Följ oss

Nyheter

Google skriver avtal med Kairos Power för en ny generation av kärnkraft

Publicerat

den

Rendering på Kairos Powers SMR-reaktor Hermes

För att påskynda övergången till ren energi i USA har Google undertecknat vad man säger är världens första företagsavtal om att köpa kärnkraftsenergi från flera små modulära reaktorer (SMR) som ska utvecklas av Kairos Power.

Sedan Google gick i bräschen för de första inköpsavtalen för förnybar el för över tio år sedan har företaget spelat en avgörande roll för att påskynda lösningar för ren energi, inklusive nästa generation av avancerad ren teknik. Idag bygger företaget vidare på dessa ansträngningar genom att underteckna världens första företagsavtal om att köpa kärnkraftsenergi från flera små modulära reaktorer (SMR) som ska utvecklas av Kairos Power. Den inledande fasen av arbetet syftar till att Kairos Powers första SMR ska kunna tas i drift snabbt och säkert 2030, följt av ytterligare reaktordriftsättningar fram till 2035. Sammantaget kommer denna affär att möjliggöra upp till 500 MW ny koldioxidfri kraft dygnet runt i USA:s elnät.

Denna affär ska ge 500 MW, vilket visserligen inte är en oansenlig elproduktion, men det ska främst ses som att Google är med och driver på en utveckling mot en ny generation av kärnkraftsreaktorer för att det ska finnas tillräckligt med fossilfri elektricitet. Det ska ses som starten på något.

Avtalet är viktigt av två skäl

Google lyfter fram två orsaker varför avtalet är viktigt.

  • Elnätet behöver nya elkällor för att stödja AI-teknik som driver stora vetenskapliga framsteg, förbättrar tjänster för företag och kunder och driver nationell konkurrenskraft och ekonomisk tillväxt. Detta avtal bidrar till att påskynda en ny teknik för att tillgodose energibehoven på ett rent och tillförlitligt sätt och frigöra AI:s fulla potential för alla.
  • Kärnkraftslösningar erbjuder en ren kraftkälla som fungerar dygnet runt och som kan hjälpa oss att på ett tillförlitligt sätt tillgodose elbehovet med koldioxidfri energi varje timme varje dag. Att utveckla dessa kraftkällor i nära samarbete med lokala samhällen som är positiva kommer snabbt att driva på utfasningen av fossila bränslen i elnäten runt om i världen.

Hur Kairos Powers teknik fungerar

Kairos Powers teknik använder ett kylsystem med smält salt (molten salt reactor brukar översättas med smältsaltsreaktor), kombinerat med ett keramiskt bränsle som kommer i form av små ”stenar” (pebble på engelska), för att effektivt transportera värme till en ångturbin för att generera elektricitet. Ett system med passiv säkerhet som gör att reaktorn kan drivas vid lågt tryck, vilket möjliggör en enklare och mer prisvärd kärnreaktordesign.

Med hjälp av en iterativ utvecklingsmetod kommer Kairos Power att genomföra flera successiva hårdvarudemonstrationer innan den första kommersiella anläggningen. Detta kommer att möjliggöra avgörande lärdomar och effektivitetsförbättringar som påskyndar reaktordriftsättningar, samt större kostnadssäkerhet för Google och andra kunder.

Kairos Power har redan nått flera tekniska milstolpar mot att driftsätta sin första kraftproducerande reaktor och öppna upp vägen till långsiktig kommersiell skala. I somras tog Kairos Power det första spadtaget för sin demonstrationsreaktor Hermes i Tennessee, det första amerikanska avancerade reaktorprojektet som fått bygglov från den amerikanska tillsynsmyndigheten Nuclear Regulatory Commission.

35 sekunder om affären från Google

Nyheter

Ytterligare tolv stora industriföretag ansluter till Industrikraft för bygga ny elproduktion i Sverige

Publicerat

den

Nya delägare i Industrikraft

I slutet av augusti meddelades att Vattenfall och Industrikraft, en sammanslutning av industriföretag i Sverige, ska utvärdera förutsättningar för ny fossilfri kraft. Industrikraft grundades av ett mindre antal, men stora, industriföretag, med planen att låta ytterligare industriföretag ansluta.

Idag har nya delägare i Industrikraft tillkommit. Det är ABB, AFRY, Alleima, Billerud, Epiroc, Hitachi Energy, Höganäs AB, Saab, SSAB, Södra, Vectura och Volvo Cars, alla likvärdiga aktieägare. När Industrikraft grundades innan sommaren av Alfa Laval, Boliden, SKF, Stora Enso och Volvokoncernen stod det klart att gruppen samtidigt förde långtgångna delägardialoger med andra industribolag. Industrikraft tillförs dessutom särskild expertis och erfarenhet genom samarbete med Robert Andrén, tills nyligen generaldirektör för Energimyndigheten.

– Genom i nuläget 17 delägare får samtliga industrisektorer en god representation i Industrikraft och vi blir en tydligare part i fortsatta dialoger om hur det svenska energisystemet bör finansieras, säkras och byggas ut. Industrikrafts position kommer ta sin utgångspunkt i en energisystemanalys som Robert Andrén med sin djupa expertis håller ihop. Den analysen blir inte minst viktig i kontexten kring investeringar i kärnkraft, kommenterar Tom Erixon, ordförande i Industrikraft.

 Jag ser mycket fram emot att arbeta med ett samlande perspektiv för industrins elektrifiering och ambitioner att nå fossilfrihet. Det kommer bl.a. att handla om att stärka verifieringen av industrins elbehov idag och de kommande decennierna men också tydliggöra vad industrin själva kan göra här och nu och vad som kan behöva ändras i regelverken för att industrin ska kunna vara mer aktiv i utvecklingen av elsystemet. Vi kommer luta oss på den expertis och kunskap som delägarna besitter och nyttja mycket av den kunskap som redan har tagits fram i olika rapporter och statliga utredningar, säger Robert Andrén.

Företagen bakom Industrikraft anser att samtliga fossilfria energikällor behövs och de är djupt involverade i den industriella omställningen som krävs för att Sverige ska kunna nå klimatmålen. Elektrifieringen är en avgörande komponent i den processen och tillgång till fossilfri el till konkurrenskraftiga priser är en avgörande fråga för svensk industris konkurrenskraft.

Fortsätt läsa

Nyheter

VD för Svemin om Sveriges starka gruvarv och centrala roll i den gröna omställningen

Publicerat

den

Medlemmar i Svemin

Maria Sunér, vd för den svenska gruvföreningen Svemin, berättar om Sveriges starka gruvarv och dess centrala roll i den gröna omställningen. Sunér lyfter fram regionens rika tillgång på kritiska mineraler, statligt stöd och strävan efter hållbara gruvmetoder, och beskriver Sveriges potential att leda den globala gruvindustrin trots utmaningar som energikostnader och konkurrens.

Maria Sunér, vd för den svenska gruvföreningen Svemin
Fortsätt läsa

Nyheter

Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion

Publicerat

den

Gabriel och Thina pratar olja

En framträdande del av Donald Trumps kampanj har varit drill baby drill-politik för olja. Hittills har dock inte hans vinst i presidentvalet gett någon prissignal för oljan. USA producerar redan rekordmycket olja och det är oklart om oljebolagen verkligen vill producera mer eftersom kostnaderna stiger när man försöker maximera produktionen. Ännu så länge spelar Kinas efterfrågan och OPECs produktion mer oljepriset än att USAs tillträdande president vill öka USAs produktion. Nordea-analytikern Thina Saltvedt kommenterar.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära