Följ oss

Nyheter

RES och Nordion Energi vill bygga vätgasledning mellan Ånge – Sundsvall

Publicerat

den

Skiss över RES vätgasanläggning

RES och Nordion Energi har undertecknat ett samförståndsavtal om att tillsammans genomföra en förstudie avseende utveckling, konstruktion och drift av en ledning från Alby och Ljungaverk i Ånge till Sundsvall – för att möjliggöra transport av grön vätgas genom Sverige.

Samförståndsavtalet blir startskottet för ett nytt samarbete mellan RES, en stor aktör inom förnybar energi, och Nordion Energi, en stor utvecklare av infrastruktur och klimatneutral distribution av gas. Förstudien ska undersöka förutsättningarna för en eventuell vätgasledning från Alby och Ljungaverk i Ånge, där RES för närvarande utvecklar två storskaliga vätgasanläggningar, till Sundsvall.

Alexandra Angelbratt, Head of Hydrogen på RES, kommenterar: ”Grön vätgas är en nyckelfaktor för att möjliggöra industrins energiomställning. RES utvecklar två anläggningar i Ånge kommun, i Alby och Ljungaverk, som årligen kommer att producera 100 000 ton grön vätgas till olika mottagare. Tillsammans med Nordion Energi initierar vi nu en förstudie för att undersöka möjligheten att transportera vätgas. Vi är stolta och glada över att arbeta med Nordion Energi i det här projektet och möjliggöra nödvändig infrastruktur för att accelerera införandet av grön vätgas som en nyckelspelare i den nordiska energimixen”.

Sedan några år tillbaka har Nordion Energi utvecklat en ny infrastruktur för transportering av vätgas som är öppen för alla vätgasproducenter och konsumenter i Norden, till att börja med i norra Sverige, att ansluta sig till.

Björn Santana Arvidsson, Head of Hydrogen på Nordion Energi, kommenterar: ”Nordion Energi deltar i flera storskaliga vätgasinfrastrukturprojekt i de norra delarna av Sverige. En ökad användning av vätgas kommer att vara avgörande för omställningen mot en grön industri och en hållbar transportsektor – men idag saknar Sverige den infrastruktur som behövs. Våra ledningar är nedgrävda under mark och har därför minimal påverkan på naturen. Gasen kan antingen användas omedelbart eller lagras för senare bruk. Ånge kommun är perfekt beläget nära Sundsvall och Östersjön där många industrier finns. Vi är mycket glada över att arbeta tillsammans med RES, ett väletablerat bolag inom förnybar energi i regionen, med ett gemensamt och tydligt mål om att öka produktionen av grön vätgas i energimixen.

Förstudien ska påbörjas omedelbart och ska ge grundläggande information som underlag för framtida genomförbarhet av en vätgasledning från Alby och Ljungaverk i Ånge till Sundsvall.

Alexandra Angelbratt, tillägger: ”Vi ser det som mycket viktigt att möta den ökade efterfrågan och behovet på grön energi från såväl industrin som samhället i stort. Samarbeten som det här är viktiga för att säkerställa sömlös transport av vätgas över långa avstånd, och frigöra dess fulla potential som en mångsidig bärare av grön energi. Genom implementeringen av en ledning kommer RES och Nordion Energi tillsammans att bidra till ett mer motståndskraftigt och hållbart energisystem, och erbjuda en pålitlig och skalbar lösning för lagring och transport av grön vätgas”.

Nyheter

Eric Strand om guld- och silverpriset

Publicerat

den

Eric Strand från AuAg Fonder gästar Trading Direkt för att kommentera utvecklingen på guld och silver. Det blir även en del kommentarer om den heta basmetallen koppar.

Eric Strand om guld och silver
Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Populära