Följ oss

Nyheter

Vad anser analytikerna om guldpriset 2023?

Publicerat

den

Efter ett svårt år fyllt av utmanande motvind, avslutar guldmarknaden 2022 med en uppgång i ungefär neutralt territorium på cirka 1 800 dollar per troy ounce.

Ädelmetallen går mot att avsluta året med en nedgång på mindre än två procent, vilket skulle göra den till en av de bäst presterande tillgångarna, strax efter den amerikanska dollarn. Medan en hausseartad känsla byggs upp på marknaden, varnar vissa analytiker investerare att investerarkollektivet kommer att behöva ha tålamod under 2023.

Även om guldmarknaden förväntas fortsätta att överträffa de flesta tillgångsklasser under det nya året, förväntar sig vissa storbanker och råvaruanalytiker inte att se en betydande ökning förrän under andra halvåret. För närvarande förväntas guldpriserna förbli i neutralt territorium på cirka 1 800 dollar per troy ounce.

Förhållanden som tyngde guld under större delen av året, främst Federal Reserves aggressiva penningpolitiska hållning, skulle kunna finnas kvar åtminstone under första halvåret 2023.

Vid sitt senaste penningpolitiska möte för 2022 förutspådde Federal Reserve att Fed Funds-räntan skulle nå en topp över 5 procent 2023. Centralbankens uppdaterade prognos sträckte ett år som såg den mest aggressiva åtstramningscykeln sedan 1981 då inflationen steg till den högsta nivån på mer än 40 år. Även om inflationen har sjunkit från sommarens toppar, sa Federal Reserves ordförande Jerome Powell att centralbankens jobb inte är avslutat.

”Vi har inte en tillräckligt restriktiv hållning ens med dagens drag… Vi kommer till den punkten, och då blir frågan hur länge vi stannar där? Och det finns en stark syn på kommittén att vi kommer att måste stanna där tills vi verkligen är övertygade om att inflationen kommer att sjunka på ett varaktigt sätt, och vi tror att det kommer att dröja”, sa han på en presskonferens den 14 december.

Medan Federal Reserve fortsätter att ta en bestämd hållning till inflationen, noterar ekonomer att centralbanken är närmare slutet av sin åtstramningscykel, vilket kan vara bra för guldet.

BankRiktkurs i USD
Bank of America1200
Commerzbank1850
T.D. Securities1575

Inflationen är fortsatt positiv för guld 2023

Tillsammans med Bank of America är Saxo Bank en av de mest optimistiska på guld inför det nya året. Ole Hansen, chef för råvarustrategi på den danska banken, sa att han inte förväntar sig att Federal Reserve ska få inflationen under kontroll.

”Risken för en lågkonjunktur och att FOMC hamnar i ekonomisk svaghet – potentiellt utan att lyckas få inflationen under kontroll – fortsätter att stärka uppåtrisken för investeringsmetaller under 2023″, sa han.

I sin preliminära uppskattning rapporterade University of Michigan att konsumenterna ser inflationen stiga med 4,6 procent nästa år. Inflationen före covid-19 var långt under 2 procent. 2020 steg inflationen i USA med 1,23 procent. Analytiker har sagt att ett optimistiskt scenario för guld skulle vara om Federal Reserve och andra centralbanker höjer sitt inflationsmål.

Centralbankerna kommer att fortsätta köpa guld 2023

Även om efterfrågan på investeringar var svag fram till 2022, såg den ädla metallen en historisk stark efterfrågan från centralbankerna.

I slutet av tredje kvartalet köpte centralbankerna 673 ton guld, den största volymen sedan 1967. I början av december 2022 rapporterade Kina, för första gången på tre år, att landet köpte 32 ton guld i november.

Nyheter

Viscariagruvan i Kiruna får miljötillstånd

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har idag meddelat att Copperstone erhåller tillstånd enligt miljöbalken till gruv- och vattenverksamhet vid Viscaria gruva i Kiruna.

”Vi är oerhört glada över dagens beslut från domstolen som dessutom har förordnat att tillståndet får tas i anspråk i vissa delar utan hinder av laga kraft (verkställighetsförordnande). Det innebär att vi omedelbart kan påbörja viktiga arbeten för att förbereda för gruvverksamheten. Dagens domslut gör att planen om en återöppning av Viscariagruvan under 2026 ligger fast”, säger Jörgen Olsson, vd för Copperstone Resources.

Tillståndet omfattar brytning av maximalt 3,6 miljoner ton malm per år och förenas med villkor om bland annat utsläpp till vatten och luft, artskydd, Natura 2000 och skyddsåtgärder för rennäringen.

Copperstone ska huvudsakligen utvinna koppar i Viscariagruvan.

Fortsätt läsa

Nyheter

Det talar för råvarusektorn framöver

Publicerat

den

Råvaruexperten Torbjörn Iwarson intervjuas av Placeras Pär Ståhl och Karl Lans om den nystartade råvarufonden Centaur Commodity, vilka råvaror han tror mest på och vad som talar för att investerare bör ha exponering mot sektorn.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stockholm Exergi tecknar världens hittills största avtal med Microsoft för permanenta minusutsläpp

Publicerat

den

Stockholm Exergi ska fånga in koldioxid

Stockholm Exergi har skrivit avtal med Microsoft om 3,33 miljoner ton permanenta minusutsläpp från Stockholm Exergis planerade bio-CCS-anläggning vid Värtan i Stockholm. Det är världens hittills största avtal för permanenta minusutsläpp. Leveranserna planeras att inledas 2028 och kommer att pågå under tio år.

– Avtalet med Microsoft är ett stort steg framåt för vårt bio-CCS-projekt, för Stockholm Exergi och för klimatet. Det är det bästa möjliga erkännandet av både betydelsen, kvaliteten samt inte minst hållbarheten i vårt projekt. Avtalet tar oss ett stort steg närmare vårt investeringsbeslut det fjärde kvartalet i år. Jag tror att avtalet kommer att inspirera företag med ambitiösa klimatmål och vi siktar på att tillkännage fler avtal med andra banbrytande företag under de kommande månaderna, säger Stockholm Exergis vd Anders Egelrud.

Genom att åta sig ambitiösa och frivilliga klimatmål hoppas Microsoft och Stockholm Exergi att kunna bidra till branschens tillväxt för att göra det möjligt för företag att uppnå sina netto-nollmål och för länder att uppfylla målen i Parisavtalet. Nästa steg för Stockholm Exergi är att söka kompletterande statligt stöd och teckna ytterligare avtal på den frivilliga marknaden, vilka båda är förutsättningar för företagets investeringsbeslut senare i år.

Sedan 2020 har Microsoft strävat efter att vara koldioxidnegativa 2030 med strategin att utsläppsminskningar kommer först och kompletteras med en portfölj av avtal för minusutsläpp. Microsoft har offentligt fastställt sina kriterier för minusutsläpp av hög kvalitet, eftersträvat finansieringsbara leveransavtal, förmedlat lärdomar och årligen rapporterat om sina framsteg.

– Vi är mycket stolta över att kunna tillkännage detta avtal mellan oss och Stockholm Exergi för minusutsläpp från deras ledande bio-CCS-projekt vid Värtan i Stockholm. Att utnyttja befintliga biokraftverk är ett viktigt första steg för att bygga upp en global kapacitet för minusutsläpp. I det här fallet är vi nöjda med effektiviteten som uppnås genom att återvinna värme från koldioxidinfångningen till fjärrvärmenäten. Slutligen är det avgörande att biobränslet för bio-CCS-projekt kommer från hållbara källor och vi är imponerade av Stockholm Exergis åtagande på denna punkt, säger Brian Marrs, Senior Director, Energy & Carbon Removal på Microsoft.    

Enligt avtalet med Microsoft, kommer Stockholm Exergi att leverera minusutsläpp enligt strikta kvalitetskrav. Detta inkluderar kriterier för hållbar anskaffning av biobränsle som har utvecklats tillsammans med Microsoft, konservativ kvantifiering av nettomängden minusutsläpp och omfattande övervakning, rapportering och verifiering (MRV).

I linje med den svenska regeringens politik kommer de permanenta minusutsläppen i detta avtal att användas av Microsoft för att motverka egna utsläpp och det kommer transparent att redovisas att de hör till nationen Sveriges klimatmål, på samma sätt som företags utsläppsminskningar bidrar till nationella klimatmål.

Om bio-CCS-anläggningen

När Stockholm Exergis anläggning är i drift kommer den att permanent avlägsna upp till 800 000 ton koldioxid från atmosfären varje år.

Stockholm Exergi fick den 28 mars i år miljötillstånd för den fullskaliga anläggningen. Byggnationen av koldioxidavskiljningen, förvätskningen och mellanlagringen planeras att starta 2025 och kommer att utgöra ett tillägg till Stockholm Exergis befintliga biokraftvärmeverk som har varit i drift sedan 2016. Biobränsleråvaran för projektet kommer likt idag fortsätta vara kontrollerad så att hållbar skogsförvaltning, skydd av känsliga områden och stabila kollager säkerställs. Dessutom kontrolleras att råvaran inte kommer från rundvirke som annars skulle användas för långlivade träprodukter. Den permanenta geologiska lagringen kommer att ske i Norden.

Leveransen av de permanenta minusutsläppen är beroende av Stockholm Exergis slutliga investeringsbeslut, som planeras till fjärde kvartalet i år. För att kunna fatta investeringsbeslut planerar Stockholm Exergi att delta i det svenska stödprogrammet för bio-CCS, som förväntas slutföras före årets slut, samt att teckna ytterligare avtal på den frivilliga marknaden. Finansieringen av projektet bygger också på redan beviljade medel från EU:s innovationsfond. Trots statligt stöd och EU-medel krävs ytterligare intäkter från försäljning av Carbon Removal Certificates (CRC) på den frivilliga marknaden för att investeringsbeslutet ska kunna fattas. Denna affärsmodell, som kommer att kombinera avtalet med Microsoft (och andra privata köpare) med EU-finansiering och statligt stöd, är en stark validering av hur offentlig-privat samfinansiering kan maximera mängden permanenta minusutsläpp och projekt som kan realiseras inom en nations budget för klimatåtgärder.

Fortsätt läsa

Populära