Följ oss

Nyheter

Bättre mjölkprissäkerhet för bönderna

Publicerat

den

Ett glas med mjölkNya Zeeländska Fonterra har i december meddelat att bolaget kommer att införa ett nytt finansiellt verktyg för att hjälpa jordbrukarna att få mer säkerhet om vad de kommer att betalt för sin mjölk för säsongen. Det nya fasta mjölkpriset, Fixed Milk Price, kan hjälpa dem med budgetering, planering och lönsamheten på gården.

Fixed Milk Price förenar en uppsättning av sju innovativa finansiella verktyg för att hjälpa jordbrukarna att dela upp och investera i sina gårdar. Dessa verktyg inkluderar Share-up Over Time Contract, Invest as You Earn, Dividend Reinvestment Plan, Strike Price Contract, Contract Fee for Units och Smart Finance.

Fonterras Global Operations Chief Operating Officer Robert Spurway säger att ”som ett kooperativ ägt av 10 000 jordbruksfamiljer, är vi engagerade i att skapa skillnad för bönderna i Fonterra och att erbjuda flexibla alternativ som hjälper dem att dela upp, investera på gården och hantera sin ekonomiska exponering. ”

Volatiliteten på den globala marknaden

”Den här säsongen påminner oss om volatiliteten på den globala marknaden och den inverkan det kan ha på mjölkpriset. Medan kooperativet hanterar denna volatilitet så bra som möjligt när vi säljer våra produkter, inser vi att det är bönder som känner sig drabbade av det.”

”Förutom att ge bönderna möjlighet att få mer prissäkerhet, kommer fastmjölkpriset också att ge kooperativet en säkerhet om de marginaler som det kan uppnå på en del levererad mjölk. Det är en win-win, säger Spurway.

I utvecklingen av detta nya verktyg inkorporerade Fonterra återkoppling från sina jordbrukare på tidigare prissättningsverktyg och säkerställde att fast mjölkpris är mer transparent, flexibelt och tillgängligt.

Hur det kommer att fungera

  • Alla bönder från Fonterra kommer att ha möjlighet att delta varje månad (exklusive januari och februari).
  • Fastmjölkpriset kommer att refereras till NZX Milk Futures Market, minus en serviceavgift på högst 10c / kgMS i början.
  • Under en säsong kommer bönderna att kunna säkra upp till 50 % av den beräknade mjölkproduktionen per gård.
  • Fonterra kommer att göra minst 1 miljon kgMS tillgängligt vid varje tillfälle och upp till totalt 5 % av Nya Zeelands mjölkleveranser tillgängliga under en viss säsong.

Jordbrukarna uppdaterades också om kooperativets planer på att ge dem mer meningsfullt erkännande och belöningar under säsongen 2019/2020 för att producera högkvalitativa, säkra och hållbara mejeriprodukter.

”Fonterra-bönder har länge varit ledande när det gäller mjölkkvalitet, djurs välbefinnande och bästa miljöpraxis, och bör erkännas för den skillnad de gör som ett kooperativ”, säger Spurway.

”Vi kommer att ge ett bättre erkännande till de många Fonterra-bönder som gör sitt yttersta för att producera mejeprodukter av världsklass, tar hand om sina djur och skyddar miljön för kommande generationer. På samma gång kommer vi att rikta vårt stöd till de bönder som vill göra förbättringar.”

Tydligare och mer konsekvent

”Fonterra kommer också att utarbeta ett tydligare och mer konsekvent tillvägagångssätt för hur man hanterar situationer där miniminormer inte uppfylls, för att hjälpa till att skydda ryktet för den absoluta majoriteten av jordbrukare, kooperativet och den större mejeriindustrin”, säger Spurway.

Nyheter

Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Publicerat

den

Jonas Lindvall, grundare och vd för Perthro AB

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.

Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.

Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.

”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.

Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad

Publicerat

den

Oljepriset är åter i fokus på grund av kriget i Mellanöstern. Är marknadens tystnad om de stora riskerna, det som vi egentligen verkligen bör oroa oss för? Och varför funderar Tyskland på att plocka hem sin guldreserv från New York? I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Henrik Mitelman om olja, tystnad och guld. Europa är ju mer beroende av oljepriset än USA, hur orolig ska man vara för att det stiger? En krönika i Financial Times lyfte nyligen “marknadens oroande tystnad”, den syftade på skillnaden mellan den dystra geopolitiska utvecklingen i världen och en marknad som samtidigt återhämtat sig 20 procent sen början av april, trots tullkriget. Vad säger marknadens tystnad egentligen? I Tyskland pågår en debatt om att plocka hem sin guldreserv från USA. Handlar det om bristande förtroende för Donald Trump – och kan det rentav ha något med “hämndskatten” att göra?

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära