Nyheter
Oroligt elpris under händelserik månad
De senaste tio åren har priset i snitt ökat med 6 procent från augusti till september, men i år fick vi en nedgång på 9 procent och elen levererades därmed till ett snittpris på 32,9 €/ MWh i Norden. Det skriver Entelios och fortsätter nedan.
Tvivel kring fransk kärnkraft, tvärstopp för nederländskt gasfält och explosioner på saudiarabiskt oljeraffinaderi. Detta är bara en del av allt som fick elpriserna att fluktuera i september.
Kraftmarknaden i september präglades av en serie oväntade händelser med ett gemensamt drag: De skapade osäkerhet vilket påverkade priserna på kraftmarknaden på både kort och lång sikt.
På spotmarknaden gick priserna faktiskt ner i september, jämfört med augusti. De senaste tio åren har priset i snitt ökat med 6 procent från augusti till september, men i år fick vi alltså en nedgång på 9 procent och elen levererades därmed till ett snittpris på 32,9 €/ MWh i Norden.
Som alltid är en stor del av nedgången i spotpriset kopplad till vädret, september bjöd på avsevärt mer nederbörd än normalt, något som har pressat de nordiska priserna. Trots att priserna i Tyskland faktiskt har ökat under den här perioden har förbättringen i resursbalansen här hemma haft större effekt på spotpriset.
Fransk kärnkraft
Men september har handlat om mycket annat än bara regnväder. Månaden präglades också av flera händelser som både påverkade priserna i Europa och fick konsekvenser för de nordiska framtidspriserna.
En av de stora nyheterna kom från den största kraftproducenten i Frankrike, EDF, som driver hela 58 kärnkraftreaktorer. EDF rapporterade om en upptäckt som ledde till tvivel på kvaliteten på delar som används i flera av deras reaktorer. Därmed uppstod det osäkerhet om huruvida EDF skulle klara att upprätthålla sina kraftleveranser under den kommande vintern.
Detta gjorde snabbt avtryck på kraftbörsen, de franska framtidspriserna gjorde gick upp kraftigt och drog med sig de andra europeiska kraftpriserna, som i sin tur bidrog till att dra upp de nordiska priserna. Efteråt har EDF kommit med lugnande besked till marknaden vilket har gjort att priserna har gått ner en del igen.
Stramare gasmarknad framöver
Europas största landbaserade gasfält, Groningen, ligger i den norra delen av Nederländerna. Utvinning av gas från det här fältet har under senare år orsakat flera jordskalv med påföljande lokala protester mot verksamheten. Myndigheterna har nu beslutat att stoppa utvinningen från fältet flera år tidigare än man ursprungligen planerat och nedtrappningen startas omedelbart. Konsekvensen är ett något reducerat gasutbud i Europa redan denna vinter.
Längre österut iEuropa skapar gas andra rubriker, ett domstolsbeslut i EU har slagit fast att gasimporten från det ryska bolaget Gazprom genom gasrörledningen Opal (via Östersjön och ner genom östra Tyskland) måste begränsas. För att upprätthålla exporten till Europa måste därför ryssarna förhandla med Ukraina för att öka kapaciteten hos de gasrör som går genom Ukraina.
Skutt i oljepriset
Så till månadens mest dramatiska faktor, angreppet på oljeinstallationer i Saudiarabien skapade den största uppgången i oljepriset någonsin. Denna branta höjning påverkade omedelbart andra råvarupriser och ökade sist men inte minst framtidspriserna på den nordiska kraftmarknaden.
De senaste dagarna har vi fått information om att skadorna på oljeinstallationerna har åtgärdats och att man förväntar sig en återgång till full kapacitet inom kort. Detta bidrar till att lugna marknaden och priserna går ner. Oljepriset är nu tillbaka på nästan samma nivå som före angreppet.
Summan av alla dessa händelser är hög risk för stora fluktuationer (volatilitet) i priserna. Men vi ser nu att priserna i hög grad har gått ner igen, utom vissa riskpåslag som fortfarande har lagts på priserna.
Nyheter
VD för Svemin om Sveriges starka gruvarv och centrala roll i den gröna omställningen
Maria Sunér, vd för den svenska gruvföreningen Svemin, berättar om Sveriges starka gruvarv och dess centrala roll i den gröna omställningen. Sunér lyfter fram regionens rika tillgång på kritiska mineraler, statligt stöd och strävan efter hållbara gruvmetoder, och beskriver Sveriges potential att leda den globala gruvindustrin trots utmaningar som energikostnader och konkurrens.
Nyheter
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
En framträdande del av Donald Trumps kampanj har varit drill baby drill-politik för olja. Hittills har dock inte hans vinst i presidentvalet gett någon prissignal för oljan. USA producerar redan rekordmycket olja och det är oklart om oljebolagen verkligen vill producera mer eftersom kostnaderna stiger när man försöker maximera produktionen. Ännu så länge spelar Kinas efterfrågan och OPECs produktion mer oljepriset än att USAs tillträdande president vill öka USAs produktion. Nordea-analytikern Thina Saltvedt kommenterar.
Nyheter
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.
MEG Energy
MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.
ARC Resources
ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.
Tamarack Valley Energy
Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Analys3 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter4 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Nyheter2 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
-
Nyheter2 veckor sedan
Tredje staden i Finland som satsar på kärnenergiproducerad fjärrvärme med världens enklaste reaktor