Följ oss

Nyheter

Guldpriset når all time high i sex olika valutor

Publicerat

den

Guldtacka i närbild

Guldpriset har noterat ett nytt all time high i inte mindre än sex olika större valutor, vilket också framgår i nedanstående bild. 

  • Euro
  • Brittiska pund
  • Kinesiska yuan
  • Australiensiska dollar
  • Japanska yen
  • Koreanska won

Nu spekulerar guldhandlarna att det är dags för ett nytt kursrekord i amerikanska dollar, den valuta som guld handlas till internationellt.

Guldpriset i olika valutor

Nyheter

Silverpriset når över 30 USD per uns – det högsta på ett årtionde

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Spotpriset på silver har passerat upp över 30 USD per uns, vilket är den högsta nivån på ett helt årtionde.

Javier Blas kommenterar dock att det är långt under priset vid den berömda short squeezen som Hunt-bröderna orsakade 1979-80. Den händelsen fick priset att nå omkring 50 USD per uns. Om man dessutom inflationsjusterar priset i januari 1980 till idag så motsvarade det ett pris på över 200 USD per uns.

Graf över priset på silver i London, USD per uns
Priset på silver i London sedan 1970 i USD per uns.
Fortsätt läsa

Nyheter

Jeff Currie: Argumenten för ett kraftigt högre kopparpris är starkare än någonsin

Publicerat

den

Stigande kopparpris

Jeff Currie, den välkända råvaruanalytikern som länge var på Goldman Sachs är numera Chief Strategy Officer of Energy Pathways på Carlyle Group. Han har tidigare talat sig mycket varm för koppar och han säger nu att argumenten för mycket högre pris är starkare än någonsin.

Frågan många ställer sig är varför kopparpriset inte steg kraftigt direkt efter pandemin som nästan alla trodde att det skulle göra. Jeff Currie säger att investerare var ovilliga att helt i blindo tro på koppar och andra basmetaller samtidigt som den kinesiska fastighetsmarknaden sjunker. För så länge som dagens råvaruhandlare har varit aktiva så har man inte kunnat ha en haussig syn utan Kina. Men nu börjar handlare se att efterfrågan på koppar i år är upp 6 procent från året innan, trots en extremt svag fastighetsmarknad i Kina.

Jeff Currie lyfter fram att en råvarucykel tenderar att vara lång, tolv år talar han om, och säger att vi just nu befinner oss i den första treårsperioden. I denna period är gruvbolag inte övertygade om att investera i nya fyndigheter och gruvor, det är billigare att skaffa sig större tillgångar genom att köpa andra företag, vilket vi just nu ser. Sedan räcker det inte att priset kommer upp på nivåer som gör projekt lönsamma, gruvbolag brukar vilja se att priset håller i sig för att våga ta investeringsbeslut.

Följer man denna väldigt sega process att starta nya projekt, adderar att det är svårare och svårare att få tillstånd för nya gruvor, samtidigt som efterfrågan på koppar ökar på grund av allt från elbilar, datacenter och elnät så har vi ett stigande kopparpris.

Prognos för kopparpriset

Kopparpriset har i år rusat från 8 500 USD per ton till 10 300 USD. Jeff Curries prognos är att priset når 15 000 USD inom 2-3 år. Men redan inom 12-18 månader kan priset nå 12 500 till 15 000 USD. Förutom ton så brukar koppar även prissättas i pund och där är priset nu strax över 5 USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

5 minuter om den historiskt höga nivån på guldpriset

Publicerat

den

Guldvalv

Guldpriset är på en historiskt hög nivå och Wall Street Journal tittar därför närmare på varför. De traditionella ETF-köparna säljer nämligen. Den geopolitiska oron i världen har fått vissa centralbanker att köpa mer guld. En annan utveckling är att kinesiska privatpersoner som tidigare har sparat i form av lägenheter och aktier har fått se båda rasa i värde under turbulenta former, vilket gjort att de köper mer guld. I Kina köper privatpersoner även guld i form av små bollar/pärlor, vilket gör styckpriset lägre och de kan sparas i trevliga behållare.

Fortsätt läsa

Populära