Följ oss

Nyheter

Vindkraften når rekordnivåer

Publicerat

den

Solceller och vindkraftverk
Solceller och vindkraftverk

Bild: E.ON Sverige

Sommaren och inledningen av hösten har präglats av mycket höga elpriser, främst beroende på torkan som lett till minskad vattenkraft. Dessutom har det blåst mindre än normalt. De senaste veckornas intensiva lågtrycksvandring med mycket vind och nederbörd i delar av Skandinavien har lett till ökad produktion av vind- och vattenkraft, vilket pressar ner elpriset rejält, från 55 öre per kWh förra veckan till 43 öre denna vecka.

– Den här veckan är vindkraften på rekordnivåer och står för drygt 18 procent av vår elförbrukning, medan kärnkraften täcker 24 procent av vår elförbrukning. Den ökade produktionen av såväl vind- vatten och kärnkraftsproduktion har återigen gjort oss till nettoexportörer av el, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på elbolaget Bixia.

Den ökade vind- och vattenkraften tillsammans med hög kärnkraftstillgänglighet har gjort att elpriset har fallit från 55 öre per kWh förra veckan till 43 öre denna vecka. Bixia räknar med att den hydrologiska balansen, dvs den samlade mängden vatten och snö i de nordiska magasinen, stärks kraftigt.

– I början av september låg den hydrologiska balansen på minus 26 TWh, vilket är extremt lågt. Under denna vecka har den stärkts till minus 18 TWh, vilket fortfarande är under det normala, säger Matina Rosenberg.

Vi är nu inne i slutet av årets andra revisionsperiod av kärnkraftverken.

– Kärnkraftstillgängligheten ökar under veckan och i slutet av veckan beräknas den vara uppe på 95 procent, säger Matina Rosenberg.

Från import till export

Norden har under sommaren varit nettoimportörer av el på grund av de låga vattenmagasinsnivåerna, reducerad kärnkraft och lite vind. Men under förra veckan och innevarande vecka har vi gått från att importera till att exportera.

Omkring 60 procent av den el vi använder i Sverige kommer från förnybara källor som vatten, vind och sol och varje år ökar den andelen. Tittar man på Europa som helhet är motsvarande siffra cirka 20 procent och en stor del av energiförsörjningen importeras i form av gas.

–Vårt land har fantastiska naturförutsättningar – med alla våra vattendrag, goda geografiska lägen för vindkraft och långt bättre lägen för solkraft än vad många tror, säger Matina Rosenberg.

Nyheter

Guldpriset slår nytt rekord, är nu över 2600 USD

Publicerat

den

Guldpriset slog ett nytt rekord idag och handlas nu över 2600 USD per uns. Att amerikanska FED sänkte räntan i ett dubbelt steg, dvs 0,5 %, får nu genomslag.

”Priserna väntas få bra stöd under de kommande månaderna på grund av en svagare amerikansk dollar och lägre obligationsräntor, samt mot bakgrund av förhöjda geopolitiska spänningar” skriver BMI Research i en kommentar.

Spotpriset på guld
Spotpriset på guld i USD.
Fortsätt läsa

Nyheter

Alight säkrar miljardfinansiering för att bygga solcellsparker på totalt 220 MW

Publicerat

den

Alight, en svensk solutvecklare och energiproducent, har säkrat finansiering till en portfölj av solparker i Sverige med den nederländska långivaren Rabobank. Finansieringen ger Alight upp till 110 miljoner euro för att bygga, äga och driva cirka 220 MW av små till medelstora solparker (upp till 50 MW) i Sverige, vilket ytterligare stärker bolagets position på marknaden.

Portföljfinansieringen tros vara den första av sitt slag i Norden. De tre första projekten som kommer att finansieras genom avtalet är ett 4 MW-projekt i Halland, ett 6 MW-projekt i Södermanland och ett 15 MW-projekt i Uppland. Resterande projekt kommer att realiseras inom de kommande två åren.

– Med detta kapital i ryggen får vi möjlighet att finansiera små till medelstora projekt och bidrar till att påskynda omställningen till förnybar energi i Sverige – i en tid när landets elbehov ökar kraftigt. Vi är stolta över att Rabobank visar på innovation genom detta partnerskap som gynnar hela landet, och vi hoppas att fler finansieringar följer, säger Harald Överholm, VD för Alight.

– Som finansiell partner vill vi stötta våra kunder på deras hållbara resa. Vi inspireras av Alights vision att accelerera omställningen till solkraft och imponeras av företagets förmåga att förverkliga lönsamma projekt. Denna finansiering är den första i sitt slag och möjliggör mer solkraft i Sverige. Vi är glada över att kunna vara en del av Alights resa för att ställa om samhället till förnybar energi, säger Marc Schmitz, chef för Project Finance Europe på Rabobank.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på att säkra landets tillgång på olika råvaror

Publicerat

den

Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.

Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära