Följ oss

Nyheter

Agnico Eagle Mines satsar på att öka aktieägarnas exponering mot guld

Publicerat

den

Agnico Eagle - Börsnoterat guldbolag med produktionDet kanadensiska gruvbolaget Agnico Eagle Mines fokuserar på prospektering och utvinning av guld i Kanada, Finland, Mexiko och USA.

Agnico Eagle Mines arbetar efter principen att bolaget skall vara ohedgat mot guldpriserna och säljer aldrig sin guldproduktion på termin. Bland övriga strategier finns att konsekvent öka bolagets – och därmed aktieägarnas exponering mot guld, vilket gör att en ständig prospektering sker.

Agnico Eagle har under de senaste 29 åren lämnat utdelning till sina aktieägare varför strategin verkar ha betalat sig.

Bland Agnico Eagles gruvor kan nämnas bolagets flaggskepp, LaRonde, i nordvästra Quebec som har producerat närmare 4 miljoner troy ounce guld sedan starten 1988. Inte långt från denna fyndighet finns den nya gruvan, Goldex, som är tänkt att bli en av världens kostnadseffektivaste underjordsgruvor i guldindustrin. Även Lapa, en liten underjordsgruva, finns belägen i samma område. Lapa innehåller guldhalter som är dubbelt så höga som genomsnittet i Agnico Eagles övriga gruvor.

Agnico Eagles guldverksamhet LaRonde

LaRonde-gruvan i Quebec

I Nunavut Territory i Kanada pågår arbetet med Meadowbank, ett dagbrott som är tänkt att skall bli en av Agnico Eagles största producerande enheter.

I norra Finland finns Kittala, där Agnico Eagle kombinerar dagbrott och underjordsverksamhet för att utvinna en av Europas största guldfyndigheter.

Slutligen finns Pinos Altos, i Chihuahua i norra Mexiko, där Agnico Eagle har reserver överstigande 3.5 miljoner troy ounce guld och mer än 100 miljoner troy ounce silver.

Agnico-Eagle är noterat på börsen i Toronto (TSX) och New York (Nasdaq).

Under november 2011 presenterade Ingmar Haga, Vice President Europe, bolaget vid Raw Materials Groups årliga konferens i Stockholm. Presentationen filmades och kan ses här på Råvarumarknaden.se.

Nyheter

Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt

Publicerat

den

Thina och Gabriel diskuterar olja

Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.

Nordeas energiexpert Thina Saltvedt kommenterar olja och energi.
Fortsätt läsa

Nyheter

Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor

Publicerat

den

Vindkraft till havs från Ørsted

Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.

”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.

Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.

Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.

Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten

Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga

Publicerat

den

Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB

Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära