Följ oss

Nyheter

Bättre mjölkprissäkerhet för bönderna

Publicerat

den

Ett glas med mjölkNya Zeeländska Fonterra har i december meddelat att bolaget kommer att införa ett nytt finansiellt verktyg för att hjälpa jordbrukarna att få mer säkerhet om vad de kommer att betalt för sin mjölk för säsongen. Det nya fasta mjölkpriset, Fixed Milk Price, kan hjälpa dem med budgetering, planering och lönsamheten på gården.

Fixed Milk Price förenar en uppsättning av sju innovativa finansiella verktyg för att hjälpa jordbrukarna att dela upp och investera i sina gårdar. Dessa verktyg inkluderar Share-up Over Time Contract, Invest as You Earn, Dividend Reinvestment Plan, Strike Price Contract, Contract Fee for Units och Smart Finance.

Fonterras Global Operations Chief Operating Officer Robert Spurway säger att ”som ett kooperativ ägt av 10 000 jordbruksfamiljer, är vi engagerade i att skapa skillnad för bönderna i Fonterra och att erbjuda flexibla alternativ som hjälper dem att dela upp, investera på gården och hantera sin ekonomiska exponering. ”

Volatiliteten på den globala marknaden

”Den här säsongen påminner oss om volatiliteten på den globala marknaden och den inverkan det kan ha på mjölkpriset. Medan kooperativet hanterar denna volatilitet så bra som möjligt när vi säljer våra produkter, inser vi att det är bönder som känner sig drabbade av det.”

”Förutom att ge bönderna möjlighet att få mer prissäkerhet, kommer fastmjölkpriset också att ge kooperativet en säkerhet om de marginaler som det kan uppnå på en del levererad mjölk. Det är en win-win, säger Spurway.

I utvecklingen av detta nya verktyg inkorporerade Fonterra återkoppling från sina jordbrukare på tidigare prissättningsverktyg och säkerställde att fast mjölkpris är mer transparent, flexibelt och tillgängligt.

Hur det kommer att fungera

  • Alla bönder från Fonterra kommer att ha möjlighet att delta varje månad (exklusive januari och februari).
  • Fastmjölkpriset kommer att refereras till NZX Milk Futures Market, minus en serviceavgift på högst 10c / kgMS i början.
  • Under en säsong kommer bönderna att kunna säkra upp till 50 % av den beräknade mjölkproduktionen per gård.
  • Fonterra kommer att göra minst 1 miljon kgMS tillgängligt vid varje tillfälle och upp till totalt 5 % av Nya Zeelands mjölkleveranser tillgängliga under en viss säsong.

Jordbrukarna uppdaterades också om kooperativets planer på att ge dem mer meningsfullt erkännande och belöningar under säsongen 2019/2020 för att producera högkvalitativa, säkra och hållbara mejeriprodukter.

”Fonterra-bönder har länge varit ledande när det gäller mjölkkvalitet, djurs välbefinnande och bästa miljöpraxis, och bör erkännas för den skillnad de gör som ett kooperativ”, säger Spurway.

”Vi kommer att ge ett bättre erkännande till de många Fonterra-bönder som gör sitt yttersta för att producera mejeprodukter av världsklass, tar hand om sina djur och skyddar miljön för kommande generationer. På samma gång kommer vi att rikta vårt stöd till de bönder som vill göra förbättringar.”

Tydligare och mer konsekvent

”Fonterra kommer också att utarbeta ett tydligare och mer konsekvent tillvägagångssätt för hur man hanterar situationer där miniminormer inte uppfylls, för att hjälpa till att skydda ryktet för den absoluta majoriteten av jordbrukare, kooperativet och den större mejeriindustrin”, säger Spurway.

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Nyheter

Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Publicerat

den

Solceller på tak

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.

– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.

Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.

MedelspotprisMars 2024Mars 2025
Elområde 1, Norra Sverige     56,60 öre/kWh   15,80 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige     56,60 öre/kWh   10,95 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige     59,47 öre/kWh   50,81 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige     63,36 öre/kWh   60,46 öre/kWh

Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Ankkurva
Fortsätt läsa

Nyheter

Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.

Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.

Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära