Följ oss

Nyheter

Förutsättningarna för oljeraffinaderierna

Publicerat

den

Oljeraffinaderi
Oljeraffinaderi

Foto: Dan DeLuca

Aktierna i många oljeraffinaderier såldes ut ganska aggressivt under 2015, men sett i efterhand var denna sektor betydligt bättre än många andra företag som arbetar med produktion, utveckling och prospektering av olja. Oljeraffinaderierna klarade sig i allmänhet också bättre än de tjänsteföretag som arbetar inom oljesektorn. Det var en stark efterfrågan på oljeraffinaderiernas produkter och höga vinstmarginaler som bidrog till att stabilisera deras aktiekurser, vilket kom att leda till att detta blivit en safe haven för energiinvesterare. Däremot kommer det att vara svårt för raffinaderierna att matcha eller överträffa denna utveckling under 2016 och 2017, i alla fall med dagens förutsättningar.

Fortsatt hög efterfrågan på slutprodukterna

Situationen med ett globalt överflöd av råolja döljer det faktum att det finns en hög efterfrågan på både själva råvaran och de olika slutprodukterna, något som gynnar raffinaderierna framför producenterna. Situationen är dessutom mer komplex då det råder en mycket ojämn lönsamhet runt om i världen vilket gör det svårt att göra en bredare och överskådlig analys. Lokala krafter och händelser påverkar oljeraffinaderierna, vilket gör vissa till vinnare och andra förlorare.

Generellt sett har de europeiska och asiatiska raffinaderierna starkare balansräkningar än sina amerikanska motsvarigheter, men ekvationen håller på att förändras på grund av de osäkra ekonomiska utsikterna och en snabb nedgång i råoljepriset.

I allmänhet rapporterade raffinaderierna starkare vinster under 2015 än under 2014, något som till stor del beror på att raffinaderierna kunde dra fördel av crack spreadar, det vill säga de kunde dra fördel av skillnaden mellan priset på råolja och petroleumslutprodukter. Raffinaderierna kunde dra fördel av ett lägre oljepris eftersom priset på bensin, eldningsolja och andra raffinerade petroleumprodukter inte föll lika snabbt som råolja på många platser runt om i världen.

Flera marknadsbedömare är av åsikten att oljepriset kommer att återhämta sig under de kommande månaderna, eller i alla fall under 2016. Om detta sker är det också sannolikt att det kommer att uppstå ett nytt handelsmönster som kommer att styra priset på råolja och dess derivat bensin och eldningsolja under många år framåt. Om detta handelsmönster infinner sig kommer priserna att stabilisera sig, och sänka de potentiella vinsterna för en crack spread.

Olika sätt att få exponering mot raffinaderier

Downstreamföretag, till exempel Tesoro Corp (TSO), Valero Energy (VLO), Marathon Petroleum (MPC) och Phillips 66 (PSX) har dominerat energisektorn under de senaste åren. Under dessa år har företagen kunnat dra fördel av den stora skifferrevolutionen på oljemarknaden, men de har också gynnats av den amerikanska och globala ekonomiska expansionen. Faktum är att Valero Energy avslutade börsåret med en aktiekurs som låg i närheten av denna akties all-time-high, något som få personer trodde var möjligt. Alla dessa företag avslutade börsåret 2015 med en aktiekurs som var högre än vad den var när börshandeln inleddes samma år.

En satsning på hela industrin

Att satsa på ett enskilt företag kan vara riskabelt, men det finns en lösning på det problemet. Market Vectors Oil Refiners ETF (CRAK) är ett av de få investeringsinstrument för detta ändamål, en börshandlad fond som lanserades i augusti 2015. Denna ETF följer Market Vectors Global Oil Refiners Index, ett regelbaserat marknadsviktat index som i dagsläget omfattar 26 olika värdepapper.

Denna ETF har fördelen att den erbjuder en internationell exponering mot oljeraffinaderier eftersom endast 37,88 procent av denna fonds tillgångar per den 31 december var amerikanska. Istället är det Japan, Sydkorea, Indien och Australien som står för den största vikten, tillsammans har dessa länder en aggregerad kapitalvikt på 64 procent av fondförmögenheten i CRAK. Denna ETF har ingen exponering mot vare sig Mellanöstern eller Ryssland, något som är en fördel med tanke på dagens geopolitiska läge, men en nackdel då dessa två regioner är världens största när det gäller raffinering av olja.

CRAK är emellertid ännu så länge en liten ETF, det finns i dag cirka 3,6 MUSD under förvaltning. Detta är emellertid normalt för en ny börshandlad fonds liv. Nackdelen är att en låg förvaltad volym ger en låg likviditet och stora spreadar, det vill säga en stor skillnad mellan köp- och säljkursen.

Nyheter

Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Publicerat

den

Kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.

Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Kinas produktion av kol, januari till mars per år.
Fortsätt läsa

Nyheter

Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Publicerat

den

Grafer över råvarupriser

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.

Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Samtal om råvarumarknaden.
Råvarupriser exklusive energi under 5 år
Index över råvarupriser exklusive energiråvaror. Sett över 5 år är det totala fallet den senaste tiden inte enormt.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära