Följ oss

Nyheter

Den globala efterfrågan på guld steg med 36 procent under tredje kvartalet 2022

Publicerat

den

Aktuella marknadsförhållanden kan lätt beskrivas som katastrofala. Inflation, lågkonjunktur, post-pandemiska frågor inklusive lock downs och krig spelar en stor roll på den nuvarande björnmarknaden.

BestBrokers har nyligen publicerat en analys över guldinvesteringsnivåerna i de stora investeringsregionerna Nordamerika, Kina, Indien och Europa.

Globalt sett har efterfrågan på guld av investeringskvalitet under tredje kvartalet varit den högsta sedan första kvartalet 2021. Totalt uppgick efterfrågan till 351,1 ton, en ökning med 36 procent jämfört med tredje kvartalet 2021 och en ökning med 41 procent jämfört med andra kvartalet 2022.

Investeringar i guldtackor och guldmynt på nyckelmarknader

”Den makroekonomiska miljön, inte bara i USA utan globalt, har placerat guld som en försäkring mot inflation och valutafluktuationer i förgrunden. Amerikanska privatinvesterare verkar ha hållit fast vid tanken att guldtackor och myntinvesteringar erbjuder skydd i perioder av envist hög inflation och ekonomisk osäkerhet. Andra kan överväga guld av investeringskvalitet som ett bra alternativ för portföljdiversifiering” säger Alan Goldberg, analytiker på BestBrokers.

Enligt de senaste uppgifterna från det brittiska World Gold Council har försäljningen av amerikanska guldmynt nått sin högsta nivå sedan 1999. Orsaken är investerarnas oro över tillståndet i den amerikanska ekonomin och den högsta inflationen under flera decennier.

Efterfrågan på fysiska guldinvesteringar i USA var fortfarande förhöjd under tredje kvartalet 2022 i ljuset av en komplex makromiljö med ihållande hög inflation, stigande räntor och bromsande ekonomisk tillväxt.

USAs efterfrågan på guld av investeringskvalitet i form av tackor och mynt ökade med 3 procent på årsbasis under tredje kvartalet till 25 ton. Den siffran representerade en minskning med nästan 11 procent jämfört med andra kvartalet 2022, men höll sig fortfarande över den genomsnittliga kvartalsnivån för de senaste 5 åren (15 ton).

I den nordamerikanska regionen som helhet ökade efterfrågan på fysiska guldinvesteringar med 5,2 procent på årsbasis under tredje kvartalet, till 27,9 ton, men minskade med 13,3 procent jämfört med andra kvartalet.

I Kina ökade efterfrågan på guldinvesteringar med 87,4 procent till 70,1 ton under tredje kvartalet från andra kvartalet, då aktiviteten sjönk till följd av covid-19-relaterade nedstängningar. Jämfört med tredje kvartalet 2021 ökade efterfrågan i landet med 8,3 procent förra kvartalet. Lokala guldpriser föll avsevärt i juli och uppmuntrade fyndjakt. Det senare stärktes till och med av att uppdämd efterfrågan släpptes efter stränga pandemirelaterade restriktiva åtgärder i ett antal större städer under andra kvartalet.

I Indien, en annan viktig marknad för fysiskt guld, steg investeringsefterfrågan med 49,3 procent till 45,4 ton under tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet 2022, eftersom investerare drog fördel av lägre guldpriser lokalt, samt en nedgång i lokala aktier. Siffran låg 14 procent över den genomsnittliga kvartalsnivån för de senaste 5 åren. På årsbasis ökade efterfrågan på guldmynt och tånginvesteringar i landet med 5,8 procent förra kvartalet.

I Europa ökade efterfrågan på fysiska guldinvesteringar med 28 procent på årsbasis under tredje kvartalet till 71,8 ton. Guldinvesteringsflöden uppmuntrades av olika faktorer, inklusive en avmattning i tillväxten över stora delar av kontinenten, fortsatt militär konflikt i Ukraina och ett försök från monetära myndigheter att höja räntorna tillräckligt för att hålla tillbaka inflationen utan att tippa regionens ekonomi till en plötslig lågkonjunktur.

I Turkiet sköt efterfrågan på guldinvesteringar i höjden med 509 procent på årsbasis under tredje kvartalet 2022. Jämfört med Q2 2022 uppgår ökningen till 493 procent. Detta är ett tydligt tecken på att investerare finner guldet som en safe haven, särskilt med tanke på den volatila turkiska liran.

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Nyheter

Viscariagruvan i Kiruna får miljötillstånd

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har idag meddelat att Copperstone erhåller tillstånd enligt miljöbalken till gruv- och vattenverksamhet vid Viscaria gruva i Kiruna.

”Vi är oerhört glada över dagens beslut från domstolen som dessutom har förordnat att tillståndet får tas i anspråk i vissa delar utan hinder av laga kraft (verkställighetsförordnande). Det innebär att vi omedelbart kan påbörja viktiga arbeten för att förbereda för gruvverksamheten. Dagens domslut gör att planen om en återöppning av Viscariagruvan under 2026 ligger fast”, säger Jörgen Olsson, vd för Copperstone Resources.

Tillståndet omfattar brytning av maximalt 3,6 miljoner ton malm per år och förenas med villkor om bland annat utsläpp till vatten och luft, artskydd, Natura 2000 och skyddsåtgärder för rennäringen.

Copperstone ska huvudsakligen utvinna koppar i Viscariagruvan.

Fortsätt läsa

Populära