Följ oss

Nyheter

Scania och Fortescue utvecklar autonomt vägtransporttåg för gruvdrift

Publicerat

den

Lång lastbil i Australien

Scania och det australiensiska företaget Fortescue har kommit överens om att tillsammans utveckla och validera en fullt integrerad lösning för autonoma vägtransporttåg – ett road train.

Den globala gruvindustrin genomgår en omvandling, och autonoma lösningar får allt större uppmärksamhet. Utmaningarna kan tacklas med hållbarhet i fokus, då teknikutvecklingen inom området accelererar snabbt. 

– Genom att nyttja Scanias omfattande erfarenhet av lastbilsleveranser till gruvindustrin och vår expertis inom autonom körning, kommer lösningen med vägtransporttåg att minska gruvdriftens totala miljöpåverkan, säger Manfred Streit, VD vid Scania Australia. Den autonoma lösningen kommer att utvecklas, testas och valideras i samarbete med Fortescue vid deras järnmalmsverksamhet i Christmas Creek, Queensland. 

Med Scanias ledande teknik inom självkörande lastbilar kommer den autonoma lösningen att integreras med Fortescues Fleet Management System (FMS), som är utformat för att optimera fordonsutnyttjande och maximera produktivitet, samtidigt som effektiv bränsle- och energianvändning säkerställs för att minska koldioxidutsläppen. Lösningen kommer också att inkludera Scanias ombordautomationsteknik för Scania R770-lastbilen, kopplad till tre släpvagnar med en totalvikt på 120 ton och en lastkapacitet på 240 ton.  

– Det här är en fantastisk möjlighet för Scania att lära sig mer om autonomi i krävande miljöer tillsammans med en innovativ partner, säger Peter Hafmar, chef för Autonomous Solutions på Scania. 

Fortescue Metals VD, Dino Otranto, säger: ”Vår stora expertis inom autonoma transporter har gjort det möjligt för oss att tillsammans utveckla en unik autonom lösning som gör det möjligt att bryta höggradiga satellitfyndigheter på ett ekonomiskt sätt. Detta projekt hjälper oss att maximera produktiviteten med unika lågkostnadslösningar i vår gruvverksamhet. 

Scania Australia har arbetat nära Fortescue under många år och är glada över att detta gemensamma utvecklingsprojekt nu blir verklighet.  

– Deras tunga lastbilar arbetar i en otroligt tuff miljö. De lokala och globala gruvspecialisterna har tagit fram en lösning som kommer att öka både effektiviteten och säkerheten, säger Robert Taylor, chef för Mining på Scania Australia. 

Nyheter

Lundin Mining ska bli en av de tio största kopparproducenterna i världen

Publicerat

den

Lundin Mining är bolaget i Lundin-sfären som satsar stort på Vicuña-projektet i Argentina. Det ska lyfta Lundin Mining till att bli en av de tio största kopparproducenterna i världen skriver Affärsvärlden och upprepar sin köprekommendation för aktien.

”Även om en framgång inte är på förhand given tror vi att Vicuña har goda chanser att bli bra. Vi förnyar vårt köpråd för Lundin Mining”

Enligt Lundin Minings ledning kommer man att klara att finansiera sin del av investeringarna i Vicuña genom det löpande kassaflödet som man förväntar sig ska bli omkring 5 miljarder dollar kommande fem år i kombination med lån.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Publicerat

den

Starkt lysande sol

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.

– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.

– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.

MedelspotprisJuni 2024Juni 2025
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh    3,05 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh    4,99 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh    22,79 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh    40,70 öre/kWh  
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Nyheter

Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära