Följ oss

Nyheter

Nu är det möjligt för vissa att investera i ett värdepapper som innehåller fysiskt uran

Publicerat

den

Atom

Vissa råvaror är enkla att köpa fysiskt som ett värdepapper. Det finns exempelvis ett stort antal ETF-liknande värdepapper som innehåller guld som ligger lagrat i valv. Andra råvaror är praktiskt omöjliga att paketera på det sättet, det går exempelvis inte att köpa vete och lagra det över tid. Dels blir vete dåligt med tiden och dels upptar vete en stor volym per krona. Sedan finns det råvaror som är praktiskt möjliga att lagra, men där ingen har brytt sig om att paketera det till ett värdepapper, oftast för att det kräver mer branschspecifik kunskap.

Nu finns det ett värdepapper som innehåller fysiskt uran. Uranium Actively Managed Certificate är ett certifikat med ISIN-kod CH1214916533 från Zuri-Invest i Schweiz, där Curzon Uranium är rådgivare och Cameco i Kanada är den custodian som lagrar uranet.

Fördelen med ett värdepapper med den fysiska råvaran är att priset på värdepappret följer priset på råvaran över tid. Till skillnad från värdepapper som innehåller terminer på den underliggande råvaran där man som investerare utsätts för terminsrullningens dynamik.

Uranium Actively Managed Certificate är tyvärr ännu inte lika lättillgänglig som andra certifikat, man måste kontakta sin bank som sedan får lägga en order. Produkten vänder sig till kvalificerade/professionella investerare, vad det nu betyder i svensk kontext där vi sällan formellt delar upp investerare på det sättet. Det är sannolikt få svenska banker som kan eller vill hjälpa till, men är man tillräckligt motiverad så hittar man säkert en framkomlig väg.

Nedan är en intervju med Bram Vanderelst som är manager för produkten. Han pratar först om produkten och sedan går samtalet över till uranmarknaden i största allmänhet.

Intervju med Bram Vanderelst om uran

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Populära