Följ oss

Analys

SEB Råvarubrev 19 maj 2015

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

Varoufakis Trusted Investments LLC – ”we dig gold!”

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityMARKNADEN I KORTHET

Förra veckan gick råvaror generellt sett starkt med en uppgång i SEB:s råvaruindex – vilket i sig är möjligt att handla genom våra börshandlade certifikat! – om cirka 1 procent. Detta var bättre än aktier globalt sett och det var bara Asienbörserna som orkade upp till en liknande eller högre nivå. Energisektorn gick starkt och drogs upp av ökningar i råolja. Vi ser dock att långa spekulativa positioner i Brentolja har börjat falla och OPEC fortsätter att ligga på en mycket hög produktionsnivå. Samtidigt rör vi oss förvisso mot en period med ökad efterfrågan på inte minst bensin.

Bland jordbruksprodukterna gick priset på vete kraftigt upp då regn i USA riskerar att förstöra delar av skörden. Priset på socker gick å sin sida kraftigt åt motsatta hållet, det vill säga ned, vilket var i linje med vår rekommendation. Rörelsen berodde mycket på en indisk skörd större än förväntad. Däremot steg priset på kaffe då brasilianska bönder plötsligt började lagra sina bönor som en reaktion på att man anser att priset är för lågt. Vi tar därför hem vinsten på vår sockerrekommendation, men ligger kvar i vår korta kafferekommendation då vi tycker att det ändå finns ett fundamentalt nedåttryck i priset. Dock måste man noga följa utvecklingen av en annalkande el Niño, vilken sannolikt kommer vara en mycket viktig faktor för kaffe- och sockerpriserna de kommande månaderna.

Den sektor som gick starkast bland råvarorna var dock ädelmetaller, där guldet och silvret – det senare uppträder ofta som guldet men med större svängningar – gick upp 3 respektive 6,7 procent över veckan. Dock försvagades US-dollarindex med cirka 1,75 procent, vilket är en del av förklaringen. I detta nummer av Råvarubrevet initierar vi en köprekommendation på guld, men inte enbart baserat på den senaste tidens svagare US-dollar. Vi tror att guldpriset kommer att fortsätta uppåt då volatiliteten i euron, driven högre av oron kring Grekland och en eventuell Grexit, kommer att göra att investerare söker sig till guld. Det finns också ett gott övrigt fundamentalt stöd för ett högre guldpris, såsom att det mycket sällan har gått under en nivå som korresponderar mot vad som ungefärligt är stora producenters marginalkostnad för produktion av metallen. I stycket om guld förklarar vi våra tankar i en litet längre text än vad vi brukar ha med. Detta då caset bygger på just nu aktuella faktorer och är av något litet bredare karaktär. Läs mer där!

Vi diskuterar också rörelser i basmetaller och initierar återigen en kort rekommendation i aluminium, som vi tror kommer gå ned i pris baserat bland annat på att Kina producerar rekordnivåer av metallen och dessutom exporterar mer och mer.

TRENDER I SAMMANDRAG

  • Överlag en stark tidigare vecka för råvaror
  • Guldpriset kommer stärkas på basis av ytterligare oro relaterad till Grekland
  • Snart köpläge på Brentolja, men det lär löna sig att vänta på en bättre ingångsnivå
  • el Niño en avgörande faktor framöver för priset på kaffe och socker. Fundamentalt nedåttryck finns kvar, men priset kan sticka iväg uppåt på grund av vädereffekterna
  • Priset på aluminium lär sjunka då Kina producerar och exporterar allt mer

VECKANS REKOMMENDATIONER

Investera i råvaror

En placering i certifikat och warranter är förknippat med risker. Du kan förlora hela ditt investerade kapital. Läs mer om riskerna i SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för certifikat- och warrantprogram på seb.se/cert eller seb.se/mini.

OLJA

SEB om oljaBrentoljepriset steg med 1 procent förra veckan och stängde på 66,81 US-dollar per fat. Givet att US-dollarindex försvagades med 1,8 procent under samma period var det dock inte mycket till ökning. Veckans högsta notering var 68,52 US-dollar per fat och det såg aldrig riktigt ut som om priset skulle ta sig över 70 US-dollar per fat vilket det gjorde förra veckan. Marknaden hade en känsla av en viss svaghet i priset och köparna verkade vara försiktiga.

Internationella Energirådet (IEA) släppte förra veckan sin månatliga rapport och den kalkylerade balansen mellan utbud och efterfrågan såg negativ ut för priset. IEA justerade ned sitt estimerade behov för OPEC-olja under 2015 från 29,5 till 29,2 miljoner fat per dag baserat på ett prognosticerat högre utbud från andra producenter än OPEC. Trots detta producerade OPEC 31,2 miljoner fat per dag i april och i genomsnitt i år 30,7 miljoner fat. Därför borde globala oljelager jämfört med säsongsnormalen ha ökat med ungefär 180 miljoner fat under årets första fyra månader. OECD:s oljelager har dock bara ökat med 45 miljoner fat, vilket skulle innebära att det har byggts upp ytterligare lager med olja utanför OECD om 135 miljoner fat och dessutom på tvärs mot säsongstrenden. Detta är mycket svårt att precisera och värdera.

Vad som däremot är mycket klart är att OECD-lager utanför USA är mindre än vad som är normalt. Global oljeproduktion har växt starkt i den supertunna delen av spektrumet medan efterfrågan från raffinaderier är mot mitten av spektrumet vad gäller vikten på råoljan. Då tillväxten i efterfrågan för supertunna råoljor är begränsad och det finns begränsad möjlighet att exportera, så bygger USA fortsatt upp sina oljelager, samtidigt som man fortsätter att vara världens näst största råoljeimportör. OPEC fortsätter att lyfta sina officiella priser (OSPs) vilket visar att de har ringa problem att få sin höga produktion av råolja såld.

Det finns en svaghet i den fysiska handeln av lätta råoljelaster över Atlanten och spekulativa positioner i både WTI och Brent har börjat falla. Icke desto mindre rör vi oss mot en tid av högre en efterfrågan i juni och sedan juli. OECD-lager är som konstaterat mindre än normalt utanför USA och OPEC producerar redan på mycket höga nivåer. Den globala bensinmarknaden är pressad redan innan vi går in i säsongen av ökad efterfrågan. En kraftig försvagning i US-dollarn har den senaste tiden hjälpt till att trycka oljepriset uppåt. Nu är det omvänt. US-dollarn stärks och oljepriset faller tillbaka.

TREND

  • Bullish i juli, men väntar på en lägre ingångsnivå på priset
  • Investerare reducerar sina långa positioner. Detta är bearish på kort sikt
  • Amerikanska skifferoljeriggar lär öka i antal i juni. Ger bearish känsla i marknaden, men ännu mer supertunn råolja är inte vad marknaden efterfrågar
  • OECD-lager av olja är under normal nivå utanför USA och OPEC producerar på en mycket hög nivå. Global efterfrågan på bensin är redan pressad då vi nu rör oss mot säsongen med högst efterfrågan

REKOMMENDATION

  • Var beredd att köpa, men vänta på lägre ingångsnivå

Bjarne Schieldrop
Chefsanalytiker råvaror
SEB

GULD

Den magiska metallen guld har haft en intressant utveckling senaste tiden. Från att många förutspått att den skulle falla i pris har den delvis på grund av vikande US-dollarkurs och Greklandsdebacle återigen hamnat i fokus för uppgång. Vi tror att guldpriset kommer att stärkas baserat på några fundamentala faktorer:

Spotpriset på guldFör varje deadline som Grekland närmar sig gällande landets skuldåterbetalning eller relaterad till landets bail-out, så kommer euro-kursen i allt högre grad bli driven av rubriker; oavsett hur trolig en Grexit egentligen är. Vi har senaste veckorna sett stor osäkerhet inför skuldförfall till IMF och senast förra veckan visade det sig att landet använde IMF-pengar för att betala ett förfall till just IMF. Om två veckor har landet ett ytterligare förfall att betala till Valutafonden.

Vi närmar oss också en annan mycket viktig deadline: Slutet på Greklands bail-outprogram, vilket är sista juni. Då skall landet kunna stå på egna ben och på pappret vara som vilket EMU-land som helst. Rent krasst verkar det inte vara så sannolikt. Volatiliteten i euron kommer framöver därför troligtvis öka än mer än vad den redan har gjort.

Anledningen är också att många tror på en ökad sannolikhet för att ytterligare länder skall vilja lämna euron givet att Grekland gör det. Hur sannolikt är dock detta? Rent krasst kan man tänka sig att omvärldens vetskap om EMU:s ekonomiska förutsättningar är stora, men det kanske är svårare att förstå och kvantifiera hur viktiga EU och EMU egentligen är för Europas människor. Hur många vet exempelvis att Angela Merkel är uppvuxen i DDR? Det är sannolikt en anledning till att förbundskanslern, en av EU:s och EMU:s viktigaste personer, bevisligen har arbetat obevekligt för att rädda valutaunionen. Många är de européer som ser unionerna som de projekt för fred och stabilitet vilka är fundamenten för dem. Hur som helst prisar omvärlden ändå in en viss sannolikhet för en kris i euron och för varje deadline Grekland närmar sig kommer volatiliteten i valutan med största sannolikhet att öka. Detta är någonting som flertalet investerare finner vara mindre önskvärt och kommer därför se sig om efter andra placeringar.

Vad betyder detta ur ett råvaruperspektiv? Vad har detta med guldpriset att göra? Om man identifierar åtta (8) tillfällen från år 2000 då euron kraftigt har försvagats mot US-dollarn – exempelvis finanskrisens utbrott 2008, ECB:s första stora långa refinansieringsomgång 2009 samt Greklands konkurs 2012 – och ser hur guldpriset har utvecklats, så ser man att det två månader efteråt har gått ned i genomsnitt mindre än en procent. Man skulle kunna tänka sig att investerare i stor grad har flytt från euron till US-dollarn under flera av dessa tillfällen och generellt borde gälla att guldet försvagas när US-dollarn stärks.

Intressant och viktigt i sammanhanget är att US-dollarindex och euro-index tidigare i stor utsträckning har varit varandras motsatser, det vill säga att US-dollarn generellt sett har stärkts när euron har försvagats och vice versa, men sedan något år verkar det inte gälla i riktigt samma utsträckning. Nu råder också olika uppfattningar i marknaden om när Fed kommer höja räntan och senaste tidens data från USA har som bekant överraskat på nedsidan. US-dollarindex har också försvagats senaste månaderna.

Sammantaget kan oro relaterad till Grekland mycket väl leda till att vi kommer att se en generellt svagare euro, men inte automatiskt en generellt sett starkare US-dollar men även om detta skulle hända så finns argument för ett högre guldpris.

Ovan har vi lärt oss att guldpriset historiskt sett i genomsnitt har varit oförändrat till något litet lägre då euron har försvagats och US-dollarn ofta har stärkts. Senaste veckorna har vi sett en rörelse mot högre räntor både i USA och i Europa, samtidigt som US-dollarn likväl är inne i en period med en trend mot svagare nivåer. Det skulle mycket väl kunna leda till att guldpriset denna gång inte bara ligger kvar oförändrat, utan även stärks och vi har redan sett en rörelse mot högre nivåer. Vi tror därför att guldet, som ofta ses som en valuta, sannolikt kommer stärkas prismässigt då investerare köper guld för att undslippa ökad volatilitet i valutorna.

Vidare finns andra fundamentala faktorer som talar för ett starkare guldpris: Vi ser att guldet har varit nere under 1200 US-dollar per pund bara ett fåtal gånger sedan 2010 och då varje gång under kort tid. En del av förklaringen är att stora producenter av både nybrutet samt återvunnet guld har en marginalkostnad av produktion under längre tid kring 1100-1200 US-dollar per pund. Det i sig ger onekligen ett starkt fundamentalt stöd för priset, som idag ligger på nivåer kring 1220 US-dollar per pund och har börjat en klättring uppåt.

När man talar om högre räntor och guld vill man kanske också nämna något om inflationen, även om vi idag ser en mycket låg inflationstakt både i Europa och USA: Tittar vi historiskt över lång tid på årlig prisförändring på guld mot inflation, så ser man inget tydligt mönster. Däremot är det tydligt att inflationen i sig generellt i västvärlden har rört sig nedåt över en längre tid.

Sammantaget tror vi alltså på ett guldpris som kommer att stärkas i och med att volatiliteten i euron ytterligare kommer att öka. Huvudscenariot är att man går lång i guld fram till sista datumet för Greklands bail out-program, det vill säga sista juni, och då utvärderar situationen. Förstärkningen i guld kan dock mycket väl fortsätta efter det; både baserat på fortsatt rörelse i euron samt även en ytterligare försvagning i US-dollarn beroende på eventuell fortsatt svag utveckling och data. Det är dock delvis ett annat case.

TREND

  • Greklandsoro kommer öka volatiliteten i euron
  • Investerare ser sig om efter säkrare investering
  • Guldpriset har fundamentalt stöd vid nivån kring 1200 US-dollar per pund
  • Vi tror att guldpriset kommer att stiga under tiden som Grekland skapar fortsatt finansiell oro.

REKOMMENDATION

  • GULD S – men håll koll på volatiliteten!

KAFFE

Kaffe - TerminskontraktSedan förra veckan har vi som vi trodde mycket riktigt sett försök att fortsätta sälja, följt av en konsolidering. Marknaden testade det förra veckan konstaterade motståndet vid 136,7 US-cent per pund men bröt igenom uppåt på torsdagen. Anledningen var sannolikt rapporter om att Australiensiska meteorologer sällade sig till sina amerikanska och japanska kollegor, vilka ser ett utbrott av el Niño som mer sannolikt. Man har sett signifikanta tecken över tropiska Stilla Havet. Kaffe och eventuellt också socker är några av de råvaror som riskerar att få störst påverkan i priset. Det är dock inte alls säkert att utvecklingen ger stöd för ett högre kaffepris – det beror helt på hur starka och långvariga effekterna blir, samt när de faktiskt kommer.

Någonting som ger fundamentalt stöd för kaffepriset är att en del brasilianska bönder har vägrat sälja sitt kaffe och nu istället lagrar det. Man tycker helt enkelt att priset är för lågt. Vidare har något mer kaffe av föregående års skörd sålts jämfört med året innan. Också en relativt stor andel av innevarande års skörd har redan sålts – det rapporteras om 15 procent – vilket tyder på god global efterfrågan och kanske högre än vad marknaden har räknat med. Dock är antagligen den främsta förklaringen att den brasilianska realen har stärkts mot US-dollarn. Sedan mitten av mars har realen varit i en trend mot förstärkning, vilket förvisso snarare har att göra med att amerikansk data har kommit in sämre än förväntat än att Brasiliansk ekonomi har gått relativt mycket bättre.

Fundamentalt tror vi fortfarande på ett lägre kaffepris, men en el Niño med potentiellt allvarliga effekter i kombination med en, som vi tror tillfälligt, starkare brasiliansk real har ställt till det. Förvisso tror vi att realen är i en korrektionsfas och skall fortsätta försvagas framöver. Det tekniska perspektivet ger fortfarande att kaffet är i en konsolideringsfas på väg nedåt. Priset testar lokala toppar, men trenden är negativ.

Sammantaget tror vi fundamentalt på ett lägre kaffepris och väljer trots allt att ligga kvar i vår rekommendation. Den aktive investeraren köper bear-certifikat och håller koll på nyheter kring el Niño.

TREND

  • Pris i konsolidering mot lägre nivå
  • Brasiliansk real i konsolidering mot lägre nivå
  • Vi tror på ett lägre kaffepris, men eventuella effekter av el Niño oroar

REKOMMENDATION

  • BEAR KAFFE X1 S – men håll koll på rapporter om el Niño!

EL

Elpris, kvartalskontraktMed risk för att låta som en trasig LP-spelare måste vi återigen konstatera att mycket litet har förändrats i den Nordiska elmarknaden och marknaden fortsätter hela tiden att testa nya lägre nivåer. Tidigare konstaterade vi att priset bröt igenom nivån 22 euro per MWh men förra veckan bröt man även igenom nivån 20 euro per MWh.

Vi har senaste tiden haft en period med kallare temperatur än normalt, men denna tid på året ger det ingen större effekt på priset även om det ger ett visst stöd. Kolpriset har mer eller mindre rört sig sidledes, medan utsläppsrätter har handlat något litet dyrare under veckan. Den hydrologiska balansen är fortsatt i överskott och nivån börjar närma sig 10 TWh.

Meteorologerna har börjat varna för höga flöden i de nordliga vattendragen, men det svalare vädret gör att snösmältningen går långsammare. Det betyder förstås egentligen att man bara skjuter flödena på framtiden, vilket heller inte ger ett stöd för ett högre elpris.

Vi ser nog tyvärr inget annat alternativ än att repetera vad vi har konstaterat ett tag nu, nämligen att det fortfarande är press nedåt på priset men att vi trots det inte riktigt vågar ge en skarp säljrekommendation. En aktiv investerare kan förstås fortsatt sälja på lokala toppar. Det har vi sagt ett tag nu och priset har hela tiden pressats nedåt, men vi väljer att repetera detta. Det har dock som konstaterat visat sig att man kan tjäna pengar på marknadens svängningar!

TREND

  • Priset på Nordisk el fortsätter att vara pressat på nedsidan
  • Snösmältningen fördröjs något av det svalare vädret
  • En aktiv investerare kan fortfarande köpa bear-certifikat på lokala toppar och bull-certifikat i lokala dalar

BASMETALLER

AluminiumprisUnder veckan som gått har vi sett hemtagning av vinster över hela linjen – undantaget är kopparn, vilken höll emot bättre under förra veckan. De finansiella aktörerna har som vi tidigare har konstaterat i viss mån så att säga gått före marknaden. Det är således viktigt att efterfrågan faktiskt kommer ikapp nuvarande prisnivå – annars finns risk för besvikelser och en rekyl i priset.

Den metall som vi tror kommer att hålla trenden bäst just nu är zink. Prognosen är baserad på ett förväntat stort underskott i utbudet. Marknaden för nickel ser dock snarast ut att gå sidledes.
Aluminium å sin sida har återgått till ett mer normalt läge där vi ser bra contago i den kortare delen av kurvan. Detta innebär att spotpriset är lägre än kontrakt med förfall längre fram i tiden. Detta kan få effekten att material återigen stoppas in i finansieringsupplägg och följaktligen ser vi högre premier igen.

Vidare kommer också signaler om att Kina producerar rekordmängder av aluminium och därtill, som vi tidigare konstaterat, genom exportlättnader kommer att integrera den kinesiska marknaden för aluminium med den internationella. Det ser med andra ord ut som om priset på aluminium kommer att fortsätta att gå ned. Vi väljer därför att återinitiera en negativ vy på aluminium på kortare sikt.

TREND

  • Hemtagning av vinst generellt i basmetaller
  • Sannolikt underskott i utbudet av zink
  • Vi tror dock att priset på aluminium kommer att gå ned baserat på fundamentala faktorer

REKOMMENDATION

  • BEAR ALUMIN X1 S

AKTUELLA REKOMMENDATIONER

Rekommenderade råvaror

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB:s Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

KÄLLOR

Bloomberg, Reuters, SEB

VILLKOR

För varje enskilt certifikat/mini future finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat/mini future på www.seb.se, Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar.

RISKER

En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat eller mini future som är tillgängligt på seb.se/cert respektive seb.se/mini. För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på www.seb.se/cert respektive seb.se/mini.

DISCLAIMER

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Materialet riktar sig inte till personer vars medverkan kräver ytterligare prospekt, registrerings- eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Det åligger var och en att iaktta sådana restriktioner. Materialet får inte distribueras i eller till land där distribution kräver ovan nämnda åtgärder eller strider mot reglering i sådant land. Materialet riktar sig således inte till fysiska eller juridiska personer hemmahörande i USA eller i något annat land där publicering eller tillhandahållande av materialet är förbjudet eller strider mot tillämpliga bestämmelser i landet.

Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

’wait and see’ mode

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

So far this week, Brent Crude prices have strengthened by USD 1.3 per barrel since Monday’s opening. While macroeconomic concerns persist, they have somewhat abated, resulting in muted price reactions. Fundamentals predominantly influence global oil price developments at present. This week, we’ve observed highs of USD 89 per barrel yesterday morning and lows of USD 85.7 per barrel on Monday morning. Currently, Brent Crude is trading at a stable USD 88.3 per barrel, maintaining this level for the past 24 hours.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Additionally, there has been no significant price reaction to Crude following yesterday’s US inventory report (see page 11 attached):

  • US commercial crude inventories (excluding SPR) decreased by 6.4 million barrels from the previous week, standing at 453.6 million barrels, roughly 3% below the five-year average for this time of year.
  • Total motor gasoline inventories decreased by 0.6 million barrels, approximately 4% below the five-year average.
  • Distillate (diesel) inventories increased by 1.6 million barrels but remain weak historically, about 7% below the five-year average.
  • Total commercial petroleum inventories (crude + products) decreased by 3.8 million barrels last week.

Regarding petroleum products, the overall build/withdrawal aligns with seasonal patterns, theoretically exerting limited effect on prices. However, the significant draw in commercial crude inventories counters the seasonality, surpassing market expectations and API figures released on Tuesday, indicating a draw of 3.2 million barrels (compared to Bloomberg consensus of +1.3 million). API numbers for products were more in line with the US DOE.

Against this backdrop, yesterday’s inventory report is bullish, theoretically exerting upward pressure on crude prices.

Yet, the current stability in prices may be attributed to reduced geopolitical risks, balanced against demand concerns. Markets are adopting a wait-and-see approach ahead of Q1 US GDP (today at 14:30) and the Fed’s preferred inflation measure, “core PCE prices” (tomorrow at 14:30). A stronger print could potentially dampen crude prices as market participants worry over the demand outlook.

Geopolitical “risk premiums” have decreased from last week, although concerns persist, highlighted by Ukraine’s strikes on two Russian oil depots in western Russia and Houthis’ claims of targeting shipping off the Yemeni coast yesterday.

With a relatively calmer geopolitical landscape, the market carefully evaluates data and fundamentals. While the supply picture appears clear, demand remains the predominant uncertainty that the market attempts to decode.

Fortsätt läsa

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Historically positive Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Historically there has been a strong, positive correlation between EUAs and nat gas prices. That correlation is still fully intact and possibly even stronger than ever as traders increasingly takes this correlation as a given with possible amplification through trading action.

The correlation broke down in 2022 as nat gas prices went ballistic but overall the relationship has been very strong for quite a few years.

The correlation between nat gas and EUAs should be positive as long as there is a dynamical mix of coal and gas in EU power sector and the EUA market is neither too tight nor too weak:

Nat gas price UP  => ”you go black” by using more coal => higher emissions => EUA price UP

But in the future we’ll go beyond the dynamically capacity to flex between nat gas and coal. As the EUA price moves yet higher along with a tightening carbon market the dynamical coal to gas flex will max out. The EUA price will then trade significantly above where this flex technically will occur. There will still be quite a few coal fired power plants running since they are needed for grid stability and supply amid constrained local grids.

As it looks now we still have such overall coal to gas flex in 2024 and partially in 2025, but come 2026 it could be all maxed out. At least if we look at implied pricing on the forward curves where the forward EUA price for 2026 and 2027 are trading way above technical coal to gas differentials. The current forward pricing implications matches well with what we theoretically expect to see as the EUA market gets tighter and marginal abatement moves from the power sector to the industrial sector. The EUA price should then trade up and way above the technical coal to gas differentials. That is also what we see in current forward prices for 2026 and 2027.

The correlation between nat gas and EUAs should then (2026/27 onward) switch from positive to negative. What is left of coal in the power mix will then no longer be dynamically involved versus nat gas and EUAs. The overall power price will then be ruled by EUA prices, nat gas prices and renewable penetration. There will be pockets with high cost power in the geographical points where there are no other alternatives than coal.

The EUA price is an added cost of energy as long as we consume fossil energy. Thus both today and in future years we’ll have the following as long as we consume fossil energy:

EUA price UP => Pain for consumers of energy => lower energy consumption, faster implementation of energy efficiency and renewable energy  => lower emissions 

The whole idea with the EUA price is after all that emissions goes down when the EUA price goes up. Either due to reduced energy consumption directly, accelerated energy efficiency measures or faster switch to renewable energy etc.

Let’s say that the coal to gas flex is maxed out with an EUA price way above the technical coal to gas differentials in 2026/27 and later. If the nat gas price then goes up it will no longer be an option to ”go black” and use more coal as the distance to that is too far away price vise due to a tight carbon market and a high EUA price. We’ll then instead have that:

Nat gas higher => higher energy costs with pain for consumers => weaker nat gas / energy demand & stronger drive for energy efficiency implementation & stronger drive for more non-fossil energy => lower emissions => EUA price lower 

And if nat gas prices goes down it will give an incentive to consume more nat gas and thus emit more CO2:

Cheaper nat gas => Cheaper energy costs altogether, higher energy and nat gas consumption, less energy efficiency implementations in the broader economy => emissions either goes up or falls slower than before => EUA price UP 

Historical and current positive correlation between nat gas and EUA prices should thus not at all be taken for granted for ever and we do expect this correlation to switch to negative some time in 2026/27.

In the UK there is hardly any coal left at all in the power mix. There is thus no option to ”go black” and burn more coal if the nat gas price goes up. A higher nat gas price will instead inflict pain on consumers of energy and lead to lower energy consumption, lower nat gas consumption and lower emissions on the margin. There is still some positive correlation left between nat gas and UKAs but it is very weak and it could relate to correlations between power prices in the UK and the continent as well as some correlations between UKAs and EUAs.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices, 250dma correlation.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023
Source: SEB graph, Blbrg data

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.
Source: SEB graph and calculation

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.
Source: SEB graph, Blbrg data

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward price of EUAs versus technical level where dynamical coal to gas flex typically takes place. EUA price for 2026/27 is at a level where there is no longer any price dynamical interaction or flex between coal and nat gas. The EUA price should/could then start to be negatively correlated to nat gas.

Forward price of EUAs versus technical level
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward EAU price vs. BNEF base model run (look for new update will come in late April), SEB’s EUA price forecast.

Forward EAU price vs. BNEF base model run
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data
Fortsätt läsa

Populära