Följ oss

Nyheter

Elfenbenskusten stoppar terminsförsäljningen av kakao när regnen drabbar produktionen

Publicerat

den

Kakaobönor i händerna

Elfenbenskusten har slutat sälja kakao på termin för leverans under säsongen 2023-2024. Detta beslut kom efter att kraftiga regn har översvämmat kakaoodlingar i landet de senaste veckorna, säger chefen för landets kakaotillsynsmyndighet. Elfenbenskusten är världens främsta kakaoproducent.

Kakaopriserna handlas för närvarande på rekordnivåer på grund av oro över leveransproblem Av den anledningen kommer försäljningsstoppet att komma som ett hårt slag för Elfenbenskusten. Enligt FN svarar kakao för 40 procent av landets exportintäkter.

Avstängningen kommer också att vara ett slag för köpare som stora råvaruhandelshus som Cargill och Olam och chokladtillverkare som Barry Callebaut, Hershey och Nestlé.

Den huvudsakliga kakaoskörden 2023 kommer att börja levereras till landets hamnar för export från och med oktober, säger Yves Brahima Kone, generaldirektör för Coffee and Cocoa Council (CCC). Han tillade att produktionen förväntas minska avsevärt.

”Vi förväntar oss mycket mindre kakao under den första delen av huvudskörden jämfört med den nuvarande säsongen. Vi hoppas att produktionen från januari till mars kommer att hjälpa till att balansera våra volymer, annars kommer det att bli ett problem”, sa Kone.

”Vi stoppade försäljningen för några dagar sedan eftersom vi inte är säkra på att ha tillräckligt med volym för att täcka försäljningen”, sa han.

Utbudsproblem

Oro över leveranser har drivit kakaoterminspriserna i London till högsta nivån på 46 år de senaste veckorna. Kakaopriset har stigit med mer än 27 procent sedan januari.

Elfenbenskusten är mitt i sin regnperiod från april till november. Kakaoodling kräver rikligt med regn varvat med långa soliga perioder. Utöver Elfenbenskusten har andra stora kakaoproducenter Ghana, Nigeria och Kamerun, som står för cirka 70 procent av den globala produktionen, har sett kraftiga tropiska skyfall de senaste veckorna.

Flera kakaoplantager i Elfenbenskustens kakaoodlingsregioner i sydväst och sydost översvämmades av skyfall mellan 15 maj och 10 juli. Det intensiva regnet piskade kakaoplantorna och fick de blommor, som förväntades utvecklas och bli de första kakaobaljorna av huvudskörden 2023-2024, att falla från träden.

Black pod disease

Brunröta eller black pod disease, en svampsjukdom som angriper kakaobaljor och träd, har börjat spridas på gårdar i Aboisso som ett resultat av de långvariga våta förhållandena. Även om det mesta av vattnet har dragit sig tillbaka, kämpar jorden för att absorbera regnet som föll de senaste veckorna, sa bönder.

”Brunröta går framåt överallt på grund av regnet” sa Kone från CCC. ”Vi sätter ihop ett team för att bedöma situationen mer objektivt. Det oroar oss och vi måste vidta åtgärder för att mildra det.”

Nyheter

Eric Strand om guld- och silverpriset

Publicerat

den

Eric Strand från AuAg Fonder gästar Trading Direkt för att kommentera utvecklingen på guld och silver. Det blir även en del kommentarer om den heta basmetallen koppar.

Eric Strand om guld och silver
Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Populära