Följ oss

Nyheter

Fortum och Studsvik i nytt samarbete – undersöker möjligheterna för ny kärnkraft utanför Nyköping

Publicerat

den

Studsvik i Nyköping

Studsvik, som levererar tekniska lösningar för säkerhet och effektivitet till den globala kärnkraftsindustrin, har ingått ett samarbetsavtal med energibolaget Fortum för att utforska förutsättningarna för ny kärnkraft på Studsviks område utanför Nyköping. I den första fasen av samarbetet handlar det om att iden​​​​​​tifiera möjliga affärsmodeller och tekniska lösningar.

-Det kommer behövas mycket ny elproduktion i Norden för att kunna möta samhällets och industrins behov av fossilfri el. Det samarbete vi nu inleder med Studsvik visar på vår ambition att stötta Sveriges omställning över tid, säger Laurent Leveugle, ansvarig för ny kärnkraft på Fortum. 

Samarbetet är en del Fortums pågående förstudie rörande ny kärnkraft i Sverige och Finland. Eventuella investeringsbeslut i ny kärnkraft fattas först i ett senare skede. 

– Studsvik är positiva till ny kärnkraft som en del av omställningen eftersom den bidrar med fossilfri, effektiv och planerbar kraftproduktion. Vi välkomnar Fortum som partner för att undersöka möjligheterna att bygga ny kärnkraft på Studsviks site, en plats som har en särskild plats i den svenska kärnkraftens historia och som redan är anpassad för just kärnkraft, säger Camilla Hoflund, vd på Studsvik.  

Fortum inledde en två år lång förstudie om ny kärnkraft i oktober 2022. I studien utforskar Fortum de kommersiella, teknologiska, samhälleliga och regulatoriska förutsättningarna för ny kärnkraft i såväl Sverige som Finland. Studien omfattar både små modulära reaktorer (SMR) och konventionella större reaktorer för driftssättning efter 2030. Studien omfattar även möjliga samarbeten och partnerskap. Utöver samarbetsavtalet med Studsvik har Fortum även tecknat samarbetsavtal med amerikanska Westinghouse, koreanska KHNP, brittiska Rolls-Royce SMR, franska EDF, svenska Kärnfull Next, svenska Blykalla, samt finska Outokumpu och Helen. 

Nyheter

Tyskland kommer denna sommar producera 37 procent mer el från solceller jämfört med förra året

Publicerat

den

Tyskland kommer denna sommar att producera 37 procent mer elektricitet från solceller jämfört med sommaren förra året, visar siffror från BloombergNEF. Nedan är en graf över den dagliga produktionen, som framgår är det enorma skillnader mellan sommar och vinter.

Graf över elproduktion från solceller i Tyskland

Förutom att skillnaden är stor över året så är skillnaden självklart även stor över dygnets timmar. Det ger även genomslag på elpriset där den så kallade ank-kurvan framträder allt oftare. Efter att befolkningen har klarat av sina morgonaktiviteter så sjunker efterfrågan på el från morgontoppen, vilket sammanfaller med att solens strålar lyser kraftigare. Det får ofta elpriset att falla kraftig för att sedan gå upp kraftigt när solen går ner och folk kommer hem. Nedan ser vi det tyska elpriset från gårdagen. Kring 100 EUR/MWh under natten, för att sedan falla kraftigt och vara negativt timmarna mitt på dagen.

Elpris i Tyskland den 11 maj 2024

Även i Sverige har vi solceller även om det är betydligt färre. Den tyska ankkurvan spiller dock över till Sverige, med kraftigast effekt i södra delen av landet.

Investerare i batteri får bra utväxling

Det byggs batteriparker i relativt högt tempo och marknaden är verkligen gynnsam. Dessa kraftiga prissvängningar under nästan varje dygn gör att återbetalningstiden på batterierna blir kort. Den stora frågan är hur länge dessa extrema svängningar håller i sig. Om stora elkonsumenter börjar anpassa sin förbrukning något efter priserna så kommer de jämnas ut, samma sak med att fler batterier installeras. Men med den snabba utbyggnaden av solceller så kanske man kan förmoda att de kraftiga prissvängningarna blir kvar ett tag.

Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand om guld- och silverpriset

Publicerat

den

Eric Strand från AuAg Fonder gästar Trading Direkt för att kommentera utvecklingen på guld och silver. Det blir även en del kommentarer om den heta basmetallen koppar.

Eric Strand om guld och silver
Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Populära