Nyheter
Andelen biogas i stamnätet fortsätter att öka
Den starkt positiva trenden för biogas fortsätter i Sverige. Enligt Gasbarometern ligger andelen biogas i stamnätet fortsatt på en hög nivå; 18,6 procent under första halvåret 2018. Efterfrågan ökar i takt med att alltfler företag ställer om.
Gasbarometern visar att efterfrågan på biogas fortsätter att öka bland konsumenter och företag som finns utmed stamnätet för gas. Under 2017 uppgick andelen biogas i stamnätet till 10,4 procent, d.v.s. en tredubbling jämfört med 2016 (3,6%). En sammanställning fram till halvårsskiftet 2018 visar att andelen nu är uppe i 18,6 procent. Utvecklingen följer den prognos som de olika gashandlarna lämnat tidigare i år. Om man också inkluderar den biogas som levereras via de distributionsnät som är anslutna till stamnätet, blir den totala biogasandelen hela 22,4 procent.
– Den starka utvecklingen visar två saker; dels att allt fler efterfrågar allt mer biogas, dels att gasnätet är en effektiv transportväg som spelar en viktig roll i omställningen mot fossilfria alternativ, säger Johan Zettergren, VD på Swedegas.
Gasbarometern visar vidare att handelsmönstren är dynamiska. Den inhemska produktionen, som mäts via Gasbarometern, har varit stabil. Den största andelen biogas som importeras till Sverige produceras fortsatt i vårt grannland Danmark, men vi ser att importen från andra europeiska länder också ökar.
Flera positiva nyheter stödjer en god utveckling för biogas, såsom fortsatt skattebefrielse för användning av biogas som uppvärmningsbränsle och införandet av en bonus på 10 000 kr vid köp av en gasbil som trädde i kraft 1 juli 2018.
Biogas och naturgas transporteras i samma nät, samtidigt. De företag som finns utmed gasnätet kan välja att helt övergå till biogas – som t.ex. flera livsmedelsföretag och restauranger har valt att göra – eller att byta ut naturgas mot biogas successivt.
Ett av de bolag som deltar i Gasbarometern är det kommunala energibolaget Göteborg Energi, där en del av kraftvärmeverket Ryas energiproduktion kommer från biogas.
– Det är självklart för oss att successivt ställa om till fossilfri värmeproduktion. Många kunder, både privata och företag, efterfrågar hållbara lösningar, säger Martin Brink, Portföljförvaltare Finansiell Handel, Göteborg Energi.
Nyheter
NCC bygger testanläggning för kärnkraftsbolaget Blykalla i Oskarshamn
NCC ska på uppdrag av Blykalla och Uniper Sverige bygga en testanläggning för kärnkraft i Oskarshamn. Blykalla utvecklar små modulära reaktorer (SMR), och NCC ska uppföra en byggnad kopplad till testverksamheten.
Företaget Blykalla utvecklar och bygger små modulära reaktorer som är kylda av bly. Som ett nästa steg i deras utvecklingen byggs nu en testanläggning på kärnkraftverket OKG på Simpevarpshalvön, cirka 3 mil norr om Oskarshamn.
– Denna testanläggning är en milstolpe för svensk kärnkraftsinnovation och ett viktigt steg mot vårt mål att bygga Europas första avancerade SMR. Vi är glada att samarbeta med NCC, vars expertis inom industribyggnation kommer att säkerställa ett högkvalitativt genomförande av detta viktiga projekt, säger Jacob Stedman, vd för Blykalla.
NCC:s uppdrag är att uppföra en byggnad för testverksamhet i anslutning till den framtida reaktorbyggnaden, samt utföra markarbeten och installationer kopplat till denna byggnad. NCC har haft uppdrag på området i Oskarshamn sedan slutet av 1960-talet och har stor kompetens för de mycket speciella och krävande projekt som utförs vid kärnkraftverket.
– Det händer mycket inom energiområdet just nu och vi följer utvecklingen noga. Det här är ett spännande projekt där vi kan bidra med vår byggexpertis både vad gäller industribyggnation, ny teknik och relaterade områden som exempelvis eldistribution, elproduktion och elöverföring, säger Helena Hed, affärsområdeschef NCC Green Industry Transformation.
Byggnationen inleds i februari och väntas färdigställd i juni 2025.
Nyheter
Guldpriset stiger till över 1 miljon kronor per kilo
Guld har det senaste året haft en enormt stark utveckling i svenska kronor. Denna morgon har priset till och med stigit över 1 miljon kronor per kilo.
Priset på guld i amerikanska dollar stiger på grund av ökad efterfrågan. Till det kommer sedan att den svenska kronan är svag i relation till den amerikanska dollarn.
Nyheter
RES planerar för en andra stor vätgasanläggning i Ånge
Vätgassatsningen i Ånge kommun fortsätter med två projekt. RES och tyska Prime Capital investerar upp till 20 miljarder i en vätgasanläggning i Alby med en kapacitet på 500 megawatt. Nu planerar RES ytterligare en anläggning i Ljungaverk på 100 megawatt, som fortfarande är i projekteringsfas. Ljungaverk har fördelar som befintlig industriell infrastruktur, järnväg och elförsörjning. I Alby planeras även produktion av flygbränsle motsvarande 3-4 % av EU:s behov av grönt flygbränsle.
-
Analys4 veckor sedan
The rally continues with good help from Russian crude exports at 16mths low
-
Nyheter4 veckor sedan
Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Pulling back after technical exhaustion and disappointing US inventory data. Low Cushing stocks lifting eyebrows
-
Analys4 veckor sedan
Brent crude marches on with accelerating strength coming from Mid-East time-spreads
-
Nyheter4 veckor sedan
Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld
-
Analys2 veckor sedan
Donald needs a higher price to drive US oil production significantly higher
-
Nyheter3 veckor sedan
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland
-
Nyheter3 veckor sedan
Tre bra aktier inom koppar med fokus på stabila lågkostnadsprojekt