Följ oss

Nyheter

Mexiko visar lågt intresse för att utvinna litium

Publicerat

den

Del av Mexikos flagga

Mexikanska energikommissionen, i samarbete med Mexican Geological Survey (SGM), analyserar prover för att bedöma den underjordiska mineralpotentialen i höglandsregionen Tamaulipas, bekräftade José Ramón Silva, chef för den mexikanska energikommissionen i delstaten Tamaulipas.

Minst fem fyndigheter har bekräftats av SGM i olika kommuner i höglandsområdet. Genom denna analys kommer det att vara möjligt att fastställa bland annat genomförbarheten av kommersiell exploatering. Silva nämnde att kommissionen väntar på resurser för projektet, som, om det lyckas, skulle avgöra litiumpotentialen i delstaten. För tillfället ligger projektet på is.

”Fyndigheterna finns. I själva verket har SGM på något sätt undersökt denna litiumfråga. Vi behöver nu validering, även om det är ett urval som måste göras med våra egna resurser”, tillade han.

Installationen av en litiumfabrik skulle öka utvecklingen av en ny industri i kommunerna Tula, Jaumave, Bustamante, Miquihuana och Palmillas. Enligt Silva kommer exploateringen av litium att ha stort socialt värde i en region som anses sårbar. Mängden litium i området är för närvarande okänd. Därför är det viktigt att fastställa lönsamheten för exploatering eller om kvantiteten är otillräcklig för kommersiella ändamål

Mexiko har uppskattade litiumreserver på 1,7 miljoner ton. Enligt US Geological Survey har landet 82 litiumfyndigheter i 18 delstater, varav 13 litiumfyndigheter ligger i Sonora, 12 i Puebla, nio i Oaxaca, åtta i Nuevo Leon, sju i Durango och fem i både Chihuahua och Tamaulipas. Coahuila, Guanajuato, Hidalgo, Jalisco, San Luis Potosi och Zacatecas har tre vardera, medan Chiapas, Michoacan, Morelos, Sinaloa och Veracruz har en litiumfyndighet vardera.

Nyckelfrågan är att den federala regeringen fortfarande saknar visshet om mängden litium i landet och vilka områden utanför Sonora, där den första litiumreserven redan har deklarerats och endast kan exploateras av staten, kommer att ansluta sig till kartan över potentiella fyndigheter med lämpliga egenskaper för att bli producenter. Experter har varnat för att den mexikanska regeringen kommer att behöva investera kraftigt och att det kommer att ta minst 20 år att börja utvinna litium.

Inga resurser avsätts och steg som inte kostar vidare mycket läggs på is. Mexiko visar lågt intresse för att producera litium.

Nyheter

Lundin Mining ska bli en av de tio största kopparproducenterna i världen

Publicerat

den

Lundin Mining är bolaget i Lundin-sfären som satsar stort på Vicuña-projektet i Argentina. Det ska lyfta Lundin Mining till att bli en av de tio största kopparproducenterna i världen skriver Affärsvärlden och upprepar sin köprekommendation för aktien.

”Även om en framgång inte är på förhand given tror vi att Vicuña har goda chanser att bli bra. Vi förnyar vårt köpråd för Lundin Mining”

Enligt Lundin Minings ledning kommer man att klara att finansiera sin del av investeringarna i Vicuña genom det löpande kassaflödet som man förväntar sig ska bli omkring 5 miljarder dollar kommande fem år i kombination med lån.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Publicerat

den

Starkt lysande sol

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.

– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.

– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.

MedelspotprisJuni 2024Juni 2025
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh    3,05 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh    4,99 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh    22,79 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh    40,70 öre/kWh  
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Nyheter

Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära