Nyheter
Stort genombrott inom geotermisk energi ger fossilfri elektricitet dygnet runt

Frifräsare i olje- och gasbranschen skapade en energirevolution i USA när man lärde sig att både borra horisontellt och spräcka berg med hydraulisk spräckning. Den kunskapen har tagits vidare till entreprenörer som vill utvinna geotermisk energi. Nu har ett genombrott skett som har potentialen att ge stora mängder fossilfri elektricitet som produceras 24/7, dvs baskraft.
Fervo Energy meddelade igår att man framgångsrikt har slutfört brunnstestet vid sitt fullskaliga kommersiella pilotprojekt, Project Red, i norra Nevada.
Det framgångsrika brunnstestet är en stark indikation på bärkraften hos Fervos borrteknik och etablerar sannolikt Project Red som det mest produktiva geotermiska systemet av nästa generation. Det 30 dagar långa brunnstestet, en standard för geotermisk energi, uppnådde ett flöde på 63 liter per sekund med hög temperatur, vilket möjliggör elproduktion på 3,5 MW och sätter nya rekord för både flöde och elproduktion från nästa nivå av geotermiska energisystem, det som i branschen kallas för EGS (Enhanced Geothermal Systems).
Fervo är det första företaget som framgångsrikt borrat ett horisontellt brunnspar för kommersiell geotermisk produktion, med en sidolängd på 990 meter, en temperatur på 191 °C och ett kontrollerat flöde som bevisats via omfattande spårtester. Vi har inte fått det bekräftat, men från tidigare presentationer verkar djupet på borrhålen vara 3000 meter. Fervo implementerade ett protokoll för att minska inducerad seismicitet enligt bästa praxis som fastställts av det amerikanska energidepartementet (DOE) och slutförde projektet utan incidenter. Data som samlats in under pilotprojektets gång kommer att möjliggöra snabba framsteg inom geotermisk utbyggnad, med Fervos nästa horisontella brunnspar som planeras för att uppnå mer än dubbelt så hög effekt som pilotprojektet.
Ingick partnerskap med Google
”Genom att tillämpa borrteknik från olje- och gasindustrin har vi bevisat att vi kan producera koldioxidfria energiresurser dygnet runt i nya geografiska områden över hela världen. De otroliga resultat vi meddelar idag är resultatet av många års hängivet arbete och engagemang från Fervos anställda och industripartners, särskilt Google”, säger Tim Latimer, Fervo Energys VD och medgrundare.
2021 undertecknade Fervo och Google ett avtal för att utveckla nästa generations geotermiska elektricitet. Målet med partnerskapet är att förse Googles Cloud-verksamhet i Las Vegas med en koldioxidfri resurs som alltid är ”på” och som minskar företagets beroende av fossila bränslen varje timme.
”För att uppnå vårt mål att kunna använda koldioxidfri energi dygnet runt krävs nya källor av stabil, ren energi som komplement till variabel förnybar energi som vind och sol”, säger Michael Terrell, Senior Director för Energi och Klimat på Google. ”Vi ingick ett partnerskap med Fervo 2021 eftersom vi ser en betydande potential för deras geotermiska teknik kan låsa upp en kritisk källa till 24/7 koldioxidfri energi i stor skala, och vi är glada över att se Fervo nå denna viktiga tekniska milstolpe.”
Geotermisk energi kan stå för 20 procent av all elektricitet i USA
Fervos resultat från Project Red stödjer resultaten från DOE Enhanced Geothermal Earthshot och visar att geotermisk energi kan leverera över 20 % av USA:s elbehov och komplettera vind- och solenergi för att nå ett helt koldioxidfritt elnät. Fervos borrnings- och brunnstestresultat banar väg för USA att uppnå detta mål före utsatt tid; med Fervos genombrott finns det inga tekniska hinder kvar för geotermisk utbyggnad.
Jesse Jenkins, biträdande professor och ledare för laboratoriet Zero-carbon Energy systems Research and Optimization (ZERO) vid Princeton University, säger: ”Modellering av kraftsystem bekräftar att geotermisk energi kan vara en kritisk spelare i ett helt koldioxidfritt elnät. Fervos framgångsrika kommersiella pilot tar nästa generations geotermiska teknik från modellernas värld till den verkliga världen och startar oss på en väg att låsa upp geotermins fulla potential.”
I somras tog Fervo det första spadtaget för sin första helt nya anläggning i sydvästra Utah, i anslutning till DOE:s Frontier Observatory for Research in Geothermal Energy (FORGE). Intäkter och lärdomar från Fervos projekt i Utah kommer att användas för att utveckla andra projekt i nya geografiska områden.
Få ner kostnaden
Amerikanska staten har en satsning där man vill få ner kostnaden för elektricitet från geotermisk energi till 45 USD per MW, Fervo Energy ligger mycket högre än så, men det är inte så konstigt då företaget precis har börjat. 45 USD per MW är också ett extremt ambitiöst mål, speciellt som vi pratar om baskraft. Den vindkraft vi nu bygger till havs har en dubbelt så hög kostnad och ger ingen baskraft. Men USA måste vara ambitiösare då de har så billig naturgas att göra baskraft av.
Nyheter
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.
USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.
Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion
Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.
Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.
Nyheter
Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.
– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.
Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.
Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.
Medelspotpris | Mars 2024 | Mars 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 56,60 öre/kWh | 15,80 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 56,60 öre/kWh | 10,95 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 59,47 öre/kWh | 50,81 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 63,36 öre/kWh | 60,46 öre/kWh |
Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Nyheter
Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.
Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.
Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.
-
Nyheter3 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Analys4 veckor sedan
Oversold. Rising 1-3mth time-spreads. Possibly rebounding to USD 73.5/b before downside ensues
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Not so fragile yet. If it was it would have sold off more yesterday
-
Nyheter3 veckor sedan
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer
-
Analys3 veckor sedan
Oil prices climb, but fundamentals will keep rallies in check
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Nyheter2 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier