Följ oss

Nyheter

Lundin Mining får höjd rekommendation av JP Morgan

Publicerat

den

Lundin Mining får en höjd rekommendation av JP Morgan, som ändrar sin rekommendation för aktien till övervikt från tidigare neutral. Riktkursen har satts till 17,30 CAD, vilket kan jämföras med att aktien igår stängde på 13,17 CAD i Kanada.

Lundin Mining-aktierna handlas även på Stockholmsbörsen och här stängde aktien på 99,70 kronor.

Nyheter

Guldpriset slår nytt rekord, är nu över 2600 USD

Publicerat

den

Guldpriset slog ett nytt rekord idag och handlas nu över 2600 USD per uns. Att amerikanska FED sänkte räntan i ett dubbelt steg, dvs 0,5 %, får nu genomslag.

”Priserna väntas få bra stöd under de kommande månaderna på grund av en svagare amerikansk dollar och lägre obligationsräntor, samt mot bakgrund av förhöjda geopolitiska spänningar” skriver BMI Research i en kommentar.

Spotpriset på guld
Spotpriset på guld i USD.
Fortsätt läsa

Nyheter

Alight säkrar miljardfinansiering för att bygga solcellsparker på totalt 220 MW

Publicerat

den

Alight, en svensk solutvecklare och energiproducent, har säkrat finansiering till en portfölj av solparker i Sverige med den nederländska långivaren Rabobank. Finansieringen ger Alight upp till 110 miljoner euro för att bygga, äga och driva cirka 220 MW av små till medelstora solparker (upp till 50 MW) i Sverige, vilket ytterligare stärker bolagets position på marknaden.

Portföljfinansieringen tros vara den första av sitt slag i Norden. De tre första projekten som kommer att finansieras genom avtalet är ett 4 MW-projekt i Halland, ett 6 MW-projekt i Södermanland och ett 15 MW-projekt i Uppland. Resterande projekt kommer att realiseras inom de kommande två åren.

– Med detta kapital i ryggen får vi möjlighet att finansiera små till medelstora projekt och bidrar till att påskynda omställningen till förnybar energi i Sverige – i en tid när landets elbehov ökar kraftigt. Vi är stolta över att Rabobank visar på innovation genom detta partnerskap som gynnar hela landet, och vi hoppas att fler finansieringar följer, säger Harald Överholm, VD för Alight.

– Som finansiell partner vill vi stötta våra kunder på deras hållbara resa. Vi inspireras av Alights vision att accelerera omställningen till solkraft och imponeras av företagets förmåga att förverkliga lönsamma projekt. Denna finansiering är den första i sitt slag och möjliggör mer solkraft i Sverige. Vi är glada över att kunna vara en del av Alights resa för att ställa om samhället till förnybar energi, säger Marc Schmitz, chef för Project Finance Europe på Rabobank.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på att säkra landets tillgång på olika råvaror

Publicerat

den

Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.

Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära