Nyheter
Uniper satsar på att göra elektrobränsle av sin elektricitet
Liquid Wind och Uniper har undertecknat ett strategiskt partnerskapsavtal för att påskynda utvecklingen av elektrobränsleanläggningar för produktion av fossilfri e-metanol. Genom partnerskapet kommer bolagens styrkor och kompetenser utnyttjas för att bygga och driva elektrobränsleanläggningar i kommersiell skala, samtidigt som kostnader och risker minskas och leveranskedjan stärks.
För Uniper är investeringar i storskalig produktion av elektrobränsleanläggningar avgörande för att minska koldioxidutsläppen. Som en del i samarbetet kommer Liquid Wind att bidra som projektutvecklare av Unipers framtida elektrobränsleanläggningar, vilket kompletterar Liquid Winds pågående utvecklingsverksamhet. Uniper kan i sin tur få möjlighet att leverera fossilfri el till de anläggningar som utvecklas av Liquid Wind samt upphandla e-metanol för kommersiell distribution. Partnerskapet stödjer Liquid Winds marknadsstrategi att utveckla och driftsätta elektrobränsleanläggningar och expandera globalt.
Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind säger:
”Att minska koldioxidutsläppen kräver ett engagerat samarbete över hela värdekedjan för att nå de resultat som kommer att bidra till att minska den globala uppvärmningen. Genom att ingå detta strategiska partnerskap kombinerar vi våra bolags styrkor för att accelerera utvecklingen av projekt som bidrar till den gröna omställningen. Vi ser fram emot att ytterligare stärka vårt samarbete med Uniper som vi inledde redan 2020.”
Johan Svenningsson, Unipers Sverigechef säger:
”Vi ökar takten i den gröna energiomställningen genom att samarbeta med strategiska partners. Att producera fossilfria flytande bränslen, så kallade elektrobränslen, är av strategisk betydelse för sektorn, landbaserad, luftbaserad och maritim. Detta är en viktig del av Unipers strategi. Det svenska kraftsystemet är i princip fossilfritt; nu tar vi steg för att göra hela det svenska energisystemet mindre beroende av fossila bränslen. Sverige har goda möjligheter att leda denna utveckling och genom vårt partnerskap med Liquid Wind ligger vi i framkant.”
E-metanol, som är en central del av det strategiska partnerskapet, är en viktig nyckelprodukt för att minska koldioxidutsläppen i sektorer som är svåra att få bort koldioxiden från. Dessa sektorer, till exempel den globala sjöfarten, står för en betydande del av de globala utsläppen av växthusgaser. E-metanol, ett mångsidigt flytande bränsle med låga koldioxidutsläpp som är lätt att lagra, transportera och använda, produceras genom en syntes av grönt väte och biogen koldioxid. Dess potential att avsevärt minska utsläppen inom dessa sektorer understryker vikten av samarbetet.
Liquid Wind i korthet:
Liquid Wind är en ledande elektrobränsleutvecklare med målet att minska världens beroende av fossila bränslen. Liquid Wind har en gedigen pipeline av projekt under utveckling i Norden med målet att nå 10 projekt med ett finansiellt investeringsbeslut (FID) år 2026. Med huvudkontor i Göteborg och med närvaro i Danmark, Finland och Storbritannien, har Liquid Wind ca. 60 anställda och en stark grupp investerare som Alfa Laval, Carbon Clean, Elyse Energy, HyCap, Siemens Energy, Topsoe och Uniper.
Nyheter
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
En framträdande del av Donald Trumps kampanj har varit drill baby drill-politik för olja. Hittills har dock inte hans vinst i presidentvalet gett någon prissignal för oljan. USA producerar redan rekordmycket olja och det är oklart om oljebolagen verkligen vill producera mer eftersom kostnaderna stiger när man försöker maximera produktionen. Ännu så länge spelar Kinas efterfrågan och OPECs produktion mer oljepriset än att USAs tillträdande president vill öka USAs produktion. Nordea-analytikern Thina Saltvedt kommenterar.
Nyheter
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.
MEG Energy
MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.
ARC Resources
ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.
Tamarack Valley Energy
Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.
Nyheter
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden
En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.
Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.
– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia
I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.
– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.
Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).
December | Januari | Februari | |
Systempris | 65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris) | 67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris) | 71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris) |
SE1 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE2 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE3 | 77 öre/kWh (79 öre) | 78 öre/kWh (80 öre) | 76 öre/kWh (50 öre) |
SE4 | 82 öre/kWh (80 öre) | 79 öre/kWh (84 öre) | 83 öre/kWh (55 öre) |
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter4 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Analys3 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter2 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden