Nyheter
Den amerikanska oljeexporten kan öka efterfrågan på pipelines
USA kan komma att öka sin oljeproduktion med så pass mycket som 4 miljoner fat råolja per dag under de närmaste åren. Större delen av denna olja kan komma att exporteras vilket skulle göra USA till den näst största oljeexportören i världen. Denna produktion kan öka efterfrågan på pipelines som i dag används för att frakta olja från de källor där den utvinns till de hamnar som kan ta emot fartyg som kan exportera oljan till slutanvändarna.
Det mesta av det nya utbudet kommer i form av light sweet- och ultra light-olja. Eftersom raffinaderier längs Gulfkusten i stor utsträckning är utrustade för att hantera medium och tung råolja, kommer den nya produktionen förmodligen inte att hitta köpare i USA.
900 000 fat olja per dag
En ny studie från Wood Mackenzie förutspår att endast cirka 900 000 bpd av tillförseln kommer att tas upp på hemmamarknaden. Det gör att mer än 3 miljoner fat råolja per dag måste finna sin väg till exportmarknaderna om de aggressiva produktionsprognoserna blir verklighet. Bernstein Research hävdar att all ny produktion kommer att gå till exportmarknaden. IEA prognostiserar slutligen att den amerikanska exportkapaciteten av råolja skulle kunna uppgå till nästan 5 mb/d fram till 2023.
WoodMac uppskattar att initialt kommer mycket av den exporterade råoljan att hamna i Europa, där raffineringsvärdena är höga. Amerikansk olja måste emellertid konkurrera med råolja som kommer från Västafrika. När den europeiska marknaden är mättad kommer USAs skifferolja att omdirigeras till Asien. Stora transportkostnader till Asien kommer att tvinga amerikanska transporter att erbjudas med kraftig rabatt om de ska vara konkurrenskraftiga. Det verkar emellertid troligt att exporten kommer att öka stadigt.
Inflödet av råolja kräver en översyn av rörledningarna
Inflödet av ny olja som kommer från de amerikanska skifferfälten kommer emellertid att kräva en översyn av rörledningar och exportterminaler längs Gulfkusten. Permian Basin förväntas leda denna händelseutveckling, vilket ger en tillförsel om cirka 2 mb/d till 2023. Redan nu har bassängen problem med flaskhalsarna i rörledningen vilket tvingat producenterna att vänta med att slutföra borrade brunnar.
Midstream-sektorn arbetar för att lösa problemen
Capline-rörledningen som går från Louisiana till Illinois, och används för att transportera stora volymer importerad olja norr till Midwest-raffinaderier, har sett volymerna öka kraftigt. Ägarna vill nu vända flödet och skicka råolja från Bakken till Gulfkusten, antingen för raffinering eller export.
Nya rörledningar, till exempel BridgeTex, Permian Express och Cactus pipelines, har börjat transportera Permianolja till Texas kust de senaste två åren. I och med detta raderas vad som en gång varit en kraftig rabatt för Midland crude i förhållande till WTI på grund av infrastrukturflaskhalsarna.
Om produktionen i Permian fortsätter att stiga behövs ytterligare kapacitet. Efterfrågan på rörledningar kommer att stiga i minst samma takt som produktionen. Cactus pipeline-nätverket förbereder sig på att addera ytterligare två ledningar, som utökar kapaciteten från 390 000 bpd till 575 000 bpd. Ledningarna går från Permian till Corpus Christi, och expansionen förväntas komma online före slutet av nästa år. Financial Times uppskattar att midstream-kapaciteten är under uppbyggnad och att den kommer att ha ökat med minst 2,1 mb/d i närtid. Detta behövs då nästan alla tillgängliga rörledningar är fyllda, något de tidigare inte var.
Exportkapaciteten måste öka
Det kommer också krävas ny exportkapacitet längs kusten i USA, både i Texas och Louisiana. Den senaste uppgraderingen av Louisiana Offshore Oil Port (LOOP) har inlett en ny era för den amerikanska exporten, vilket gör det möjligt för mycket stora fartyg (VLCC) att lasta amerikansk skifferolja för export utomlands.
Ytterligare utbyggnader för att hantera den växande produktionen av skifferolja finns inplanerade. Konsultföretaget WoodMac säger att Corpus Christi hamn är nästa uppenbara kandidat för ökningar i transporter. Konsultföretaget anser att råoljeexport från Corpus Christi kommer att stiga till 1 mb/d år 2020 och 2 mb/d år 2023.
Det innebär en radikal omarbetning av USAs rörledningssystem och exportanläggningar för att kanalisera olja som en gång hade gått från kusten till inlandet tillbaka i den andra riktningen.
Nyheter
Nya rekord i global användning av kol
Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.
Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.
Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.
Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.
Nyheter
Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan
Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.
Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.
Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.
Nyheter
Kinas produktion av kol slår nytt rekord
Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.
Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.
Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter4 veckor sedan
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden