Följ oss

Nyheter

Nickel en oväntad vinnare på råvarumarknaden

Publicerat

den

Prisutveckling på nickel

Nickelpriset stiger när lagren minskar och Indonesien hotar med exportförbud. Efter att många andra råvaror har sett uppgångar är det dags för nickel. Denna basmetall är en oväntad vinnare på råvarumarknaden. Under veckan nådde nickelpriset 14 220 USD per ton, motsvarande 6,31 USD per pound. De globala lagren av nickel har kommit att minska som en följd av att tillväxten av elektriska fordon och litiumjonbatterier tar fart.

Nickel, en silvervit metall

Lagren på London Metal Exchange befinner sig nu på den lägsta nivån på sex år och summerar till 149 000 ton. För två år sedan låg lagersiffran på 350 000 ton. Många analytiker argumenterar att den senaste tidens prisuppgång har drivits upp av spekulationer om högre nickelpriser. Att LMEs lager fallit under 150 000 ton sänder en signal till marknadens aktörer om att det finns en risk för ett framtida utbudsunderskott.

Att nickelpriserna åter skulle vända upp har förutspåtts av många analytiker och gruvföretag de senaste året. De flesta var emellertid av uppfattningen att denna uppgång skulle kommit redan förra året, innan USAs president Donald Trump valde att starta ett handelskrig med Kina, som ökade osäkerheten avsevärt.

Eftersom handelskriget mellan USA och Kina orsakade osäkerhet på flera råvarumarknader inklusive nickel, började denna basmetalls pris att falla i mitten av 2018. Nickelpriset sjönk slutligen till 10 435 USD per ton i början av detta år.

Analytikernas framtidsutsikter för nickel

På kort sikt varierar analytikernas utsikter för nickelpriset. I början av året drog Goldman Sachs ned sina prognoser för basmetaller på kort sikt och förutspådde att nickel skulle handlas kring 11 500 USD per ton vid halvårsskiftet 2019. Vidare trodde den amerikanska investmentbanken att nickelpriset skulle ligga kring 12 500 USD per ton vid årets slut. Så här långt har nickelpriset stigit med 39 procent under 2019.

Graf över nickelprisets utveckling

Den nuvarande prisuppgången för nickel hade redan överträffat analytikernas förväntningar i mitten av 2019 och det återstår att se om priset fortsätter att stiga eller inte. Samtidigt har råvaruanalytiker som Deutsche Bank och JP Morgan påpekat att de nuvarande underskotten kommer att fortsätta och som ett resultat kommer nickelpriset inte ha något annat val än att gå uppåt.

Nickelmarknaden

Redan 2016 syntes de första stegen på att nickelmarknaden befann sig i ett utbudsunderskott. Detta utbudsunderskott spås fortsätta till 2025 på grund av att efterfrågan på rostfritt stål och litiumjonbatterier stärkts. Det betyder att det under de kommande åren finns två olika marknader som kommer att konkurrera om utbudet. Förbrukningen av nickel till rostfritt stål växer med cirka 5 procent per år medan användningen i batterier växer mellan 30-40 procent per år. Det betyder att ytterligare en miljon ton nickel kommer att behövas för att möta den beräknade efterfrågan under det kommande decenniet.

Till denna trånga marknad skall emellertid läggas Indonesiens hot att återinföra ett exportförbud för malm från 2022. Indonesien är ett stort nickelexportland och under åren mellan 2014 och 2017 var det förbjudet att exportera nickelmalm. Förbudet infördes ursprungligen i januari 2014 i syfte att tvinga gruvbolag att bygga inhemsk bearbetningskapacitet.

Samtidigt sa Glencores chef för globala nickeltillgångar, Marc Boissonneault, vid en konferens att cirka 140 miljoner elfordon förväntas köras på vägarna år 2030. För att möta detta behövs behövs mer än 1,3 miljoner ton nickel bara för elbilar under denna period.

Genom att sätta denna efterfrågan i perspektiv gick endast 3 procent av nickelproduktionen 2018 till elfordon. Nickelförbrukning för elbilar spås öka till 5 procent av all nickelproduktion år 2020, för att stiga till 18 procent år 2025 och 59 procent år 2030. Även om Indonesien beslutar att inte förbjuda export av råvaran nickel, förutser Glencore att underskottet kommer att fortsätta till minst 2030.

Han kommenterade marknadens grundläggande faktorer och sa att kombinationen av låga nickellager, en stabil rostfri stålproduktion och den växande efterfrågan på elfordon skapade en ”fantastisk framtid” för nickel.

Emellertid varnade TD Securities analytiker för av den senaste tidens prisrörelses spekulativa karaktär kan leda till att många traders lämnar sina positioner. Denne varnar också för sentimentförändringar och säger att om Indonesiens gruvsituation stabiliseras kan nickelpriset komma att falla. Vidare skulle högre priser kunna få fram ytterligare lager som inte spåras av börser, enligt ING.

Nyheter

Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion

Publicerat

den

Gabriel och Thina pratar olja

En framträdande del av Donald Trumps kampanj har varit drill baby drill-politik för olja. Hittills har dock inte hans vinst i presidentvalet gett någon prissignal för oljan. USA producerar redan rekordmycket olja och det är oklart om oljebolagen verkligen vill producera mer eftersom kostnaderna stiger när man försöker maximera produktionen. Ännu så länge spelar Kinas efterfrågan och OPECs produktion mer oljepriset än att USAs tillträdande president vill öka USAs produktion. Nordea-analytikern Thina Saltvedt kommenterar.

Fortsätt läsa

Nyheter

De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada

Publicerat

den

Fat med olja och naturgasledningar med en kanadensisk flagga i bakgrunden

Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.

MEG Energy

MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.

ARC Resources

ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.

Tamarack Valley Energy

Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden

Publicerat

den

En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.

Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.

– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia

I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.

– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.

Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).

DecemberJanuariFebruari
Systempris65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris)67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris)71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris)
SE140 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE240 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE377 öre/kWh (79 öre)78 öre/kWh (80 öre)76 öre/kWh (50 öre)
SE482 öre/kWh (80 öre)79 öre/kWh (84 öre)83 öre/kWh (55 öre)
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära