Följ oss

Nyheter

Stort genombrott inom geotermisk energi ger fossilfri elektricitet dygnet runt

Publicerat

den

Fervo Energy producerar elektricitet från geotermisk energi

Frifräsare i olje- och gasbranschen skapade en energirevolution i USA när man lärde sig att både borra horisontellt och spräcka berg med hydraulisk spräckning. Den kunskapen har tagits vidare till entreprenörer som vill utvinna geotermisk energi. Nu har ett genombrott skett som har potentialen att ge stora mängder fossilfri elektricitet som produceras 24/7, dvs baskraft.

Fervo Energy meddelade igår att man framgångsrikt har slutfört brunnstestet vid sitt fullskaliga kommersiella pilotprojekt, Project Red, i norra Nevada.

Det framgångsrika brunnstestet är en stark indikation på bärkraften hos Fervos borrteknik och etablerar sannolikt Project Red som det mest produktiva geotermiska systemet av nästa generation. Det 30 dagar långa brunnstestet, en standard för geotermisk energi, uppnådde ett flöde på 63 liter per sekund med hög temperatur, vilket möjliggör elproduktion på 3,5 MW och sätter nya rekord för både flöde och elproduktion från nästa nivå av geotermiska energisystem, det som i branschen kallas för EGS (Enhanced Geothermal Systems).

Fervo är det första företaget som framgångsrikt borrat ett horisontellt brunnspar för kommersiell geotermisk produktion, med en sidolängd på 990 meter, en temperatur på 191 °C och ett kontrollerat flöde som bevisats via omfattande spårtester. Vi har inte fått det bekräftat, men från tidigare presentationer verkar djupet på borrhålen vara 3000 meter. Fervo implementerade ett protokoll för att minska inducerad seismicitet enligt bästa praxis som fastställts av det amerikanska energidepartementet (DOE) och slutförde projektet utan incidenter. Data som samlats in under pilotprojektets gång kommer att möjliggöra snabba framsteg inom geotermisk utbyggnad, med Fervos nästa horisontella brunnspar som planeras för att uppnå mer än dubbelt så hög effekt som pilotprojektet.

Ingick partnerskap med Google

”Genom att tillämpa borrteknik från olje- och gasindustrin har vi bevisat att vi kan producera koldioxidfria energiresurser dygnet runt i nya geografiska områden över hela världen. De otroliga resultat vi meddelar idag är resultatet av många års hängivet arbete och engagemang från Fervos anställda och industripartners, särskilt Google”, säger Tim Latimer, Fervo Energys VD och medgrundare.

2021 undertecknade Fervo och Google ett avtal för att utveckla nästa generations geotermiska elektricitet. Målet med partnerskapet är att förse Googles Cloud-verksamhet i Las Vegas med en koldioxidfri resurs som alltid är ”på” och som minskar företagets beroende av fossila bränslen varje timme.

”För att uppnå vårt mål att kunna använda koldioxidfri energi dygnet runt krävs nya källor av stabil, ren energi som komplement till variabel förnybar energi som vind och sol”, säger Michael Terrell, Senior Director för Energi och Klimat på Google. ”Vi ingick ett partnerskap med Fervo 2021 eftersom vi ser en betydande potential för deras geotermiska teknik kan låsa upp en kritisk källa till 24/7 koldioxidfri energi i stor skala, och vi är glada över att se Fervo nå denna viktiga tekniska milstolpe.”

Geotermisk energi kan stå för 20 procent av all elektricitet i USA

Fervos resultat från Project Red stödjer resultaten från DOE Enhanced Geothermal Earthshot och visar att geotermisk energi kan leverera över 20 % av USA:s elbehov och komplettera vind- och solenergi för att nå ett helt koldioxidfritt elnät. Fervos borrnings- och brunnstestresultat banar väg för USA att uppnå detta mål före utsatt tid; med Fervos genombrott finns det inga tekniska hinder kvar för geotermisk utbyggnad.

Jesse Jenkins, biträdande professor och ledare för laboratoriet Zero-carbon Energy systems Research and Optimization (ZERO) vid Princeton University, säger: ”Modellering av kraftsystem bekräftar att geotermisk energi kan vara en kritisk spelare i ett helt koldioxidfritt elnät. Fervos framgångsrika kommersiella pilot tar nästa generations geotermiska teknik från modellernas värld till den verkliga världen och startar oss på en väg att låsa upp geotermins fulla potential.”

I somras tog Fervo det första spadtaget för sin första helt nya anläggning i sydvästra Utah, i anslutning till DOE:s Frontier Observatory for Research in Geothermal Energy (FORGE). Intäkter och lärdomar från Fervos projekt i Utah kommer att användas för att utveckla andra projekt i nya geografiska områden.

Få ner kostnaden

Amerikanska staten har en satsning där man vill få ner kostnaden för elektricitet från geotermisk energi till 45 USD per MW, Fervo Energy ligger mycket högre än så, men det är inte så konstigt då företaget precis har börjat. 45 USD per MW är också ett extremt ambitiöst mål, speciellt som vi pratar om baskraft. Den vindkraft vi nu bygger till havs har en dubbelt så hög kostnad och ger ingen baskraft. Men USA måste vara ambitiösare då de har så billig naturgas att göra baskraft av.

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Populära