Följ oss

Nyheter

Priset på naturgas i USA faller till den lägsta nivån på 25 månader

Publicerat

den

De amerikanska naturgasterminerna föll med cirka 3 procent till en lägsta nivå på 25 månader på fredagen på grund av prognoser för mindre kallt väder och lägre värmebehov under de kommande två veckorna än tidigare väntat. Det har gjort att priset på naturgas har sjunkit med över 63 procent under de senaste sju veckorna, den största sjuveckorsnedgången i historien. Vädret i USAs nedre 48 delstater var det näst varmaste någonsin i januari med en medeltemperatur på cirka 5,7 grader.

Den varmaste januari som registrerats var 2006 när temperaturen i genomsnitt var 6 grader, enligt data från Refinitiv och den federala regeringen.

I en prognos, som ytterligare har sänkt naturgaspriserna, förutspår meteorologer att de nuvarande kylan skulle upphöra den 4 februari och medeltemperaturerna kommer att klättra tillbaka till mestadels över normala nivåer från 5 februari till åtminstone 18 februari.

Federala tillsynsmyndigheter godkände denna vecka Freeports plan att börja skicka naturgas till en av anläggningens tre nedkylningsenheter, som förvandlar naturgas till LNG. På torsdagen bad Freeport tillsynsmyndigheterna om tillstånd att börja lasta LNG på fartyg för att frigöra utrymme i lagringstankarna för den nya LNG som förväntas produceras snart.

Analytiker har dock sagt att de fortfarande inte förväntar sig att Freeport ska återgå till full LNG-produktion förrän i mitten av mars eller senare. Freeport, USAs näst största LNG-exportanläggning, stängdes efter en brand i juni 2022.

Energimarknaden förväntar sig att gaspriserna kommer att stiga när anläggningen börjar producera LNG igen. Vid drift med full effekt kan Freeport omvandla cirka 2,1 miljarder kubikfot (bcf) gas till LNG varje dag. Det är cirka 2 procent av USA:s totala dagliga gasproduktion.

Federala tillsynsmyndigheter kommer att hålla ett offentligt möte på Freeport den 11 februari för att ge medlemmar i samhället och andra intresserade parter en möjlighet att uttrycka sina farhågor om Freeports omstartsplaner och få en uppdatering om vad som händer på anläggningen.

Under den senaste veckan har USA:s gasproduktion sjunkit med cirka 3,9 miljarder kubikfot per dag (bcfd) till enmånadslägsta på 93,6 bcfd när vinterstormar fryser olje- och gaskällor – så kallade freeze-offs – i flera delstater, inklusive Texas , Oklahoma, New Mexico och Pennsylvania.

Nyheter

Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

Priset på guld har nu passerat 2700 USD per uns, den högsta nivån någonsin. Världen fortsätter att trycka mer pengar och det som verkligen tillkommit på senare tid är att Kina har börja stimulera sin ekonomi för att hålla igång den. Samtidigt fortsätter räntorna att komma ner vilket gynnar guld som inte ger någon ränta eller utdelning. Till detta kan läggas en stigande geopolitisk oro. Det allmänna sentimentet är dessutom att guldpriset kommer att fortsätta stiga.

Graf över guldpriset.
Graf över guldpriset i USD sedan 1 år tillbaka.
Fortsätt läsa

Nyheter

Få råvarupriser påverkar världsekonomin mer än oljans

Publicerat

den

Katrine Kielos och Claes Måhlén

I veckans avsnitt av podden ”Världsekonomin” diskuterar Katrine Kielos och Claes Måhlén olja och dess stora påverkan på världsekonomin. Lyssna nedan eller på exempelvis Spotify.

”Få råvarupriser påverkar världsekonomin mer än oljans. Just nu finns risken för fullskaligt krig mellan Israel och Iran samtidigt som efterfrågan av olja i världen blir svagare. Men hur mycket påverkar geopolitiken oljans pris när mellanöstern inte är lika dominerande som oljeproducent längre? Och minskar därmed också risken för en ekonomisk chockreaktion på den fruktansvärda utvecklingen i Mellanöstern? I veckans avsnitt handlar det mesta om olja. Det visar sig vara ett otippat brett ämne som innefattar allt från elefanter och sköldpaddor till en viss kurva som Katrine tycker låter som en läsk, nämligen “Contango”. Daron Acemoglus fem viktigaste idéer utgör veckans lista.”

Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraftens återkomst gör att Studsvik går på offensiven

Publicerat

den

Studsvik simulerar kärnkraft

Studsviks styrelse har, till följd av kärnkraftsindustrins förbättrade förutsättningar och Studsviks goda position på marknaden, beslutat att vidga sin strategi och växla upp koncernens tillväxttakt. Den nya inriktningen innebär att Studsvik påbörjar en strukturerad process för förvärv, företrädesvis av mindre och utvecklingsbara verksamheter inom nischer där Studsviks höga tekniska kompetens och goda internationella kontaktnät kan skapa mervärde för bolaget. Därutöver ska Studsvik initiera och medverka i strategiska samarbeten i samband med större investeringar, för att ytterligare utnyttja koncernens styrkor.

Karl Thedéen blir ny vd och koncernchef – tillträder idag

Camilla Hoflund har arbetat 20 år inom koncernen, varav sju framgångsrika år som VD och koncernchef där hon fokuserat på att skapa långsiktig lönsamhet i befintlig verksamhet.

När Studsvik nu satsar på tillväxt vill styrelsen ha ett nytt ledarskap. Karl Thedéen har därför rekryterats som ny VD och koncernchef och tillträder idag. Karl Thedéen har ledarerfarenhet från flera börsnoterade och globala bolag, i verksamheter präglade av komplicerade tekniska lösningar, och kommer senast från en roll som VD i Outpost 24. 

”Karl har lång erfarenhet av att leda bolag genom betydande tillväxtresor, erfarenheter och ledaregenskaper som krävs för den fortsatta utvecklingen av, och värdeskapandet i, Studsvik. Fokus blir nu på att ta nya steg på koncernens alla marknader, och fokusera både på lönsam tillväxt genom värdeskapande förvärv och att tillvarata andra affärsmöjligheter” framhäver Jan Bardell. 

”Jag ser fram emot att med växande lönsamhet utveckla Studsviks befintliga verksamheter såväl i Sverige som internationellt, och därmed säkerställa en god och stabil värdetillväxt för bolagets ägare. Studsvik är en globalt verksam koncern, med unik IP och goda positioner på marknaden. När vi nu ser nya marknadsöppningar för kärnkraft i Sverige såväl som internationellt, finns goda möjligheter för Studsvik att vara offensiva och fokusera på nya affärer. Koncernen förvärvade nyligen det lönsamma bolaget Extrem Borr och Sågteknik AB och jag är övertygad om att vi genom en väl strukturerad förvärvsprocess kommer att kunna växa koncernen ytterligare och därmed öka lönsamheten”, säger tillträdande VD och koncernchef Karl Thedéen.   
 

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära