Följ oss

Nyheter

Kommer oljepriset falla till 20 USD eller stiga till 70 USD per fat?

Publicerat

den

Ett rostigt oljefat

Ett rostigt oljefatGoldman Sachs säger att de ser ett pris på 20 USD per fat olja, och att det aktuella rallyt är ett lämpligt tillfälle att sälja på. Samtidigt säger UBS att deras analytiker bedömer att vi snart kommer att se oljan handlas till 70 USD per fat. Samtidigt ser fundamenta för oljepriset fortfarande negativt ut. Addera den ryska närvaron i Mellanöstern så tillkommer ännu fler orosmoment.

Makrofundamenten på den globala oljemarknaden har fortsatt att visa på ett överutbud och baisse, även om det har skett en markant förbättring under de senaste månaderna. Å andra sidan är den geopolitiska situationen i Mellanöstern värre än någonsin.

Fundamenta

Det låga oljepriset ser ut att ge effekt, efterfrågan ökar samtidigt som den inhemska oljeproduktionen i USA minskade med 0,01 miljoner fat per dag under september 2015, en minskning från 9,7 miljoner fat per dag 2014. Antalet borriggar i USA har nu nått den lägsta nivån på fem år, 605 stycken, samtidigt som den amerikanska efterfrågan på olja nådde en rekordnivå på nästan 20 miljoner fat per dag, en ökning med 3,5 procent jämfört med året innan. De låga bensinpriserna i USA ger ett fortsatt stöd för en ökad efterfrågan på olja.

Det låga antalet borriggar är en bekräftelse på en drastisk kapitalbudgetnedskärning hos de oljeproducerande företagen. Den kinesiska kraschlandningen som alla oroat sig för har däremot inte materialiserat sig alls. Den kinesiska aktiemarknaden har stabiliserats och ekonomin i Kina fortsätter att växa. Läget i Kina verkar förhållandevis ljust. Om vi tittar närmare på de olika faktorerna som påverkar oljepriset är det enklare att förstå hur dessa kommer påverka oljepriset i framtiden.

Den grundläggande bilden ser, trots den senaste tidens förbättringar, fortsatt negativ ut. Storleken på de amerikanska oljelagren ligger på samma nivå, cirka 460 miljoner fat, som de legat på sedan i början av juli 2015. De totala lagren av råolja och petroleumprodukter låg under förra veckan på 1,3 miljarder fat, en siffra som har ökat sedan november 2014. Siffran visar att även om oljelagren inte längre ökar så beror det på att oljan förfinas till bensin, jetbränsle, diesel och andra saker som sedan lagras vidare. Det totala överutbudet av olja, inklusive oljeprodukter, har blivit värre, inte bättre

Samtidigt rapporterar OPEC att deras totala produktion nu ligger på 31,57 miljoner fat per dag, den högsta nivån sedan april 2012. Vad värre är, produktionen överstiger OPECs eget mål om 30 miljoner fat olja per dag.

IEA uppskattar att efterfrågan på olja kommer att öka med 1,7 miljoner fat per dag i år, men den globala marknaden ser fortfarande ett överutbud om minst en miljon fat per dag. Prisuppgången på oljemarknaden från botten på 37 USD per fat har således inte drivits av fundamenta.

Geopolitik

Förändringen av den amerikanska Mellanösternpolitiken betraktas av många bedömare som djupt destabiliserande. USAs återföring av en 40-årig politik som innebär att hålla Ryssland utanför Mellanöstern har djupa och omfattande konsekvenser.

Efter det att Ryssland ingrep militärt i Syrien, tog det mindre än två veckor innan det ledde till en allvarlig militär situation med Turkiet, ett land som sedan länge är medlem av NATO. Rysslands första bombmål var inte ISIS, utan de USA-stödda rebellerna, vilket tolkas som att Rysslands mål är att stötta Assads regering. Detta i sin tur innebär att Ryssland kommer att skapa ett shiitiskt fäste i Syrien med Iran och Ryssland som allierade. Det gör att Ryssland direkt stödjer två av de värsta terrorgrupperna i världen. När de miljarder dollar som återlämnas till Iran som en följd av kärnkraftsöverenskommelsen kommer denna koalition ha tillräckligt med resurser för att öka sina militära insatser mot Israel, USA och sunnimuslimerna.

ISIS har med all tydlighet visat att denna gruppering är välorganiserad. ISIS har erövrat och kontrollerar stora delar av Syrien och Irak. De fortsätter att anfalla mål i norra Irak. Ryssland skulle göra klokt i att minnas vad landet råkade ut för när det invaderade Afghanistan. Det är också viktigt att fundera på vad som kommer att hända den dagen ISIS attackerar och dödar ryska soldater? Den ryska interventionen och USA:s utrikespolitiska kapitulation hotar att destabilisera hela regionen. Det finns nu en ökad risk för våldet sprider sig till viktiga produktionsområden.

Skifferoljan

När inte ens de som arbetar inom oljeindustrin förstår hur mycket skifferrevolutionen har påverkat USA så är det inte förvånande att inte heller analytikerna på Wall Street gör det. De låga oljepriserna har inte dödat eller stoppat skifferrevolutionen. Istället bidar den sin tid eftersom ekonomiskt genomförbara projekt inte lagts ned utan istället skrinlagts till senare datum. Dagens oljeingenjörer vet var skifferfyndigheterna finns, de vet exakt hur djupt och tjocka dessa fyndigheter är och har en god uppfattning av hur mycket olja det finns. Den enda fråga som återstår är hur mycket det kommer att kosta att få ut oljan?

Oljeproduktionen i USA har visserligen fallit med cirka 700 000 fat råolja per dag under det senaste halvåret, men det räcker inte. Om oljepriset stiger till låt oss säga 60 USD per fat kan detta komma att vända mycket snabbt. I detta fall kommer vi sannolikt att få se hur produktionen ökar igen genom att de projekt som nu ligger stilla dammas av. Det innebär att den amerikanska skifferproduktionen, oavsett om den producerar eller inte, kan komma att fungera som ett tak för oljepriset under lång tid framåt.

Oljans framtid

Det finns all anledning att se både positivt och negativt på oljeprisets utveckling i framtiden. Fundamenta är negativt, men ser vi det från ett geopolitiskt håll är det mycket som talar för en uppgång. Även om fundamenta inte är i jämnvikt är de flesta bedömarna ense om att oljepriset kommer att röra sig i ett mycket brett spann mellan 40 och 70 USD per fat under de kommande åren. Den amerikanska utrikespolitikens abdikation och det allmänna tillståndet som lett till kaos i geopolitiken i Mellanöstern bör göra oljepriset mycket volatilt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka

Publicerat

den

December har hittills visat stora prisskillnader, både mellan elområden och dygnets timmar. Juldagarna inleds dock med stabilare elpriser. Elanvändningen i hemmen ökar medan många industrier tar ledigt, vilket bidrar till ett lägre elbehov i landet. I kombination med gott om vind- och vattenkraft påverkar detta elpriserna nedåt.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Med en dryg vecka kvar av året kan man konstatera att elåret har präglats av stora svängningar i elpriset, med nyheter och begrepp som ankkurva, minuspriser, flödesbaserat och nu senast Dunkelflaute, som används framförallt på den tyska marknaden när det är sol- och vindfattigt.

Efter förra vintern låg elpriserna kvar på högre nivåer men sjönk i slutet av april till runt 50 öre/kWh och lägre. Vid flera tillfällen var elpriserna under noll öre/kWh, vilket resulterade i fler timmar med negativa elpriser än rekordåret 2023. Efter en mild höst slog kylan till i november, vilket ökade konsumtionen och ledde till högre elpriser.

– 2024 kan på många sätt beskrivas som en berg- och dalbana för elpriset. Vi har fått uppleva timpriser på över åtta kronor ner till minus 0,69 öre per kilowattimme. I Tyskland noterades det högsta elpriset på 18 år, nästan tolv kronor/kWh. De extrema väderomslagen som präglat året är en stor del av förklaringen. Nu ser vi fallande temperaturer men fortfarande tre grader varmare än normalt för årstiden, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Från november och framåt har det varit en markant skillnad i elpriser mellan norra och södra Sverige. I elområdena SE1 och SE2 (Norra Sverige) har priserna varit låga med anledning av riklig tillgång på vind- och vattenkraft, medan SE3 och SE4 (Södra Sverige) har haft högre priser eftersom kraftproduktionen har varit lägre.

Ordförklaringar:

Minuspris/negativt elpris:
Uppstår när förhållandena för väderberoende elproduktion, såsom sol och vind, är extra gynnsamma och det blir ett överskott på elen.

Flödesbaserad kapacitetsberäkning:
En beräkningsmetod som används för att optimera elöverföringen i elnätet. Syftet är att bättre utnyttja kapaciteten i elnätet och möjliggöra överföring av mer el mellan olika elområden på ett säkert sätt. Flödesbaserad kapacitetsberäkning infördes i Sverige den 29 oktober 2024 av Svenska kraftnät. Tidigare har en ekonomisk marknadsmodell använts, där elen går dit elpriset är som högst. Med den nya flödesbaserade metoden styrs elöverföringen i stället av den fysiska kapaciteten i nätet.

Ankkurva:
Ankkurvan beskriver hur solenergiproduktionens variationer påverkar elpriserna under dagen. På morgonen och kvällen är elpriserna höga på grund av hög efterfrågan och låg solenergiproduktion. Mitt på dagen, när solenergiproduktionen är som högst, sjunker elpriserna kraftigt. Denna variation skapar en kurva som liknar en anka i profil, med låga priser mitt på dagen och höga priser på morgonen och kvällen.

Dunkelflaute:
Ett tyskt begrepp inom sektorn för förnybar energi för att beskriva en tidsperiod under vilken i princip ingen energi kan genereras med hjälp av vind- och solkraft. På svenska översätts det till ”mörk stiltje” och beskriver när det är vindstilla och molntäcke samtidigt, vilket leder till en brist på både sol- och vindkraft.

Fortsätt läsa

Nyheter

Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige

Publicerat

den

Romina Pourmokhtari

Regeringen går vidare med planerna att ta bort förbudet mot uranbrytning i Sverige. Kommuner ska kunna stoppa utvecklingen av urangruvor om de klassas som kärnteknisk verksamhet. Är uran en biprodukt till annan brytning räknas det dock inte som kärnteknisk verksamhet. Den exakta definitionen är ännu inte bestämd. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger till Sveriges Radio att det är hyckleri att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tuffa tider för stål i Europa

Publicerat

den

Felix Lindberg

Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.

Felix Lindberg kommenterar stålmarknaden.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära