Följ oss

Nyheter

Användningen av kol slog nytt rekord under 2022 och fortsätter att öka i år

Publicerat

den

Berg av kol

Den globala kolförbrukningen steg till en ny rekordnivå 2022 och kommer att ligga kvar nära den rekordnivån i år eftersom den starka tillväxten i Asien för både kraftproduktion och industriella tillämpningar överträffar nedgångarna i USA och Europa, enligt IEA:s senaste marknadsuppdatering.

Kolförbrukningen under 2022 ökade med 3,3 % till 8,3 miljarder ton, vilket är ett nytt rekord, enligt IEA:s halvårsuppdatering av kolmarknaden, som publicerades i torsdags. Under 2023 och 2024 kommer små nedgångar i koleldad kraftproduktion sannolikt att kompenseras av ökningar i industriell användning av kol, förutspår rapporten, även om det finns stora variationer mellan olika geografiska regioner.

Kina, Indien och länderna i Sydostasien förväntas tillsammans stå för 3 av 4 ton kol som förbrukas i världen 2023. I Europeiska unionen var tillväxten i efterfrågan på kol minimal under 2022, eftersom en tillfällig ökning av koleldad kraftproduktion nästan uppvägdes av lägre användning inom industrin. Den europeiska kolanvändningen förväntas minska kraftigt i år i takt med att förnybara energikällor byggs ut och kärnkraft och vattenkraft delvis återhämtar sig från de senaste nedgångarna. I USA förstärks utvecklingen bort från kol också av lägre priser på naturgas.

Diagram över efterfrågan på kol år 2021-2023
Efterfrågan på kol per år, 2021-2023

Efter tre turbulenta år präglade av covid-19-chocken 2020, den starka återhämtningen efter pandemin 2021 och oron orsakad av Rysslands invasion av Ukraina 2022, har kolmarknaderna hittills återgått till mer förutsägbara och stabila mönster under 2023. Den globala efterfrågan på kol beräknas ha ökat med ca 1,5 % under första halvåret 2023 till totalt ca 4,7 miljarder ton, tack vare en ökning med 1 % inom kraftproduktion och 2 % inom annan industriell användning än kraftproduktion.

Sett till region minskade efterfrågan på kol snabbare än tidigare förväntat under första halvåret i år i USA och EU – med 24 % respektive 16 %. Efterfrågan från de två största konsumenterna, Kina och Indien, ökade dock med över 5 % under det första halvåret, vilket mer än väl kompenserade för nedgångar på andra håll.

”Kol är den största enskilda källan till koldioxidutsläpp från energisektorn, och i Europa och USA har tillväxten av ren energi lett till en strukturell nedgång i kolanvändningen”, säger Keisuke Sadamori, direktör för energimarknader och säkerhet på IEA. ”Men efterfrågan är fortfarande envist hög i Asien, även om många av dessa ekonomier har ökat sina förnybara energikällor avsevärt. Vi behöver större politiska insatser och investeringar – med stöd av starkare internationellt samarbete – för att driva på en massiv ökning av ren energi och energieffektivitet för att minska efterfrågan på kol i ekonomier där energibehoven växer snabbt.”

Förskjutningen av efterfrågan på kol till Asien fortsätter. År 2021 stod Kina och Indien redan för två tredjedelar av den globala förbrukningen, vilket innebär att de tillsammans använde dubbelt så mycket kol som resten av världen tillsammans. År 2023 kommer deras andel att vara nära 70 %. Förenta staterna och Europeiska unionen – som tillsammans stod för 40 % för tre decennier sedan och över 35 % i början av detta århundrade – står däremot för mindre än 10 % i dag.

Samma uppdelning gäller på produktionssidan. De tre största kolproducenterna – Kina, Indien och Indonesien – producerade alla rekordmängder under 2022. I mars 2023 satte både Kina och Indien nya månadsrekord: Kina översteg 400 miljoner ton för andra gången någonsin och Indien översteg 100 miljoner ton för första gången. I mars exporterade även Indonesien nästan 50 miljoner ton, en volym som aldrig tidigare har skeppats av något land. USA, som en gång i tiden var världens största kolproducent, har däremot mer än halverat sin produktion sedan toppnoteringen 2008.

Efter förra årets extrema volatilitet och höga priser föll kolpriserna under första halvåret 2023 till samma nivåer som under sommaren 2021, drivet av gott om utbud och lägre naturgaspriser. Termiskt kol började återigen prissättas lägre än kokskol, och den stora premien för australiensiskt kol minskade efter att det störande La Niña-väder som hade hämmat produktionen hade lättat. Ryskt kol har hittat nya avsättningsmöjligheter efter att ha varit utestängt i Europa, men ofta till betydande rabatter.

Billigare kol har gjort import mer attraktivt för vissa priskänsliga köpare. Den kinesiska importen har nästan fördubblats under första halvåret i år, och den globala kolhandeln under 2023 förväntas öka med mer än 7 %, vilket överträffar den totala efterfrågetillväxten, för att närma sig rekordnivåerna från 2019. Den sjöburna kolhandeln 2023 kan mycket väl komma att överträffa rekordet på 1,3 miljarder ton från 2019.

Nyheter

Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Publicerat

den

Graf över oljepriset, 25 år

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad som händer med råvaror, dollar, olja, mjölk och koppar

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett inslag om aktuella rörelser på råvarumarknaden. Hur oljepriserna har sjunkit, påverkat av OPEC+ planer på att öka produktionen. Samtidigt har kopparpriserna stigit, vilket professor Adam Simon vid University of Michigan förklarar med kopparens nära koppling till global ekonomisk tillväxt.

Dollarförsvagningen är en annan viktig faktor, vilket kan påverka råvarupriser generellt. Dessutom diskuteras prisrekord på mjölk, där svenska mjölkbönder nu får högre ersättning, vilket möjliggör investeringar i verksamheten. Samtalen berör också framtida kopparproduktion och behovet av nya gruvor, samt vikten av återvinning.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vattenkraft och milt väder sänker elpriserna

Publicerat

den

Vårflod

Under april har det varit rekordnivåer i vattenmagasinen och den pågående vårfloden bidrar till fortsatt hög fyllnadsgrad. Dessutom är det fortsatt högre temperaturer än vanligt för årstiden. Våren har präglats av återkommande minuspriser och allt sammantaget har lett till de lägsta elpriserna på fyra år. I norra Sverige är elpriserna dock på samma nivå som 2020. 

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för april 37,61 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige), vilket är ungefär samma pris som 2021 då det var 33,68 öre/kWh. Vårfloden, som oftast börjar vid månadsskiftet april – maj har i år pågått under hela våren på grund av kontinuerlig snösmältning. 

– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft är de främsta faktorerna till de lägre elpriserna just nu. Det är dock svårare än någonsin att förutspå vädret som är starkt kopplat även till hur elpriset utvecklas. Under större delen av våren har temperaturerna varit flera grader över det normala, vilket har lett till att vårflodens tillrinning startade tidigare, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning. 

När förhållandena för väderberoende elproduktion är extra gynnsamma kan det bli överskott på el, vilket kan resultera i negativa elpriser eller minuspriser enskilda timmar. Det har varit en ökning av minustimmar i alla elområden där elområde 2, norra Sverige, utmärker sig med en ökning på 237 procent jämfört med i fjol samma period, från 86 minustimmar till 290. 

– Minuspriserna har blivit vanligare de två senaste åren. För att verkligen kunna dra nytta av detta behöver du ett rörligt avtal med timpris och kan styra över din elanvändning till dessa timmar. Om du har ett rörligt avtal där elpriset sätts månadsvis får du sänkt genomsnittspris för månaden, säger Jonas Stenbeck.

Elpriset i april under 2023-2025 i de fyra olika elområdena.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 60 procent av installerad kapacitet. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger högt över normal nivå.           

Efterfrågan på gas har sjunkit och därmed även priset. Men det finns en oro för lågkonjunktur och för konsekvenserna av handelstullarna vilket kan påverka priserna snabbt.

  MedelspotprisApril 2024April 2025
Elområde 1, Norra Sverige     50,47 öre/kWh    14,39 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     50,79 öre/kWh    14,21 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     56,31 öre/kWh    37,61 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,45 öre/kWh    58,35 öre/kWh
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära