Följ oss

Nyheter

Pakistan spås bli nästa stora oljeproducent

Publicerat

den

Pakistans flagga

Pakistans oljereserver, som tros vara belägna utanför Karachi, kan göra nationen till en stor aktör inom oljeindustrin. Spekulationer om oljereserverna i Pakistan har funnits i flera månader nu, och det verkar som att varje dag kommer landet närmare att hitta vad som kan vara landets ekonomiska frälsning.

Vissa människor är fortfarande skeptiska när det gäller storleken på Pakistans oljereserver, och huruvida borrarna faktiskt kan hitta dem.

Pakistans flagga

Oljereserver i Pakistan attraherar emellertid utländska investerare. Detta eftersom Pakistan kan komma att bli en av de tio största oljeproducenterna i världen med dessa fyndigheter.

Tecknade avtal med Exxon Mobil

I maj 2018 tecknade Pakistan ett avtal med oljegiganten Exxon Mobil. Avtalet gav företaget 25 % i working capital i utbyte mot prospekteringsverksamhet utanför Karachi. Exxon Mobil anger på sin webbplats att de för närvarande är involverade i utforskande verksamheter i området som kallas Block G. På webbplatsen står det också klart att 25 % working capital för olja som upptäcks i området är den primära termen i avtalet, vilket tyder på att bolaget tror att det finns värdefulla reserver under ytan.

Det italiensktägda bolaget Eni Pakistan är också inblandat i prospekteringen i området, vilket ger dem en stor andel i eventuella oljereserver i Pakistan. Pakistanska statens egna bolag Pvt. Ltd. Oil and Gas Development Company Limited är den tredje stora aktören i området, enligt OilPrice.com.

Pakistans oljereserver kan vara nyckeln till att växa nationens ekonomi

Pakistan är idag beroende av utländsk olja. Just nu producerar Pakistan endast cirka 15 % av efterfrågan på petroleum från sina egna oljereserver. Detta gör att nationen är beroende av länder som Saudiarabien att tillgodose behovet av petroleumbaserade produkter. Med den stadiga ökningen av oljepriset under de senaste åren har Pakistan använt mer och mer av sin utländska valutareserv till oljeimporten. Upptäckten av oljereserver i Pakistan kan vara ett svar på böner för både regeringen och Pakistans folk.

Rykten

År 2018 började rykten om storleken på eventuella oljereserver i Pakistan, och spekulanter började notera aktiviteten i landet. PeakOil.com rapporterade att den pakistanska ministern för sjöfartsfrågor och utrikesfrågor gjorde ett uttalande angående Exxon Mobils prospektering. I sitt uttalande sa han: ”ExxonMobil har köpt ett block av pakistanska djuphavsborrningsrättigheter utanför Indus delta för prospektering. Deras borrning är ännu inte påbörjad eftersom djupet är väldigt intensivt men de är väldigt hoppfulla på framgång när de upptäcker en stor oljefyndighet. ”

Detta uttalande gav upphov till rykten om en pakistansk oljestrike som kunde vara bara några månader bort. Skeptiker kände emellertid att det var möjligt att han helt enkelt försökte införa hopp i hjärtat av det pakistanska folket och locka fler investerare till oljebranschen i sitt land.

Premiärminister Imran Khan är hoppfull

Trots skepticism om den faktiska storleken på oljereserverna i Pakistan är Imran Khan fortfarande hoppfull att en stor oljestrike inte är långt borta. I ett uttalande sade han nyligen: ”Vi hoppas att vi hittar stora reserver av gas och olja i havet nära Karachi. Nationen borde be för detta och jag kommer snart att meddela goda nyheter om detta. Gud vill att reserverna blir så stora att vi inte behöver importera någon olja. ”

Statsministern tog också upp frågan om både Indien och Afghanistan. Han sade att medan Indien skulle förbli ett hot tills valet hölls där, skulle Pakistan hålla ett vakande öga på landet. När det gäller Afghanistan noterade han att han önskade fred i landet. ”Vi vill ha vänliga relationer med Afghanistan. Om det finns fred i Afghanistan kommer det att bli fred i Pakistan. ”Han nämnde att talibanledarna hade bett att träffa honom, men regeringstjänstemän i Kabul hade inlagt ett veto mot detta möte.

Pakistan och SCO

ValueWalk rapporterade redan 2015 att Pakistan hade anslutit sig till Shanghai Cooperation Organization, ledd av Kina och Ryssland. SCO kontrollerar en stor del av de globala oljereserverna. Om Exxon faktiskt hittar stora oljereserver i Pakistan, kommer det utan tvekan att öka nationens ställning i organisationen.

Nyheter

Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige

Publicerat

den

Romina Pourmokhtari

Regeringen går vidare med planerna att ta bort förbudet mot uranbrytning i Sverige. Kommuner ska kunna stoppa utvecklingen av urangruvor om de klassas som kärnteknisk verksamhet. Är uran en biprodukt till annan brytning räknas det dock inte som kärnteknisk verksamhet. Den exakta definitionen är ännu inte bestämd. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger till Sveriges Radio att det är hyckleri att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tuffa tider för stål i Europa

Publicerat

den

Felix Lindberg

Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.

Felix Lindberg kommenterar stålmarknaden.
Fortsätt läsa

Nyheter

LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa

Publicerat

den

Illustration LKABs industripark för kritiska mineral med fullt utbyggda anläggningar

LKAB lämnar idag in sin ansökan om miljötillstånd för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Den planerade industriparken kan bli den första i sitt slag i Europa och en betydande byggsten i att öka självförsörjningen av kritiska mineral, med potential att täcka sju gånger behovet av fosfor till svenskt jordbruk.

– Denna ansökan är resultatet av ett gediget arbete under fyra års tid. Det handlar om en viktig milstolpe som är av stor betydelse för regionen, Sverige och för Europas beredskap. Genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från det material som vi redan bryter kan vi stärka vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor, samtidigt som vi kan öka försörjningstryggheten och förse samhället med dessa kritiska mineral som behövs för omställningen, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.

Utbudet av fosfor för mineralgödsel är avgörande för matförsörjningen i Sverige och EU, medan sällsynta jordartsmetaller används för elektrifieringen och digitaliseringen av samhället, till exempel tillverkning av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken kunna täcka cirka sju gånger Sveriges behov och åtta procent av EU:s behov av fosfor. Idag finns ingen utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.

– Behovet av kritiska mineral är brådskande sett till det geopolitiska läget och Sveriges mål om att nå fossilfrihet år 2045. EU är idag helt importberoende av fosfor och sällsynta jordartsmetaller och har klassificerat dessa som kritiska råmaterial för samhället. Denna ansökan är avgörande för att möjliggöra ett framtida investeringsbeslut om fullskalig produktion i Luleå, säger Darren Wilson.

Ansökan till Mark- och miljödomstolen avser ett miljötillstånd att bedriva storskalig industriverksamhet samt hamnverksamhet på Svartön i Luleå. Verksamheten bygger på att nyttja avfallsströmmar från järnmalmsproduktionen i Gällivare, där apatitkoncentrat framställs för vidareförädling i Luleå. Här planerar LKAB att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller, samt gips som biprodukt. Genom en stegvis uppskalning kan verksamheten utökas med fler processanläggningar över tid, för att stå i full drift under 2030-talet.

– LKAB:s tillståndsansökan är ytterligare ett steg på vägen mot en utbyggd industripark i Luleå. Det är glädjande att de arbetar på enligt sin plan med etableringen, som är betydelsefull för kommunens och regionens fortsatta utveckling som nav i omställningen. Produktionen av dessa kritiska mineral för vindkraftverk, elbilar och matförsörjning är viktigt för hela vårt samhälle och ger oss möjligheten till att skapa nya arbetstillfällen inför framtiden, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun.

Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera de teknologier som krävs för utvinning av kritiska mineral. Resultaten från anläggningen, tillsammans med miljötillståndet för industriparken, kommer att ligga till grund för kommande beslut om storskalig produktion. Det är även avhängigt av miljötillståndet för LKAB:s verksamhet och apatitverk i Gällivare, där tillståndsprocessen pågår.

Fakta om LKAB och kritiska mineral

  • LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag inte tas till vara och blir till avfall.
  • Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt för byggindustrin.
  • Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
  • EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
  • Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
  • Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan. Europa har idag ingen egen utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller.
  • LKAB har ansökt om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå och den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer med höga halter sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Kiruna till strategiska projekt enligt EU:s Critical Raw Materials Act.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära