Följ oss

Nyheter

Stigande silverpriser bådar gott för ekonomisk tillväxt

Publicerat

den

Silvermynt

Silverpriset har utvecklats väl vid sidan av guld den senaste tiden, vilket bådar gott för ekonomin, med tanke på silvers dubbla användningsområden som en ädelmetall och en industriell metall.

Investerare står nu inför scenariot att räntorna kan höjas under ganska lång tid efter en bättre än väntat jobbrapport för januari. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve noterade nyligen att ytterligare räntehöjningar väntas och att hålla inflationen i schack inte kan ske över en natt.

”Jobbrapporten var verkligen starkare än någon förväntat sig”, säger Federal Reserves ordförande Jerome Powell.

”Den starka jobbrapporten visar att vi tror att det här kommer att vara en process som tar en betydande tid”, tillade Powell.

Den långsammare takten i räntehöjningarna kanske inte kommer så snabbt som förväntat, vilket kan ge mer styrka för dollarn samtidigt som det håller nere ädelmetaller. Silver, som tidigare nämnts, kan fungera med ett dubbelt syfte som en ädelmetall och en industriell metall, vilket gör att det kan frodas under olika marknadsförhållanden.

”Silver har kraftigt överträffat guldets uppgångar under de senaste tre månaderna, och dess klassificering som både en industriell och ädel metall kan leda det på en väg mot ännu högre priser”, sa en artikel från Barron´s.

Som Barron nämnde kan stigande silverpriser vara ett förebud om positiva saker som kommer. En ökad industriell användning av silver kan tyda på att ekonomin fortfarande växer trots inflationshotet.

”Från 31 oktober till 31 januari klättrade priset på Comex silverterminer med nästan 25 procent, vilket överträffat guldets nästan 19 procents prisstegring” tillade artikeln, och noterade att det är en statistiskt ovanlig summa som visar att ädelmetallmarknaden är positivt inställd till den globala ekonomins tillväxt under 2023″, skrev Nicholas Colas, medgrundare av DataTrek Research, i en rapport den 25 januari.

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Populära