Nyheter
Guldcentralen Mars 2012
De flesta har säkert hört berättelsen om grodan som hoppar ur en gryta full med kokande vatten och hur samma groda ovetandes långsamt kokas ihjäl i kallt vatten som gradvis värms upp. Metaforen förklarar den gradvisa anpassning som gör att långsamma förändringar går förbi relativt obemärkt, för att sedan få ödesdigra konsekvenser när det väl är för sent.
Den senaste utvecklingen av guldpriset visar på att liknelsen kan stämma. En del kommentatorer har påpekat att guldpriserna förväntas bli de dyraste sedan guldspiken den 21:a januari 1980, men trendutvecklingen visar på att situationen för 32 år sedan var annorlunda. Situationen då kan beskrivas som explosiv med tanke på det samtida politiska klimatet. 1980, efter revolutionen i Iran, och flera större krig i regionen, kastades grodan i det kokande vattnet och hoppade ur lika fort. Det blev några skvättstänk men inga ödesdigra konsekvenser. I dagsläget är situationen annorlunda. Efter den stora guldspiken 1980 sattes alla resurser in för att normalisera (läs: manipulera) prissättningen, vilket vaggar in grodan i en falsk trygghet…
I och med att dollarn styrs av oljehandeln, den s.k. petrodollarn, ser vi inte bara ett sammanhang där råvarupriser rycks med i utvecklingen inom oljehandeln, men också hur den geopolitiska instabiliteten i Mellanöstern kan skapa dramatiska kedjereaktioner som drabbar världsekonomin. Konflikthärdarna är inte plötsliga. De har funnits ett tag, de är utdragna och eskalerar konstant. Guldpriset har rest sig konstant sedan 2006 i bakgrunden mot en fortsatt inflaterad dollar; USA har en skuldkris motsvarande 15 biljoner dollar och lösningen har hittills varit att pressa mer pengar än att skära ner på utgifterna, vilket i sin tur matar på urholkningen av dollarns köpkraft. EU-embargot av Irans råolja (och Irans följande oljekontring) snarare stjälper än hjälper Eurozonens skuldkris, där Portugal, Spanien, Italien och Grekland är hårdast utsatta, speciellt Grekland som för övrigt köper oljan på kredit. Och det är på frågan om Greklands ekonomiska framtid många marknaders utveckling vilar.
Guldpriset för februari har i stort planat ut sig till 1700 dollar per troy ounce, men bör snarare beskrivas som lugnet före stormen än en förutfattad stabilisering av prissättningen. Greklands framtidsprognoser ser inte ljusa ut och en del menar att landet hinner förklara konkurs lagom till den 20:e mars, såvida inte regeringen är villig att gå med på Angela Merkels nödlån och i gengäld lägga landets ekonomiska självständighet i Tysklands händer. Men trots nödlånen, skjuts egentligen problemen bara framåt. De ursprungliga orsakerna till krisens uppkomst har ännu inte åtgärdats.
Vi har blivit vana vid en konstant ström av negativa nyheter och det påverkar inte längre investerares riskvilja i någon större utsträckning. Nu vill alla att börsen ska upp, och då blir det också fallet. Risken finns emellertid att nyheter av mer chockartad karaktär uppdagas vilket gör att allmänheten återigen riktar uppmärksamheten mot de enorma problem vi står inför. Innan dess kommer guldet sannolikt fortsätta konsolidera under slagig handel; på lång sikt består emellertid den positiva trenden.
Vi har tidigare nämnt att oljemarknaden påverkar dollarn vilket i sin tur på verkar guldet. Iran är en storspelare på oljemarknaden, men många länder har underskattat Irans starka position. Landet har satt två väsentliga kriterier i avseende till försäljningen av oljan. Dels ska handeln ske i nationella valutor och dels i byteshandel. I avseende till Indien räckte det bara att DEBKAFiles spred ryktet (publ. den 23:e januari) om att Indien skulle köpa iransk olja i utbyte mot guld, uppgifter som Indien varken bekräftat eller dementerat. Det uppdagades vid en senare tidpunkt att 45-55% av handeln betalas i rupier, medan resten beskrivs tvetydigt som byteshandel . Enligt RT.com (publ. 24:e januari) har Kina även tänkt i liknande banor, vilket i sig självt är ett ställningstagande mot USA:s utrikespolitiska inflytande mot regionens energipolitik och i det längre loppet ett hot mot petrodollarns etablerade dominans. Dessa faktorer, inklusive (den högt satta) prisstabiliseringen talar för en fortsatt bullmarknad för guldet.
Det kan givetvis diskuteras vad det är grodan symboliserar. Är det USA, Eurozonen, den privata investeraren eller vårt ekonomiska system som helhet, kanske alltsammans? Och frågan är när vi börjar inse att grodan fått det hett om öronen? Mycket händer i världen just nu och det är lösa tyglar på spelreglerna. Det är dock svårt att göra tidsuppskattningar om när saker och ting når sin kritiska punkt och kaos utbryter, något som inte hjälps av att politiken tagit ett allt större utrymme och skapat rökridåer för de verkliga problemen.[hr]
Guldcentralen AB har funnits sedan 1967 och är en del av en ädelmetallkoncern som funnits sedan 1879. Företagets ägare är KA Rasmussen AS i Norge. Det är 5:e generationen som driver företaget just nu. Guldcentralen säljer fysiskt guld, silver, platina och palladium till privatpersoner och företag. Det företaget säljer är handelsgodkända tackor och mynt. Företagets hemsida.
Nyheter
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
En framträdande del av Donald Trumps kampanj har varit drill baby drill-politik för olja. Hittills har dock inte hans vinst i presidentvalet gett någon prissignal för oljan. USA producerar redan rekordmycket olja och det är oklart om oljebolagen verkligen vill producera mer eftersom kostnaderna stiger när man försöker maximera produktionen. Ännu så länge spelar Kinas efterfrågan och OPECs produktion mer oljepriset än att USAs tillträdande president vill öka USAs produktion. Nordea-analytikern Thina Saltvedt kommenterar.
Nyheter
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.
MEG Energy
MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.
ARC Resources
ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.
Tamarack Valley Energy
Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.
Nyheter
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden
En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.
Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.
– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia
I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.
– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.
Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).
December | Januari | Februari | |
Systempris | 65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris) | 67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris) | 71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris) |
SE1 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE2 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE3 | 77 öre/kWh (79 öre) | 78 öre/kWh (80 öre) | 76 öre/kWh (50 öre) |
SE4 | 82 öre/kWh (80 öre) | 79 öre/kWh (84 öre) | 83 öre/kWh (55 öre) |
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter4 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Analys3 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter2 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden