Följ oss

Nyheter

Tyskland kommer denna sommar producera 37 procent mer el från solceller jämfört med förra året

Publicerat

den

Tyskland kommer denna sommar att producera 37 procent mer elektricitet från solceller jämfört med sommaren förra året, visar siffror från BloombergNEF. Nedan är en graf över den dagliga produktionen, som framgår är det enorma skillnader mellan sommar och vinter.

Graf över elproduktion från solceller i Tyskland

Förutom att skillnaden är stor över året så är skillnaden självklart även stor över dygnets timmar. Det ger även genomslag på elpriset där den så kallade ank-kurvan framträder allt oftare. Efter att befolkningen har klarat av sina morgonaktiviteter så sjunker efterfrågan på el från morgontoppen, vilket sammanfaller med att solens strålar lyser kraftigare. Det får ofta elpriset att falla kraftig för att sedan gå upp kraftigt när solen går ner och folk kommer hem. Nedan ser vi det tyska elpriset från gårdagen. Kring 100 EUR/MWh under natten, för att sedan falla kraftigt och vara negativt timmarna mitt på dagen.

Elpris i Tyskland den 11 maj 2024

Även i Sverige har vi solceller även om det är betydligt färre. Den tyska ankkurvan spiller dock över till Sverige, med kraftigast effekt i södra delen av landet.

Investerare i batteri får bra utväxling

Det byggs batteriparker i relativt högt tempo och marknaden är verkligen gynnsam. Dessa kraftiga prissvängningar under nästan varje dygn gör att återbetalningstiden på batterierna blir kort. Den stora frågan är hur länge dessa extrema svängningar håller i sig. Om stora elkonsumenter börjar anpassa sin förbrukning något efter priserna så kommer de jämnas ut, samma sak med att fler batterier installeras. Men med den snabba utbyggnaden av solceller så kanske man kan förmoda att de kraftiga prissvängningarna blir kvar ett tag.

Nyheter

Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

Priset på guld har nu passerat 2700 USD per uns, den högsta nivån någonsin. Världen fortsätter att trycka mer pengar och det som verkligen tillkommit på senare tid är att Kina har börja stimulera sin ekonomi för att hålla igång den. Samtidigt fortsätter räntorna att komma ner vilket gynnar guld som inte ger någon ränta eller utdelning. Till detta kan läggas en stigande geopolitisk oro. Det allmänna sentimentet är dessutom att guldpriset kommer att fortsätta stiga.

Graf över guldpriset.
Graf över guldpriset i USD sedan 1 år tillbaka.
Fortsätt läsa

Nyheter

Få råvarupriser påverkar världsekonomin mer än oljans

Publicerat

den

Katrine Kielos och Claes Måhlén

I veckans avsnitt av podden ”Världsekonomin” diskuterar Katrine Kielos och Claes Måhlén olja och dess stora påverkan på världsekonomin. Lyssna nedan eller på exempelvis Spotify.

”Få råvarupriser påverkar världsekonomin mer än oljans. Just nu finns risken för fullskaligt krig mellan Israel och Iran samtidigt som efterfrågan av olja i världen blir svagare. Men hur mycket påverkar geopolitiken oljans pris när mellanöstern inte är lika dominerande som oljeproducent längre? Och minskar därmed också risken för en ekonomisk chockreaktion på den fruktansvärda utvecklingen i Mellanöstern? I veckans avsnitt handlar det mesta om olja. Det visar sig vara ett otippat brett ämne som innefattar allt från elefanter och sköldpaddor till en viss kurva som Katrine tycker låter som en läsk, nämligen “Contango”. Daron Acemoglus fem viktigaste idéer utgör veckans lista.”

Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraftens återkomst gör att Studsvik går på offensiven

Publicerat

den

Studsvik simulerar kärnkraft

Studsviks styrelse har, till följd av kärnkraftsindustrins förbättrade förutsättningar och Studsviks goda position på marknaden, beslutat att vidga sin strategi och växla upp koncernens tillväxttakt. Den nya inriktningen innebär att Studsvik påbörjar en strukturerad process för förvärv, företrädesvis av mindre och utvecklingsbara verksamheter inom nischer där Studsviks höga tekniska kompetens och goda internationella kontaktnät kan skapa mervärde för bolaget. Därutöver ska Studsvik initiera och medverka i strategiska samarbeten i samband med större investeringar, för att ytterligare utnyttja koncernens styrkor.

Karl Thedéen blir ny vd och koncernchef – tillträder idag

Camilla Hoflund har arbetat 20 år inom koncernen, varav sju framgångsrika år som VD och koncernchef där hon fokuserat på att skapa långsiktig lönsamhet i befintlig verksamhet.

När Studsvik nu satsar på tillväxt vill styrelsen ha ett nytt ledarskap. Karl Thedéen har därför rekryterats som ny VD och koncernchef och tillträder idag. Karl Thedéen har ledarerfarenhet från flera börsnoterade och globala bolag, i verksamheter präglade av komplicerade tekniska lösningar, och kommer senast från en roll som VD i Outpost 24. 

”Karl har lång erfarenhet av att leda bolag genom betydande tillväxtresor, erfarenheter och ledaregenskaper som krävs för den fortsatta utvecklingen av, och värdeskapandet i, Studsvik. Fokus blir nu på att ta nya steg på koncernens alla marknader, och fokusera både på lönsam tillväxt genom värdeskapande förvärv och att tillvarata andra affärsmöjligheter” framhäver Jan Bardell. 

”Jag ser fram emot att med växande lönsamhet utveckla Studsviks befintliga verksamheter såväl i Sverige som internationellt, och därmed säkerställa en god och stabil värdetillväxt för bolagets ägare. Studsvik är en globalt verksam koncern, med unik IP och goda positioner på marknaden. När vi nu ser nya marknadsöppningar för kärnkraft i Sverige såväl som internationellt, finns goda möjligheter för Studsvik att vara offensiva och fokusera på nya affärer. Koncernen förvärvade nyligen det lönsamma bolaget Extrem Borr och Sågteknik AB och jag är övertygad om att vi genom en väl strukturerad förvärvsprocess kommer att kunna växa koncernen ytterligare och därmed öka lönsamheten”, säger tillträdande VD och koncernchef Karl Thedéen.   
 

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära