Följ oss

Nyheter

Egypten kritiserar Rysslands utträde av spannmålsavtalet

Publicerat

den

Pyramiderna i Egypten

Egypten har kritiserat Rysslands tillbakadragande från spannmålsavtalet, som möjliggör säker passage av ukrainsk veteexport. Länder som Egypten är oerhört beroende av ryskt och ukrainskt vete. Bröd är en stapelvara i landet – och invasionen av Ukraina hade fått priserna att skjuta i höjden. Efter kritik av Rysslands blockader mot ukrainska hamnar, som skickade vetepriserna norrut, kom en överenskommelse i juli 2022 som tillät export av vete.

Rysslands utträde ur avtalet fick vetepriserna att stiga kraftigt igen med länder i den globala södern bland de värst drabbade.

Egyptens försörjningsminister Ali El-Mosilhy sa att Egypten ”inte var nöjd med det ryska tillbakadragandet från FNs spannmålsexportavtal” och skulle fortsätta att ta emot ukrainskt vete via Europa.

Egypten med 100 miljoner invånare är särskilt sårbart för globala livsmedelsprischocker och förväntas bli den största importören av vete globalt 2023-2024. Bröd konsumeras av befolkningen till de flesta måltider och är kraftigt subventionerat för att säkerställa att även de fattigaste egyptierna har råd med basvarorna.

Ukraina levererade 18,8 procent av allt importerat vete till Egypten 2021 enligt Observatory for Economic Complexity.

Egypten söker nu ett lån på 400 miljoner dollar från Förenade Arabemiraten för att hjälpa till att köpa vete, efter att ha fått skjuta upp betalningar för vete efter en brist på hårdvaluta och depreciering av det egyptiska pundet.

Finansieringen skulle komma från Abu Dhabi Fund for Development i omgångar på 100 miljoner dollar. Det är inte känt när affären kommer att slutföras. Det följer av förra årets försök från Världsbanken att ge ett lån på 500 miljoner dollar till Egypten till stöd för veteköp.

Egyptens kritik har följts av FNs generalsekreterare Antonio Guterres som sa att han beklagade Rysslands beslut eftersom människor globalt kämpar med matprisinflation. Han sa att världens fattigaste ”kommer att betala priset” för tillbakadragandet.

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Populära