinvests vd Jason Hollands.
Medan räntorna på amerikanska statsobligationer har stigit dramatiskt högre, vilket speglar aggressiva räntehöjningar, ger guld inga inkomstbetalningar. Medan det för andra investeringar som obligationer eller aktier finns kuponger eller utdelningar, finns det inga sådana för guld. Guld är en statisk råvara.
Hollands anser att guldets styrka beror på faktorer inklusive som i banksektorn och den senaste tidens amerikanska skuldtakskris – och, som Ash föreslagit, centralbanksköp av Kina och andra länder.
Han säger: ”En av de största faktorerna bakom guldets styrka på senare tid är att centralbanker, särskilt från tillväxtmarknadsländer, har varit stora köpare av den ädla metallen för sina reserver under det senaste året.”
”Deras motivation påverkas sannolikt av hur USA och dess allierade har fryst de delar av Rysslands valutareserver som hålls utomlands.”
”Fysiskt guld som hålls i inhemska valv är mycket svårare för utländska makter att ta kontroll över. Nationer som är oroliga för risken att drabbas av liknande handlingar i framtiden noterar detta och köper fysiskt guld.”
”I slutändan är en guldtacka värd vad nästa person är beredd att betala för den. Även om det kan drivas av faktorer som efterfrågan som smyckesmarknaden, centralbanksköp och dess användning som en komponent i elektroniska föremål, kommer ett betydande inflytande på guldpriserna från finansmarknaderna som är benägna att svänga kraftigt i sentimentet. ’
Utsikterna för guld är fortfarande glimrande
”Även om de kortsiktiga guldutsikterna fortfarande är lite oklara, råder det ingen tvekan om att den långsiktiga prognosen är positiv”, säger Fawad Razaqzada, marknadsanalytiker på StoneX.
”Det har varit lite aggressiva prissättningar i de amerikanska räntorna på senare tid, men ju högre räntorna går, desto kraftigare kommer den eventuella ekonomiska nedgången sannolikt att bli. Så räntorna kommer att sjunka igen och kanske kraftigare än vad det för närvarande ser ut.”
Razaqzada säger att senaste kinesiska och europeiska data också signalerar fallande räntor. Ekonomiska kriser och inflation på tillväxtmarknader som Argentina, Turkiet och Pakistan kommer bara att öka guldets attraktionskraft.
Nyheter
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.
MEG Energy
MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.
ARC Resources
ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.
Tamarack Valley Energy
Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.
Nyheter
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden
En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.
Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.
– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia
I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.
– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.
Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).
December | Januari | Februari | |
Systempris | 65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris) | 67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris) | 71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris) |
SE1 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE2 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE3 | 77 öre/kWh (79 öre) | 78 öre/kWh (80 öre) | 76 öre/kWh (50 öre) |
SE4 | 82 öre/kWh (80 öre) | 79 öre/kWh (84 öre) | 83 öre/kWh (55 öre) |
Nyheter
Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler
Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.
Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.
USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.
En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.
Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Nyheter3 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Analys2 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Nyheter2 veckor sedan
Så förväntar sig marknaden att guldpriset utvecklas om Donald Trump eller Kamala Harris vinner valet