Följ oss

Nyheter

Globalt sockerunderskott att vänta nästa år

Publicerat

den

Socker i närbild

Den globala produktionen av socker spås under regleringsåret 2023/2024 uppgå till 178,2 miljoner ton, en minskning med 0,1 miljoner ton jämfört med regleringsåret 2022/2023. Samtidigt beräknas den globala konsumtionen till 179,1 miljoner ton, oförändrat jämfört med regleringsåret 2022/2023. De globala lagren spås minska med 0,9 miljoner ton.

Global sockerproduktion

Marknadsbedömare spår att världen kommer att producera 178,2 miljoner ton socker 2023/2024. Detta kommer att vara den näst största produktionen någonsin efter den enorma säsongen 2017/18 när produktionen uppgick till 188,5 miljoner ton.

Även om monsunregnen i Indien hittills har varit så gott som tillräckliga vilket inte har sänkt prognoserna, finns det fortfarande en nedåtrisk för resten av växtsäsongen. I Brasilien fortsätter krossningen att gå smidigt, detta och en särskilt hög sockerblandning som uppnåtts. 

Global sockerkonsumtion

Samma bedömare tror att världen kommer att konsumera rekordmängder socker 2023/2024. De tror att produktionen kommer att stiga till drygt 179 miljoner ton. Detta drivs främst av befolkningstillväxten som kommer att behöva ungefär två miljoner ton extra socker per säsong.

Litet produktionsunderskott

Marknadsbedömarna tror inte att världen kommer att producera tillräckligt med socker för att möta konsumtionen igen 2023/2024. För närvarande räknar de med ett underskott på cirka 0,9 miljoner ton.

Producenter på norra halvklotet som Indien och Thailand hade sämre skördar än väntat 2022/2023 och Indien förväntas ha lika stora grödor 2023/24 medan de i Thailands fall spås bli sämre.

Underskottet förväntas bli mindre än 2022/2023, främst beroende på en särskilt stor skörd i Brasilien.

Produktionsuppdatering för Thailand

Den thailändska säsongen 2023/24 börjar i slutet av november, början av december. Sockerproduktionen förväntas rapportera en ganska stor nedgång jämfört med säsongen 2022/2023, från 10,8 miljoner ton till 7,4 miljoner ton. Detta skulle göra 2023/24 till den värsta säsongen för sockerproduktion i Thailand på ett decennium.

Detta drivs av en kombination av varmt, torrt, väder som hindrar utvecklingen av sockerrör, och en stor övergång från mindre bönder som väljer att plantera kassava istället för sockerrör.

Båda grödorna är omtyckta av bönder på grund av deras goda tolerans mot torka, men denna säsongs avkastning att odla kassava uppväger kraftigt avkastningen för sockerrör.

Det finns också fortfarande pågående problem att attrahera arbetskraft, ett problem som uppstod under föregående säsong.

Andra sockerproducenter

Brasilien spås öka sin sockerskörd till 38,2 miljoner ton, en ökning med 4,5 miljoner ton. Egypten spås minska sin sockerproduktion till 2,5 miljoner ton, en nedgång med 0,2 miljoner ton. Ukraina spås komma att rapportera en ökad produktion av socker. Trots kriget som landet befinner sig i så spås bönderna i Ukraina öka sin produktion med 0,2 miljoner ton till 1,4 miljoner ton totalt. Den japanska sockerskörden spås vara oförändrad på 0,8 miljoner ton.

Nyheter

Boliden är en bra aktie för exponering mot basmetaller – köp säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Affärsvärlden gav denna morgon en köprekommendation till Boliden-aktien. Aktien ger exponering mot basmetaller och då främst koppar. Aktien har utvecklats positivt i år, men givet utvecklingen på metallpriserna så borde aktien gå upp ännu mer.

”Om metallpriserna skulle gå ned kraftigt runt det kommande året skulle Boliden se farligt högt belånade ut. Det är en tydlig risk. Basmetallpriserna verkar nu dock vara på väg upp efter att ha legat på lägre nivåer sedan sommaren 2022”

”Vi tycker att Boliden framstår som köpvärd för den som vill ha exponering mot basmetaller och då främst koppar”

I sitt huvudscenario räknar Affärvärlden med att metallpriserna ligger kvar på dagens nivåer och då ser man en uppsida på 34 procent för aktien på två års sikt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tyskland kommer denna sommar producera 37 procent mer el från solceller jämfört med förra året

Publicerat

den

Tyskland kommer denna sommar att producera 37 procent mer elektricitet från solceller jämfört med sommaren förra året, visar siffror från BloombergNEF. Nedan är en graf över den dagliga produktionen, som framgår är det enorma skillnader mellan sommar och vinter.

Graf över elproduktion från solceller i Tyskland

Förutom att skillnaden är stor över året så är skillnaden självklart även stor över dygnets timmar. Det ger även genomslag på elpriset där den så kallade ank-kurvan framträder allt oftare. Efter att befolkningen har klarat av sina morgonaktiviteter så sjunker efterfrågan på el från morgontoppen, vilket sammanfaller med att solens strålar lyser kraftigare. Det får ofta elpriset att falla kraftig för att sedan gå upp kraftigt när solen går ner och folk kommer hem. Nedan ser vi det tyska elpriset från gårdagen. Kring 100 EUR/MWh under natten, för att sedan falla kraftigt och vara negativt timmarna mitt på dagen.

Elpris i Tyskland den 11 maj 2024

Även i Sverige har vi solceller även om det är betydligt färre. Den tyska ankkurvan spiller dock över till Sverige, med kraftigast effekt i södra delen av landet.

Investerare i batteri får bra utväxling

Det byggs batteriparker i relativt högt tempo och marknaden är verkligen gynnsam. Dessa kraftiga prissvängningar under nästan varje dygn gör att återbetalningstiden på batterierna blir kort. Den stora frågan är hur länge dessa extrema svängningar håller i sig. Om stora elkonsumenter börjar anpassa sin förbrukning något efter priserna så kommer de jämnas ut, samma sak med att fler batterier installeras. Men med den snabba utbyggnaden av solceller så kanske man kan förmoda att de kraftiga prissvängningarna blir kvar ett tag.

Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand om guld- och silverpriset

Publicerat

den

Eric Strand från AuAg Fonder gästar Trading Direkt för att kommentera utvecklingen på guld och silver. Det blir även en del kommentarer om den heta basmetallen koppar.

Eric Strand om guld och silver
Fortsätt läsa

Populära